Udržet kompost pouze během léta nestačí, je zapotřebí krmit ho i v zimě. Jakmile v něm přestane být živo, nebude vám na zahradě dobře fungovat. Obávat se předčasně tuhých mrazů je zbytečné. Zajděte před zimní sezónou raději na žížaly.
Kompost a zima
Proces rozkladu se při nižších teplotách vždy zpomalí, není
to ale důvod si myslet, že se utlumí úplně. Krmte proto kompost i v zimě. Zbytky
ovoce, zeleniny i kávová sedlina jsou vždy vítány. Rozkladné procesy v
kompostu dokáží generovat teplo, které je třeba v kompostu udržet. Na to je
třeba myslet už při zakládání kompostu, který by měl stát na slunném místě,
které je současně chráněno před větrem a mrazem.
Důležité je také zakrytí kompostu. to lze udělat například
slámou, nebo speciálními izolačními materiály, které jsou k tomuto účelu přímo
určeny. Postačí ale i starý koberec. Výhodu mají komposty, které mají
dřevěné, nebo plastové stěny, které sami o sobě fungují jako izolační vrstva.
Nový bioodpad je potřeba přidávat na kompost pomaleji než v
létě. Vždy přitom odkryjte svrchní vrstvu, do materiálu udělejte díru a vložte
do ní nový materiál. Vše potom opět zakryjte. V zimě se také hodí tzv.
kompostové aktivátory, které lze zakoupit třeba v hobby marketech. Takovýmto
aktivátorem je třeba i starý zavedený kompost.
Provzdušňování a další potřebné aktivity
Specifickým problémem je provzdušňování kompostu. Bez něj se
neobejdete, současně je však tato aktivita riziková kvůli úniku tepla. Nechte
tuto činnost proto vždy na teplejší část dne a oproti letnímu období trochu
snižte frekvenci provzdušňování. Důležité je také udržování stálé vlhkosti.
Zvláště v období mrazů může kompost vysychat, občas jej proto v takovém případě
prolijte vodou.
V případě, že dojde k nejhoršímu a kompost zmrzne, nic
hrozného se také neděje. Budete se jen muset smířit s tím, že začne opětovně
fungovat až poté, co se znovu oteplí.
Zdroje informací: https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-396827-kompostovani-neni-jen-letni-zalezitost-zjistete-jak-si-udrzet-zivy-kompost-i-v-zime
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat