Existuje celá řada chutných plodin, některé přitom čekají při dozrávání na sluníčko, jiné zase na mráz. Mišpule i jiné plody jsou toho jasným důkazem. Jedná se o ovoce, které můžete sbírat klidně až za mrazu. Dobré je udělat si z nich i pracharandu. O co jde?
Kterým čtyřem druhům ovoce mráz nevadí
Bronzově hnědé malvice jménem mišpule lákají na první
pohled snad téměř každého zahrádkáře. Vyrobit se z nich dá třeba dobrá
marmeláda. Postačí jen nechat plody na stromě správně dozrát. Pokud nedrží tzv.
už svůj tvar a na konci stopky visí už jen za tenký vlásek, je na čase je
rychle očesat. Během zimy díky tomu máte k dispozici chutné plody. Ty můžete
konzumovat i přímo ze stromu. Měkkou dužinu postačí vysát přímo z plodu. Tvrdší
plody dozrávají zpravidla až kolem Vánoc. Báječně se hodí i jako přísada do
moštu.
Trnky
Trnitý keř trnka umí nabídnout své bohatství stejně podobně
jako třeba třešně či švestky. Jakmile tyto plody peckovin přemrznou, je
správný čas na jejich sběr. Modré ojíněné trnky mají svoji specifickou chuť,
skvěle z nich chutná víno či likéry. Za syrova mají nazelenalou dužinu,
ale jakmile dojdou, rychle zesládnou. Pokud uvidíte na trnkové keře nalétávat
ptáky, je nejvyšší čas plody sesbírat. Skvěle chutnají, i když se nasuší v
troubě, nebo sušičce při teplotě 45 stupňů. Konzumovat se dají i ve formě
čaje.
Oskeruše
Lidé si je na první pohled často pletou s jeřabinami, a
to i přes to, že jsou jejich plody výrazně větší. Svými chutěmi tak
nejčastěji připomínají kyselejší jablka. Jakmile je nasušíte, vznikne vám
chutná pracharanda, kterou můžete využít podobně jako se využívá známá skořice.
Dochutit s nimi pak můžete třeba svařené víno. Oskeruše vás ochrání i při
nachlazení. Postačí plody smíchat s bylinkami a medem. Báječně se hodí ale i do
řady pálenek, vín a marmelád.
Odkvět růže šípkové
Pokud se vydáte na cestu podél hranice lesa, můžete v době
od konce září do října najít plody šípků. Budou-li přemrzlé a měkké, je pořád
šance připravit si z nich dobrý šípkový čaj, jen je třeba dát dobrý pozor
na to, aby čaj neobsahoval chloupky. Ty se totiž nacházejí hned pod dužinou
plodů. Při přípravě čaje je důležité nálev ještě přecedit přes jemné síto a
plátno. Jedině tak si můžete na šípkách dobře pochutnat. Čaj doslaďte nejlépe
medem.
Zdroje informací: https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/tyto-4-druhy-ovoce-sklizejte-az-za-mrazu-pochutnate-si-vyrobit-muzete-treba
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat