Přeskočit na hlavní obsah

Šípky jsou bohaté na vitamin C, při vaření čaje se ho ale většina ztratí. Co s tím?

Chystáte se i letos na sběr planých šípkových plodů? Pak byste měli vědět, že s přípravou čaje ztrácí plody šípku vitamín C. Ve srovnání s pomeranči na tom budou šípky podobně. Nešetrným zpracováním však můžete přijít o všechno. Jak to tedy dělat správně?



Plané šípky

Šípky lze sklízet z kteréhokoliv druhu růží, nejvíce produktivní jsou plané šípky. Obsahují ve srovnání s pomeranči nejen větší množství vitamínu C, ale i vápník a železo. Kromě toho jsou bohaté na vzácný zinek, flavonoidy, fruktózu, kyselinu jablečnou, vitamíny B, D, A a E, třísloviny apod. Sbírat je můžete nejlépe na zahradě či podél kraje lesů. Prašným a znečištěným cestám se v průběhu sběru ale raději zcela vyhněte. Šípky jsou cennou zásobárnou potřebných látek pro organismus, navíc posílí v době únavy i váš imunitní systém. Jak si z nich připravit ten nejlepší čaj?

Dejte pozor na teplotu

Čím vyšší teplotu na šípky aplikujete, tím více můžete ztratit. Nasušené šípky proto zprvu rozdrťte a nechte je přes noc vylouhovat ve studené vodě. Na jeden litr vody vám postačí 2 až 3 polévkové lžíce drcených plodů. Druhý den odležený šípkový nálev přiveďte pozvolným tempem k teplotě 70 stupňů. Poté je zapotřebí zbavit ještě nálev chloupků, šípkový čaj proto přeceďte přes jemné sítko s plátnem. Zachytí se v něm zbytek nečistot, které by jinak dráždily trávicí systém. Čaj dochuťte pár kapkami citronu a několika lžičkami medu. Šípkový čaj lze pít za studena na žízeň anebo při nachlazení jako teplý nápoj. 

U šípků dejte pozor na hliník

Hliníkové nádoby jsou všeobecně známé tím, že berou daným potravinám chuť, proto by se ani šípky neměly vylouhovat přes noc v hliníkových nádobách. Použijte proto raději varné sklo a držte se zásad a postupů pro přípravu čaje. Nezapomeňte, že nejvíce využitelné části plodu se nacházejí hned pod slupkami. 

Šípky aneb plody růží

Šípky sbírejte nejlépe v době před prvními mrazy, to je od konce září do poloviny října. Právě v tuto dobu obsahují plody nejvíce vitamínu C. Čaj si tak můžete připravit nejen ze sušených, ale i čerstvě natrhaných plodů, má mnohem výraznější nakyslou chuť, vůni a chutná ještě lépe než z drcených sušených plodů.

Na čtvrt litru vody vám postačí zhruba 20 čerstvě utržených šípků. Překrojené a mírně pomacerované plody šípků je nutné nechat přes noc vylouhovat ve studené vodě. Poté je nutné nálev přecedit a zahřát na teplotu menší, než je bod varu. Čaj podávejte teplý a nezapomeňte ho dosladit i malou dávkou medu. 

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/sipek-vitaminu-c-hubnuti-artritida-srdce-zdravotni-ucinky/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...