Pokud si spolu s novým rokem hlídáte kalorický příjem i množství pozřených sacharidů, nemusíte se nutně obávat jíst kousky ovoce jako je právě papája. Tohle ovoce vám k zhubnutí i redukci váhy určitě pomůže. Je totiž nízkokalorické a s vaší glykémií po zkonzumování příliš nezahýbe. Navíc se vám po něm bude dobře trávit a dost možná se zlepší i vaše imunita. Zkuste ho i vy zařadit do vašeho nového, pestřejšího jídelníčku, nebudete litovat.
Obsahuje 43 kalorií na 100 gramů
Papája kromě toho, že obsahuje řadu cenných vitamínů i
antioxidantů, umí udržet v těle i nízký glykemický index. Papája je tudíž
vhodná pro lidi, kteří trpí cukrovkou. Díky nízkému obsahu kalorií udržuje tělo
ve fit kondici, a to není zdaleka všechno. Listy najdou také své uplatnění,
a to přímo v lidovém léčitelství. Listy jsou jedlé a navíc pomáhají při
horečce i virovém onemocnění způsobovaným subtropickými komáry.
100 gramů ovoce pokryje denní spotřebu
Papája, která je k nám dovážena z daleké jižní a střední
Ameriky je u nás velmi oblíbená, a to nejen v zeleninových či ovocných
salátech. Konzumovat se dá díky specifické máslové chuti běžně i jako denní
snack.
Dužina je zpravidla šťavnatá a plná sladké chuti. Díky
obsahu enzymu zvaného papain rozkládá papája snadno bílkoviny, které napomáhají
lepšímu vstřebávání živin z potravy. Usnadňuje tak trávení a napomáhá při
vzedmutí břicha. Papája je lehce stravitelná, dobře pročistí váš
organismus, a navíc je díky bohaté chuti oblíbená i u lidí, kteří mají rádi
exotické ovoce. Dobře chutná například i s granátovým jablkem. Papáju lze navíc
kombinovat spíše s kyselejšími citrusovými plody.
Semínka papáji
Pokud vás zaujala peprná chuť báječných papájových semínek, rozhodně se budou hodit i do vašich pokrmů. Semínka mají protizánětlivé účinky, lze je využít jako doplňkové koření v ochucování vašich jídel. Nasušená zrnka papáji chutnají podobně jako zrnka pepře.
Jak poznat, že je papája zralá a vhodná ke konzumaci? Na
první pohled může papája připomínat vzhled žlutého melounu. Jakmile je plod
na pohmat měkký a na povrchu i více nažloutlý, je čas na konzumaci tohoto
nevšedního báječného ovoce. Barva plodu se bude vždy měnit v závislosti na
zralosti plodu. Setkat se můžete i s tvrdými zelenými plody ve kterých bude
dužina naopak bez chuti a bez známek přítomnosti ovocné šťávy. Takovýto nezralý
plod je třeba nechat uzrát při pokojové teplotě.
Papája dobře chutná i jako kandované ovoce. Kdo chce, může
si papáju nakrájet na drobné tenké plátky a nasušit si ji. Pro lepší chuť je
možné papáju obalit ještě v třtinovém cukru a zakápnout citronovou šťávou.
Dá se pomocí ní dobře dochutit například i ovocný čaj.
Pokud je plod zcela zralý, nemusíte ho ani loupat. Postačí si ho vydlabat na lžíci a rychle konzumovat. Při redukci váhy vám postačí sníst denně jeden plod, pokud nejste na některé z jeho látek alergičtí.
Papája pomůže i vašim vlasům
Papáju lze uplatnit i v kosmetice. Patří mezi vynikající
složky, které napomohou i suchým, lámavým vlasům. Postačí rozmačkat jeden zralý
plod se dvěma žloutky vajec. Přidat můžete i dvě vrchovaté lžíce přírodního
jogurtu. Vše smíchejte v mixéru a obsah naneste na vlasy alespoň na 30 až 45
minut. Obsah vmasírujte do pokožky hlavy i vlasů. Nechte nějaký čas
působit a poté pokožku hlavy i vlasů opláchněte. Vlasová maska je vhodná
především na poškozené, roztřepené konečky.
Mimo jiné lze papáju využít i na kůži či obličej, ale o tom
si povíme zase až příště.
Zdroje informací: https://foodis.decorexpro.com/cs/papajja-polza-i-vred-dlja-organizma/#kak-vybrat-i-hranit-papajyu
Náhledové foto:
Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat