Pohanka se svými vícero druhy patří odjakživa k surovinám, ze kterých se dá snadno vykouzlit celá řada receptů. Tato bezlepková pseudo-obilovina potěší v kuchyni všechny, hlavně díky širokému spektru využití. Pohanka dodá pro vaše tělo všechny prospěšné látky. Nákyp, kaše, pomazánka ani rizoto nejsou pro pohanku žádnou překážkou. Oblíbili si ji hlavně ti, co chtějí držet dietu a nemohou lepek. Obsahuje řadu cenných a prospěšných látek, navíc je i dobře stravitelná.
Co všechno pohanka obsahuje
Kromě minerálů, vitamínů, vlákniny a sacharidů obsahuje
jeden zvláštní prvek a tím je rutin neboli vitamín P. Ten má za úkol chránit
především stěnu našich krevních cév. Pohanka je navíc levná, a
tudíž i přístupná všem. Tato superpotravina se v domácnostech jen tak neomrzí,
existuje jí však několik druhů. Která z pohanek je ta nejzdravější? A které
typy pohanky na světě existují?
Pohanka za tepla
Pokud pohanku předem namočíte a za tepla ji v peci, nebo
troubě zlehka usmažíte, začnou vám po chvíli vyskakovat zdánlivě ne příliš
poživatelná zrna. Pravdou je, že tyto zrna nemají příliš velkou chuť a ani
nikterak nevoní. Po upražení bývají tvrdá a často se během procesu sušení v
troubě někdy i více upraží. Daleko více živin si uchová pohanka zastudena.
Pohanka zastudena
Pohanku je možné loupat především mechanicky. Často z ní lze
získat světlejší zrna, která se nemusí nijak příliš dlouho vařit. Postačí
získaná zrna zalít teplejší vroucí vodou a nechat dojít na zbytkovém
teple. Pohanku mohou obdivovat nejen cévaři, ale i diabetologové.
Udržuje totiž díky vzácným látkám také stálou hladinu cukru v krvi.
Hladina glykémie se drží díky pravidelné konzumaci pohanky daleko
lépe na uzdě. Cukrovkáři ji mohou tím pádem konzumovat v podstatě tolik,
kolik jen sami chtějí. A to se opravdu vyplatí.
Kde pohanku skladovat
Pohanku skladujte nejlépe na tmavém, suchém místě. Aby si
mohla tato superpotravina uchovat všechny důležité živiny, je důležité
nevystavovat ji při získávání jednotlivých zrnek příliš vysokým teplotám. Mějte
regulaci tepla proto vždy pod kontrolou. Pohanku v teplé vodě můžete nechat
dojít i pod peřinou, kde si uchová během klíčení zrn i stálou teplotu. Díky
stálé teplotě je možné uchovat nejlépe makroživiny, bílkoviny, tuky i
sacharidy.
Pro snadnější využití je lepší sáhnout po pohance loupané.
Tu nechte pro lepší chuť odstát ještě v horkém mléce. Po zhruba dvou
hodinách se dá již konzumovat. Nezapomeňte si ji však ještě vhodně upravit.
Ke kaši se báječně hodí kupříkladu i lesní ovoce. Čím méně tepelného tlaku na
pohanku vyvinete, tím více si pohanka udrží pro tělo prospěšných látek včetně i
vzácného rutinu.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/domacnost-kuchyne-zdravi-pohanka-rutin-cevy-jidlo-superpotravina/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat