Přeskočit na hlavní obsah

Proč nakládat maso do kyselého mléka? Tenhle skvělý trik si oblíbíte

Hovězí maso patří od nepaměti k tradicím českých kuchyní a starodávným receptům. Šťavnatá chuť i aromatická vůně hovězího masa nesmí v žádném z masových receptů v české kuchyni chybět. Způsob úpravy tohoto posvátného masa však vyžaduje spousta času. Za dávných dob si čas vaření hovězího masa hospodyňky zkracovaly. Maso jednoduše nechaly změkčit. Na to jim postačilo zpravidla pár ingrediencí, které našly běžně doma. Které to byly? A jak s masem dříve hospodyňky nakládaly, aby bylo měkčí a křehčí?



Hovězí maso se hodí do všech omáček

Popularitu neztrácí hovězí maso ani dnes. Čím je maso vyzrálejší, tím je nejen chutnější, ale i měkčí. K tradičním českým omáčkám se hodí nejlépe hovězí plec, nebo kýta. Pokud se dáte do vaření, je třeba znát nejen hmotnost, ale i stáří hovězího masa. Čím větší kus do hrnce vhodíte, tím déle se vám bude hovězí maso vařit. Několik hodin zbytečně dlouho stráveného času můžete nahradit několika výhodnými ingrediencemi, které pomohou vaše maso změkčit a zkrátit dobu jeho vaření. Ještě předtím, než se dáte do vaření maso naložte do kyselého mléka. Kyselým mlékem můžete navíc dochutit i vaši oblíbenou omáčku.

Maso nechte před vařením alespoň dvě hodiny odpočinout. Je zapotřebí, aby bylo maso do mléka řádně zanořené. Jedině tak může nasát maso vlhkost. Maso, které se chystáte po vyjmutí z mléčné lázně vyvařit, vložte vždy do hrnce s horkou vodou. Jakmile to uděláte naopak, maso pustí před vařením zbytečně všechnu uchovanou šťávu do vody. Bude po uvaření nejen suché, ale navíc bude i tvrdé. Kyselé mléko pomůže masu změnit jeho strukturu, maso bude po uvaření výrazně měkčí, a navíc se bude vařit podstatně i kratší dobu. 

Ke změkčení postačí i jiné způsoby

Máte rádi nadýchané a šťavnaté maso? Jak pak by ne. Vždyť i za výživové hodnoty by se nemuselo hovězí maso vůbec stydět. Postačí ho před vařením potřít octem anebo jednou lžící silného rumu. Staré babky kořenářky přidávaly k masu i několik kopřivových listů. Kdo měl prázdnou spíž, postačil i obyčejný rozpůlený citrón. Maso jím stačilo silně potřít. Bylo nejen chuťově výraznější, ale po do vaření i více křehčí. 

Jedlá soda jako zázrak

Pokud na přípravu masa nijak nespěcháte, postačí maso naložit do jedlé sody. Smíchejte nejlépe jednu lžičku sody se solí. Maso ze všech stran důkladně potřete a sodu vmasírujte dovnitř. Tento známý trik znají i vaše babičky. Hovězí maso bude vařené díky těmto nevšedním trikům na to šup. Tak s chutí do toho.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-kysele-mleko-30001018.html

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...