Hovězí maso patří od nepaměti k tradicím českých kuchyní a starodávným receptům. Šťavnatá chuť i aromatická vůně hovězího masa nesmí v žádném z masových receptů v české kuchyni chybět. Způsob úpravy tohoto posvátného masa však vyžaduje spousta času. Za dávných dob si čas vaření hovězího masa hospodyňky zkracovaly. Maso jednoduše nechaly změkčit. Na to jim postačilo zpravidla pár ingrediencí, které našly běžně doma. Které to byly? A jak s masem dříve hospodyňky nakládaly, aby bylo měkčí a křehčí?
Hovězí maso se hodí do všech omáček
Popularitu neztrácí hovězí maso ani dnes. Čím je maso
vyzrálejší, tím je nejen chutnější, ale i měkčí. K tradičním českým omáčkám se
hodí nejlépe hovězí plec, nebo kýta. Pokud se dáte do vaření, je třeba znát
nejen hmotnost, ale i stáří hovězího masa. Čím větší kus do hrnce
vhodíte, tím déle se vám bude hovězí maso vařit. Několik hodin zbytečně dlouho
stráveného času můžete nahradit několika výhodnými ingrediencemi, které pomohou
vaše maso změkčit a zkrátit dobu jeho vaření. Ještě předtím, než se dáte do vaření
maso naložte do kyselého mléka. Kyselým mlékem můžete navíc dochutit i
vaši oblíbenou omáčku.
Maso nechte před vařením alespoň dvě hodiny odpočinout. Je
zapotřebí, aby bylo maso do mléka řádně zanořené. Jedině tak může nasát maso
vlhkost. Maso, které se chystáte po vyjmutí z mléčné lázně vyvařit, vložte
vždy do hrnce s horkou vodou. Jakmile to uděláte naopak, maso pustí před
vařením zbytečně všechnu uchovanou šťávu do vody. Bude po uvaření nejen suché,
ale navíc bude i tvrdé. Kyselé mléko pomůže masu změnit jeho strukturu, maso
bude po uvaření výrazně měkčí, a navíc se bude vařit podstatně i kratší dobu.
Ke změkčení postačí i jiné způsoby
Máte rádi nadýchané a šťavnaté maso? Jak pak by ne. Vždyť i
za výživové hodnoty by se nemuselo hovězí maso vůbec stydět. Postačí ho před
vařením potřít octem anebo jednou lžící silného rumu. Staré babky kořenářky
přidávaly k masu i několik kopřivových listů. Kdo měl prázdnou spíž,
postačil i obyčejný rozpůlený citrón. Maso jím stačilo silně potřít. Bylo nejen
chuťově výraznější, ale po do vaření i více křehčí.
Jedlá soda jako zázrak
Pokud na přípravu masa nijak nespěcháte, postačí maso
naložit do jedlé sody. Smíchejte nejlépe jednu lžičku sody se solí. Maso ze
všech stran důkladně potřete a sodu vmasírujte dovnitř. Tento známý trik znají
i vaše babičky. Hovězí maso bude vařené díky těmto nevšedním trikům na to šup.
Tak s chutí do toho.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-kysele-mleko-30001018.html
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat