Přeskočit na hlavní obsah

Neprávem zapomenutá pohanka. V kuchyni je pravým zázrakem

Pohanka se svými vícero druhy patří odjakživa k surovinám, ze kterých se dá snadno vykouzlit celá řada receptů. Tato bezlepková pseudo-obilovina potěší v kuchyni všechny, hlavně díky širokému spektru využití. Pohanka dodá pro vaše tělo všechny prospěšné látky. Nákyp, kaše, pomazánka ani rizoto nejsou pro pohanku žádnou překážkou. Oblíbili si ji hlavně ti, co chtějí držet dietu a nemohou lepek. Obsahuje řadu cenných a prospěšných látek, navíc je i dobře stravitelná.



Co všechno pohanka obsahuje

Kromě minerálů, vitamínů, vlákniny a sacharidů obsahuje jeden zvláštní prvek a tím je rutin neboli vitamín P. Ten má za úkol chránit především stěnu našich krevních cév. Pohanka je navíc levná, a tudíž i přístupná všem. Tato superpotravina se v domácnostech jen tak neomrzí, existuje jí však několik druhů. Která z pohanek je ta nejzdravější? A které typy pohanky na světě existují?

Pohanka za tepla

Pokud pohanku předem namočíte a za tepla ji v peci, nebo troubě zlehka usmažíte, začnou vám po chvíli vyskakovat zdánlivě ne příliš poživatelná zrna. Pravdou je, že tyto zrna nemají příliš velkou chuť a ani nikterak nevoní. Po upražení bývají tvrdá a často se během procesu sušení v troubě někdy i více upraží. Daleko více živin si uchová pohanka zastudena

Pohanka zastudena

Pohanku je možné loupat především mechanicky. Často z ní lze získat světlejší zrna, která se nemusí nijak příliš dlouho vařit. Postačí získaná zrna zalít teplejší vroucí vodou a nechat dojít na zbytkovém teple. Pohanku mohou obdivovat nejen cévaři, ale i diabetologové. Udržuje totiž díky vzácným látkám také stálou hladinu cukru v krvi. Hladina glykémie se drží díky pravidelné konzumaci pohanky daleko lépe na uzdě. Cukrovkáři ji mohou tím pádem konzumovat v podstatě tolik, kolik jen sami chtějí. A to se opravdu vyplatí.

Kde pohanku skladovat

Pohanku skladujte nejlépe na tmavém, suchém místě. Aby si mohla tato superpotravina uchovat všechny důležité živiny, je důležité nevystavovat ji při získávání jednotlivých zrnek příliš vysokým teplotám. Mějte regulaci tepla proto vždy pod kontrolou. Pohanku v teplé vodě můžete nechat dojít i pod peřinou, kde si uchová během klíčení zrn i stálou teplotu. Díky stálé teplotě je možné uchovat nejlépe makroživiny, bílkoviny, tuky i sacharidy.

Pro snadnější využití je lepší sáhnout po pohance loupané. Tu nechte pro lepší chuť odstát ještě v horkém mléce. Po zhruba dvou hodinách se dá již konzumovat. Nezapomeňte si ji však ještě vhodně upravit. Ke kaši se báječně hodí kupříkladu i lesní ovoce. Čím méně tepelného tlaku na pohanku vyvinete, tím více si pohanka udrží pro tělo prospěšných látek včetně i vzácného rutinu.  

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/domacnost-kuchyne-zdravi-pohanka-rutin-cevy-jidlo-superpotravina/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...