Chystáte se i letos na sběr planých šípkových plodů? Pak byste měli vědět, že s přípravou čaje ztrácí plody šípku vitamín C. Ve srovnání s pomeranči na tom budou šípky podobně. Nešetrným zpracováním však můžete přijít o všechno. Jak to tedy dělat správně?
Plané šípky
Šípky lze sklízet z kteréhokoliv druhu růží, nejvíce
produktivní jsou plané šípky. Obsahují ve srovnání s pomeranči nejen větší
množství vitamínu C, ale i vápník a železo. Kromě toho jsou bohaté na
vzácný zinek, flavonoidy, fruktózu, kyselinu jablečnou, vitamíny B, D, A a E,
třísloviny apod. Sbírat je můžete nejlépe na zahradě či podél kraje lesů.
Prašným a znečištěným cestám se v průběhu sběru ale raději zcela vyhněte. Šípky
jsou cennou zásobárnou potřebných látek pro organismus, navíc posílí v době
únavy i váš imunitní systém. Jak si z nich připravit ten nejlepší čaj?
Dejte pozor na teplotu
Čím vyšší teplotu na šípky aplikujete, tím více můžete
ztratit. Nasušené šípky proto zprvu rozdrťte a nechte je přes noc vylouhovat ve
studené vodě. Na jeden litr vody vám postačí 2 až 3 polévkové lžíce drcených
plodů. Druhý den odležený šípkový nálev přiveďte pozvolným tempem k teplotě
70 stupňů. Poté je zapotřebí zbavit ještě nálev chloupků, šípkový čaj proto
přeceďte přes jemné sítko s plátnem. Zachytí se v něm zbytek nečistot, které by
jinak dráždily trávicí systém. Čaj dochuťte pár kapkami citronu a několika
lžičkami medu. Šípkový čaj lze pít za studena na žízeň anebo při nachlazení
jako teplý nápoj.
U šípků dejte pozor na hliník
Hliníkové nádoby jsou všeobecně známé tím, že berou daným
potravinám chuť, proto by se ani šípky neměly vylouhovat přes noc v hliníkových
nádobách. Použijte proto raději varné sklo a držte se zásad a postupů pro
přípravu čaje. Nezapomeňte, že nejvíce využitelné části plodu se nacházejí
hned pod slupkami.
Šípky aneb plody růží
Šípky sbírejte nejlépe v době před prvními mrazy, to je od
konce září do poloviny října. Právě v tuto dobu obsahují plody nejvíce
vitamínu C. Čaj si tak můžete připravit nejen ze sušených, ale i čerstvě
natrhaných plodů, má mnohem výraznější nakyslou chuť, vůni a chutná ještě lépe
než z drcených sušených plodů.
Na čtvrt litru vody vám postačí zhruba 20 čerstvě utržených
šípků. Překrojené a mírně pomacerované plody šípků je nutné nechat přes noc
vylouhovat ve studené vodě. Poté je nutné nálev přecedit a zahřát na
teplotu menší, než je bod varu. Čaj podávejte teplý a nezapomeňte ho dosladit i
malou dávkou medu.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/sipek-vitaminu-c-hubnuti-artritida-srdce-zdravotni-ucinky/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat