Pokud máte na své zahrádce ještě kousek místa, pak byste si neměli rozhodně nechat ujít tuto listovou zeleninu, která se dá pěstovat více sezón po sobě. Lákat vás bude nevšedním vzhledem a různě pestrými barvami. Ale i tak nemusíte mít strach, jedná se totiž o jedlou zeleninu. Listy a převážně stonky doplní snadno vaše chybějící vitamíny. Zasaďte si mangold na své zahrádce, avšak dejte dobrý pozor, aby si na něm nejvíce nepochutnali slimáci.
Mangold užijete za studena i za tepla
Mangold se hodí do nejrůznějších gurmánských receptů, a to
jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Listy, které z mangoldu
nespotřebujete, můžete uchovat i několik dní v lednici. Jen je třeba
počítat s jejich lámavostí. Pokud je budete oplachovat pod tekoucí vodou, je
třeba dát pozor na sílu tekoucího proudu. Mladé křehké listy mangoldu jsou
nejlepší do zeleninových salátů, dodají jim vždy svěží chuť.
Silné stonky mangoldu je třeba vždy nechat dobře podusit. Smažené
nebo vařené v páře budou chutnat vždy skvěle. Z mangoldu je možné připravit
i jemnou krémovou polévku, či slaný koláč. Více druhové recepty lákají o to víc
všechny vášnivé zahrádkáře.
Jak pěstovat mangold
Kdo chce pěstovat mangold, nemusí si s péčí o jeho růst
dělat příliš těžkou hlavu. Postačí vám kousek místa na záhonu s dobře
propustnou písčitou a kompostem ošetřenou půdou. Je jen na vás, kdy se
rozhodnete semena mangoldu zasadit, optimální měsíc je duben nebo květen.
Jakmile listy dorostou do délky 25 cm je čas na jejich sběr, chutnají takto
nejlépe. Listy z rostliny je třeba odříznout vždy něčím ostrým, a to alespoň
pár centimetrů nad zemí, aby se mohla rostlina vždy dobře znovu obrazit.
Co s většími listy
Pokud se vám podaří vypěstovat větší listy, je možné je
snadno použít do vařeného špenátu. Dodají pokrmu výraznou chuť. Je nutné je
spařit, aby změkly. Se stonky zase uděláte hodně parády při vařených
pokrmech, neboť budou díky zbarvení o to více lákat k ochutnání.
Mangold je k dostání nejčastěji na farmářských trzích. Je
příbuzný řepě i špenátu. Výhodou je, že patří mezi nízkokalorické potraviny
se sníženým obsahem cukru. kdo chce držet štíhlou linii, nechť si zasadí tuto
nenáročnou plodinu. Vydrží i holomrazy. Zimu umí přežít takřka bez lidské
pomoci, jen je třeba ho zakrýt tkaninou, aby kořeny rostlin nenamrzly úplně.
Tato rostlina není původem ze Středomoří příliš zvyklá na příliš studené
počasí, v zimě je třeba mangold zaopatřit. Mangold přežije zkrátka mnohem více
než byste čekali. Je velmi odolný, patří často mezi oblíbené plodiny.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/zahrada/mangold-vytrvala-listova-zelenina-ktera-hyri-barvami.html
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat