Ne všechny zakoupené potraviny musí skončit nutně ve vaší chladničce. Některé potraviny do sebe zbytečně nasáknou vlhkost i pachy z ostatních potravin. Vždy je dobré vědět, kam co patří.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Kam s ovocem
Sklidili jste na sklonku podzimu nebývale velké množství
jablek a hrušek? Pokud nemáte plody kam dát, uložte je v lednici do
speciálního šuplete tak, aby se plody sebe vzájemně nedotýkaly. Jablka i
hrušky oddělte vždy zvlášť. Plody musí být suché, zdravé a nepoškozené, jedině
tak vám mohou několik dní v chladu vydržet.
Banány naopak skladujte při pokojové teplotě. Jsou-li
banány příliš zralé, uložte je raději do lednice. I když jejich slupka snadno a
rychle zčerná, plody na škodu nebudou, dužina i tak zůstane zralá a
sladká.
Zahradní ovoce jako jsou například maliny, jahody, nebo
borůvky ukládejte nejlépe v suchu a chladu, vždy odděleně zvlášť. Jakmile se
k nim dostane vlhkost, zpravidla chytí plíseň. Pokud je můžete rychle
zkonzumovat, bude to pro ovoce mnohem lepší. Maliny nevydrží v původním obalu
déle než 48 hodin. Pokud je můžete zavařit na kompot, bude to pro vás více
prospěšné. Vypěstované ovoce je vždy třeba rychle zpracovat či zkonzumovat.
Listová i kořenová zelenina a rajčata
Kdo má, využije k uskladnění boxy na zeleninu. Listová
zelenina nesmí navlhnout, jinak podlehne brzy hnilobě. Kořenovou zeleninu
uskladněte nejlépe ve vašem sklepě, kde je ještě více chladno. Rajčata pro
změnu nechte v chladu a suchu, před konzumací je však nechte stát při pokojové
teplotě. Jejich chuť bude díky tomu výrazně lepší.
S ořechy na mrazák, nebo do nádob
Ať už máte doma jakékoliv ořechy, vždy bude důležité je správně
uskladnit. Můžete je dát i na mrazák, na jejich chuti se díky tomu nic
nezmění. Pokud nemáte na mrazáku už dostatek místa, nasypte ořechy do pevně
uzavíratelné nádoby, do které nejde vzduch. Jedině tak nežluknout a vydrží vám
dlouho.
Káva absorbuje pachy
Kávu skladujte v temnu, chladu i suchu. Lednice nebude však
tím správným místem. Káva pohlcuje pachy i chutě. Jakmile ji přidáte k
potravinám, může mít tak mdlou chuť i vůni. Uchovejte ji nejlépe v původním
obale, či sklenici. Přístup vzduchu chuť kávy vždy jen zhoršuje.
Maso, především mleté
Maso je zapotřebí uložit na nejchladnější místo v lednici.
Pokud je ve vašem nákupu obsažené mleté maso, je zapotřebí mleté maso do
dvou dní po uskladnění v chladu zpracovat. Mleté ponechte v chladu nejlépe na
viditelném místě. Snažte se ho vždy co nejrychleji zpracovat.
Vejce
Vejcím postačí chladná místnost. Pokud ale byly předtím
uskladněny v lednici, neváhejte je tam uložit také. Prudké změny teplot
vedou k rychlejší kazivosti, dejte na to proto dobrý pozor. Vyhněte se při
převozu v každém případě přímého kontaktu slunečního záření, vejce
ukládejte vždy na nejchladnější místo.
Zdroje informací: https://kuchyne.bydleniprokazdeho.cz/kuchynske-vybaveni/jak-spravne-skladovat-zakladni-druhy-potravin-tipy-a-triky-pro-cerstvost-a-kvalitu.php
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat