Přeskočit na hlavní obsah

Zapomeňte na kapra: jakou štědrovečerní večeři jedli v minulosti lidé v Krkonoších

Vánoce jsou především křesťanské svátky a jejich podoba byla v minulosti od té dnešní značně odlišná. Byly to také svátky chudých, v jejichž rodinách dobře se servírovala jen skromná štědrovečerní tabule. Hojnost, jakou máme my, lidé z dřívějších dob neznali. Bramborový salát s kaprem, na němž si řada lidí dnes pochutnává, symbolem dřívějších Vánoc vůbec nebyly. Naši předci měli docela jiné zvyky. Možností bylo tehdy sotva na výběr, pekli proto třeba tzv. hubník.



Neúrodné horské oblasti

Obyvatelé chudých horských oblastí neměli často jak vypěstovat větší bohatství. Jílovité půdy jim ve vyšších polohách hor nic pěstovat nedovolily, a tak museli čerpat z jiných surovin, které měli po ruce. Jejich štědrovečerní pokrmy byly skromné, chudé a v zásadě i nenáročné. Krkonošská či jizerskohorská pochoutka se přesto předává ještě dnes z generace na generaci. Málokdo však zná hubník nasladko.

Jak připravit sladký hubník

Co všechno do něj lidé dávali? Základem hubníku byly sušené houby. Těch měli lidé vždy dostatek na jeden celý pekáč, ze kterého jedla zpravidla celá rodina u jednoho stolu. Společné jídlo tak mělo být symbolem opětované lásky a přáním, aby se rodina sešla za rok zase ve zdraví. 

Pokud je houbová sezóna, vydejte na houby do blízkého lesa. Pokud budete připravovat hubník ze sušených hub, bude třeba dát je namočit předčasně do mísy přes noc. Houby poté uvařte na skus. Do 1,5 litru mírně osoleného mléka přidejte 220 gramů krupice. Jakmile mléko trochu zhoustne, přidejte do něj po zchlazení čtvrt kilogramu tepelně upravených hub, 150 gramů jemně nasekaných ořechů, i mandlí, 150 gramů křížal, 150 gramů namočených rozinek v rumu, 150 gramů vypeckovaných najemno pokrájených švestek, vanilkový cukr, dvě lžíce cukru třtinového. Nakonec přidáme šest rozšlehaných vajec a vše důkladně promícháme. Zapékací mísu vytřeme sádlem a poklademe do ní předem připravenou směs. Pokrm z vrchu zasypeme nakonec ještě jemnou dávkou perníku, kokosem a moučkovým cukrem a dáme péci dorůžova.  

Hubník naslano

Na slaný hubník bylo potřeba sesbírat pár druhů hub jako je na příklad klouzek, křemenáči, hřiby, lišky, kozáci a jiné. Hubník bychom dnes zpravidla připravovali spíše z hub sušených. Ty je třeba dát nasušit do mísy den předem. Postačí vám dva plné hrnky. Mezitím si do mísy nakrájíme pět housek na drobnější kousky, které bude třeba zalít jedním hrnkem mléka tak, aby se mohly vsáknout pohodlně dovnitř. K tomu přidáme tři rozšlehané vejce. Jednu cibuli a tři stroužky česneku nakrájíme velmi najemno a přidáme společně k namočeným houskám. Nakonec vmícháme pomocí dřevěné špachtle houby, které zprvu přecedíme přes jemné síto a necháme okapat.

Nakonec přisypeme tři lžíce krupice, sůl dle chuti, majoránku, i pepř na dochucení. Vše je potřeba důkladně promíchat. Do sádlem vymazaného pekáčku směs nalijeme a necháme péct v troubě zhruba půl hodinu na 180 stupňů. Jíst ho můžete po zchlazení z jednoho pekáčku, jako to kdysi dělávali vaši předci. 

Zdroje informací: https://primanapady.cz/clanek-296954-pripravte-letos-stedrovecerni-veceri-horalu-ktera-prezila-az-do-dnesnich-dni?utm_source=PDM-links&utm_medium=footer_link

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...