Sušené houby, které máte patrně v podobě zásob ve skleněných dózách možná ještě od loňského léta, jsou stále ještě k použití. Dobře uskladněné sušené houby vydrží i roky. Vařené sušené houby dodají chuť zpravidla všem vašim pokrmům, kdykoliv to je potřeba. Jen je zapotřebí vědět, jak správně na to. Příliš dlouho vařené houby se mohou snadno rozvařit, naopak tvrdé houby nikomu chutnat na talíři nebudou. Jak je upravit nejlépe, aby chutnali všem?
Nechte houby nasáknout
Houby před konzumací propláchněte zprvu pod tekoucí vodou a
zbavte je nečistot od jehličí, hlíny, nebo písku. Ujistěte se, že nejeví známky
hniloby ani plísně. Pokud se zdají být houby zdravotně v pořádku, nechte je
namočené ve škopku se studenou vodou ještě několik dlouhých hodin. Pokud
nemáte zrovna naspěch, je dobré nechat je odmočit alespoň přes noc. Houby
do sebe potřebují nasáknout co nejvíce vody, aby mohly být po uvaření měkké.
Houby budou díky vodě lépe ohebné a pružné. Nálev z hub nikdy nevylévejte,
hodit se vám budou jako základ na podlití vaší houbové polévky.
O konzistenci rozhodne čas
Houby vařte na skus. Ne příliš dlouho na to, aby se
rozvařili, a ne příliš málo na to, aby zůstaly ve vašich pokrmech tvrdé. Díky
tomu je pak možné při nesprávné struktuře zkazit celý pokrm. Vařte houby
společně s ostatními ingrediencemi přiměřeně. V polévce počítejte s dobou
kolem 30 až 40 minut. V omáčce vařte houby do změknutí přibližně 25 až 30
minut. U variant na způsob polského bigosu je houby možné vařit hodinu, někdy i
o něco déle. Houby se po delší době lépe spojí s ostatními chutěmi všech
ingrediencí. Pokrm bude mít díky houbám vždy i výraznější chuť.
Uchovejte v houbách živiny
Jemné tóny houbové chuti by se z pokrmů neměly nikdy
vytratit. Jakmile to s vařením přeženete, můžete díky tomu přijít i o velmi
cenné látky jako jsou například vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík,
případně i hořčík. U vařených hub je třeba ohlídat vždy ten správný čas.
Vyplatí se uchovat v houbách napořád, pro nás velmi cenné látky.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/susene-houby-uprava-vareni-mekke-chutne-doba-pripravy/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat