Chystáte se pomalu na pečení vánočního cukroví a záleží vám přitom na kvalitě surovin? Ani u marmelády si nemůžete být jisti tou správnou kvalitou. Ne všichni mají to štěstí, získat marmeládu z domácích surovin přímo od svých babiček. Dejte při nákupu pozor na složení. Projděte si podrobně natištěnou etiketu.
Guma guar či anthan nemají v marmeládě co dělat
Jakmile obsahuje etiketa dlouhý text, je zapotřebí podrobně pročíst její obsah.
Marmeláda se ve většině případů skládá jen ze základních surovin, a to
převáženě z ovoce, cukru a minimálního množství vody. Při rozetření na dobrém
kousku pečiva zpravidla neželíruje, ani se místy tzv. "necucká". Drží
dobře tvar a při pokojové teplotě se kulatým nožem i dobře roztírá. Díky
vysokému obsahu ovoce a cukru vydrží marmelády ve sklenicích roky. Kvalita je
patrná na první pohled nejen vzhledem, ale i barvou a správnou
konzistencí.
Ovoce, cukr, želírovací cukr a pektin jsou zásadními
prvky
Ty by měly být v marmeládě vždy plně obsaženy. Domácí
marmeládu je možné dochutit ještě i o nějaké to koření, které dodá na celkové
chuti. Jakmile se ale na obale výrobku objeví vysoký podíl sušiny, je lepší
vrátit sklepnici zpět do regálu. Na etiketě musí být uvedeno vždy množství
ovoce v gramech na jeden kilogram výrobku. Pokud dosahuje sotva 300 gramů,
můžete si být jisti, že se spíše než o marmeládu jedná o chemický přípravek na
chleba.
Stejné je to i u marmelád s exotickým ovocem. Ve
většině výrobků najdete větší podíl pektinu, jinými slovy rozvařených jablek,
které marmeládu zahušťují úměrně podílu pektinu. Marmeláda se tak stává tuhým
želé, které ani při pokojové teplotě skoro nelze na pečivo rozetřít.
Na typu zpracovaných surovin záleží
Záleží na nich víc, než si možná myslíte. Do marmelád se
často používají nevhodné náhražky surovin jako je například glukózový sirup. Ten
má často nahrazovat normální cukr. Díky němu se nejen více přibírá na váze,
ale mění se díky němu i celkově nedobrá chuť džemu. Náhražky cukru jsou
lacinější, proto je řada výrobců používá raději. Vy už ale v tuto chvíli víte,
na co si dát dobrý pozor.
Refraktometrická sušina
Čím méně refraktometrické sušiny výrobek bude obsahovat, tím
více by se dalo mluvit o kvalitě vyrobených marmelád. Méně kvalitní výrobky
obsahují 60 procent a více. Vybírejte nejlépe výrobky bez zahušťovadel i
jiných přidaných umělých barviv a nevhodných potravinových složek.
Vybírejte kvalitně a chutně.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jakou-nekupovat-marmeladu/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat