Zdá se vám, že už jste na svých zahrádkách vyzkoušeli vše, co je na tomto světě možné? Tak tomu jistě není. Existuje třeba možnost, jak si vypěstovat nevšední středomořskou rostlinu. Artyčok není tak známý, a navíc vám ozdobí vaši zahradu. Jakmile jaro utnou mrazy, můžete se pustit směle do toho. Artyčoky pěstujte nejlépe od drobných semínek v plastových kelímcích.
Co je artyčok
Jedná se o víceletou rostlinu, která svým vzhledem připomíná
nejčastěji velký bodlák. Pokud ji budete pěstovat na zahradě, může dosáhnout
výšky až dvou metrů. Lidé si artyčok pěstují nejčastěji od semínka. Jedná se
o zeleninu, jenž pomůže na játra i žlučník. Řadě lidí pomáhá ke zlepšení
imunitního systému. V pravidelných dávkách pomůže i na snížení hladiny
cholesterolu.
Co artyčok obsahuje
Artyčok patří mezi tzv. superpotraviny, které obsahují
především spousta antioxidantů i látku cynarin, která dopomáhá usnadňovat
vstřebávání zbytků potravy ze střev. Ulevuje navíc i od nepříjemného
nadýmání. V artyčoku najdeme ale spousta i jiných dalších látek, které pomáhají
s imunitou vašeho těla.
Látky jako jsou rutin, quercetin, nebo antokyany jsou
specialistické tím, že pomáhají zabraňovat vzniku srdečních cévních onemocnění.
Artyčok navíc obsahuje i vzácný mangan, který pomáhá tělu co nejvíce
získávat živiny z potravin. Kromě toho obsahuje i vitamín K, který udržuje
stav kostí ve stabilizovaném stavu. Není pochyb, že by artyčok nepatřil mezi
zdravou zeleninu. Jak jej ale pěstovat?
Semínka artyčoku můžete začít sázet během jara do malých
plastových kelímků. Na podzim, ještě před sezonou je můžete zasadit přímo do
vaší zahrady. Lehčí písčitá a dobře propustná půda jim přijde vždy vhod. Vybírat
byste měli před zasazením světlé a dobře chráněné místo. Jakmile vydlabete
jámu, vhoďte do ní nejlépe hromadu výživného humusu, nebo dobře rozložitelného
hnoje. Jedině tak mohou být plody zralé a výživné. Neutrální půdu s nulovým pH
artyčoky jen potěšíte. Na pěstování této zeleniny není až tak nic složitého.
Jak artyčok konzumovat
Dužina artyčoku patří mezi nejlahodnější část rostliny.
Dostat se k ní nebývá občas vůbec jednoduché. K ruce se vám tak bude hodit
nejlépe ostrý nůž. Je zapotřebí probojovat se až k jádru pupenu přes pevné
listy. Pak už postačí odstranit jen čtvrtinu bulvy v její horní části.
Tu můžete povařit nejlépe v okyselené vodě octem, nebo citrónovou šťávou. To
proto, aby artyčoková bulva neztratila pěknou barvu.
Artyčok je též možné plnit kuřecím masem, nebo ho přidat
jako labužnickou část k pečenému masu. Listy artyčoku je možné smáčet v
dresinku na zeleninový salát. Tato gurmánská nevšední chuť se vám brzy vryje
pod kůži. Komu artyčok zbyde, může jej přidat i do polévky.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-uvarit-artycok.html#:~:text=%EE%80%80Arty%C4%8Do
https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/artycok-neni-zadny-bodlak-ale-ucinna-su
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat