Vánoce jsou především křesťanské svátky a jejich podoba byla v minulosti od té dnešní značně odlišná. Byly to také svátky chudých, v jejichž rodinách dobře se servírovala jen skromná štědrovečerní tabule. Hojnost, jakou máme my, lidé z dřívějších dob neznali. Bramborový salát s kaprem, na němž si řada lidí dnes pochutnává, symbolem dřívějších Vánoc vůbec nebyly. Naši předci měli docela jiné zvyky. Možností bylo tehdy sotva na výběr, pekli proto třeba tzv. hubník.
Neúrodné horské oblasti
Obyvatelé chudých horských oblastí neměli často jak
vypěstovat větší bohatství. Jílovité půdy jim ve vyšších polohách hor nic
pěstovat nedovolily, a tak museli čerpat z jiných surovin, které měli po ruce. Jejich
štědrovečerní pokrmy byly skromné, chudé a v zásadě i nenáročné. Krkonošská
či jizerskohorská pochoutka se přesto předává ještě dnes z generace na
generaci. Málokdo však zná hubník nasladko.
Jak připravit sladký hubník
Co všechno do něj lidé dávali? Základem hubníku byly
sušené houby. Těch měli lidé vždy dostatek na jeden celý pekáč, ze kterého
jedla zpravidla celá rodina u jednoho stolu. Společné jídlo tak mělo být
symbolem opětované lásky a přáním, aby se rodina sešla za rok zase ve zdraví.
Pokud je houbová sezóna, vydejte na houby do blízkého lesa. Pokud
budete připravovat hubník ze sušených hub, bude třeba dát je namočit předčasně
do mísy přes noc. Houby poté uvařte na skus. Do 1,5 litru mírně osoleného
mléka přidejte 220 gramů krupice. Jakmile mléko trochu zhoustne, přidejte do
něj po zchlazení čtvrt kilogramu tepelně upravených hub, 150 gramů jemně
nasekaných ořechů, i mandlí, 150 gramů křížal, 150 gramů namočených rozinek v
rumu, 150 gramů vypeckovaných najemno pokrájených švestek, vanilkový cukr, dvě
lžíce cukru třtinového. Nakonec přidáme šest rozšlehaných vajec a vše důkladně
promícháme. Zapékací mísu vytřeme sádlem a poklademe do ní předem připravenou
směs. Pokrm z vrchu zasypeme nakonec ještě jemnou dávkou perníku, kokosem a
moučkovým cukrem a dáme péci dorůžova.
Hubník naslano
Na slaný hubník bylo potřeba sesbírat pár druhů hub jako je
na příklad klouzek, křemenáči, hřiby, lišky, kozáci a jiné. Hubník bychom dnes
zpravidla připravovali spíše z hub sušených. Ty je třeba dát nasušit do mísy
den předem. Postačí vám dva plné hrnky. Mezitím si do mísy nakrájíme pět housek
na drobnější kousky, které bude třeba zalít jedním hrnkem mléka tak, aby se
mohly vsáknout pohodlně dovnitř. K tomu přidáme tři rozšlehané vejce.
Jednu cibuli a tři stroužky česneku nakrájíme velmi najemno a přidáme společně
k namočeným houskám. Nakonec vmícháme pomocí dřevěné špachtle houby, které
zprvu přecedíme přes jemné síto a necháme okapat.
Nakonec přisypeme tři lžíce krupice, sůl dle chuti,
majoránku, i pepř na dochucení. Vše je potřeba důkladně promíchat. Do sádlem
vymazaného pekáčku směs nalijeme a necháme péct v troubě zhruba půl hodinu
na 180 stupňů. Jíst ho můžete po zchlazení z jednoho pekáčku, jako to kdysi
dělávali vaši předci.
Zdroje informací: https://primanapady.cz/clanek-296954-pripravte-letos-stedrovecerni-veceri-horalu-ktera-prezila-az-do-dnesnich-dni?utm_source=PDM-links&utm_medium=footer_link
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat