Přeskočit na hlavní obsah

Jak vybírat marmeládu nejen na Vánoce

Chystáte se pomalu na pečení vánočního cukroví a záleží vám přitom na kvalitě surovin? Ani u marmelády si nemůžete být jisti tou správnou kvalitou. Ne všichni mají to štěstí, získat marmeládu z domácích surovin přímo od svých babiček. Dejte při nákupu pozor na složení. Projděte si podrobně natištěnou etiketu.




Guma guar či anthan nemají v marmeládě co dělat


Jakmile obsahuje etiketa dlouhý text, je zapotřebí podrobně pročíst její obsah. Marmeláda se ve většině případů skládá jen ze základních surovin, a to převáženě z ovoce, cukru a minimálního množství vody. Při rozetření na dobrém kousku pečiva zpravidla neželíruje, ani se místy tzv. "necucká". Drží dobře tvar a při pokojové teplotě se kulatým nožem i dobře roztírá. Díky vysokému obsahu ovoce a cukru vydrží marmelády ve sklenicích roky. Kvalita je patrná na první pohled nejen vzhledem, ale i barvou a správnou konzistencí. 

Ovoce, cukr, želírovací cukr a pektin jsou zásadními prvky

Ty by měly být v marmeládě vždy plně obsaženy. Domácí marmeládu je možné dochutit ještě i o nějaké to koření, které dodá na celkové chuti. Jakmile se ale na obale výrobku objeví vysoký podíl sušiny, je lepší vrátit sklepnici zpět do regálu. Na etiketě musí být uvedeno vždy množství ovoce v gramech na jeden kilogram výrobku. Pokud dosahuje sotva 300 gramů, můžete si být jisti, že se spíše než o marmeládu jedná o chemický přípravek na chleba. 

Stejné je to i u marmelád s exotickým ovocem. Ve většině výrobků najdete větší podíl pektinu, jinými slovy rozvařených jablek, které marmeládu zahušťují úměrně podílu pektinu. Marmeláda se tak stává tuhým želé, které ani při pokojové teplotě skoro nelze na pečivo rozetřít.

Na typu zpracovaných surovin záleží

Záleží na nich víc, než si možná myslíte. Do marmelád se často používají nevhodné náhražky surovin jako je například glukózový sirup. Ten má často nahrazovat normální cukr. Díky němu se nejen více přibírá na váze, ale mění se díky němu i celkově nedobrá chuť džemu. Náhražky cukru jsou lacinější, proto je řada výrobců používá raději. Vy už ale v tuto chvíli víte, na co si dát dobrý pozor.

Refraktometrická sušina

Čím méně refraktometrické sušiny výrobek bude obsahovat, tím více by se dalo mluvit o kvalitě vyrobených marmelád. Méně kvalitní výrobky obsahují 60 procent a více. Vybírejte nejlépe výrobky bez zahušťovadel i jiných přidaných umělých barviv a nevhodných potravinových složek. Vybírejte kvalitně a chutně.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jakou-nekupovat-marmeladu/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...