Jedlý hmyz je v posledních letech stále více populární, na sušených verzích si čím dál častěji pochutnávají lidé, kteří si chtějí zvýšit příjem zdravých proteinů. Sušené larvy, cvrčci, nebo červi dnes běžně konzumují třeba sportovci nebo otrlejší gurmáni. Řada lidí si takto připravuje svoji pestrou svačinku každý den. Od roku 2018 se potraviny z jedlého hmyzu staly na trhu skutečností. Cvrččí mouka je dnes na trhu už zcela běžná. Nově přibydou na seznamu i larvy potemníka moučného. Unie jim dala zelenou. Péct chleba můžete právě z nich.
Prášek z larev potemníka moučného
Když se řekne sušené larvy, mnohým představa konzumace
těchto potravin příliš nesedí, o novinku v podobě této nevšední pochoutky je ze
strany firem přitom velký zájem. Jedná se skutečně o zdravou potravinu
budoucnosti. Hrát roli má především v pečení chleba, v přípravě cukrovinek
či při běžné konzumaci sýrů či při přípravě těstovin. Potemníka moučného bude
možné přidávat zkrátka všude.
V supermarketech najdete potemníka moučného v sušeném
stavu, přičemž nechybí ani varianta prášku z červů s příchutí oblíbeného
parmezánu. Běžné jsou i obalení cvrčci v čokoládě či kobylky ochucené chilli
kořením. Cvrččí chleba dnes už běžně prodává i řetězec Penny, lidé o něj jeví
zájem.
Prášek z larev ošetřených UV zářením
K povolení jeho běžného užívání má prozatím jen francouzská
firma Nutri Earth. Larvy ošetřené UV zářením bojují o uznání na
potravinářském trhu. Ohroženi jsou především alergici, jimž může prášek z
potemníka moučného vyvolat různou reakci. Nejvíce ohroženi jsou pak lidé
na roztoče a korýše.
Entomofágie
Entomofágie, neboli pojídání hmyzu je ve zcela jiných zemích
naprosto běžnou činností. Setkat se s ním můžete především v Africe, Asii či v
Jižní Americe. Zde se pojídají například hmyzí vajíčka. Někteří obyvatelé
kladou mají vůči tomuto způsobu stravování naprostý odpor, jiní je milují a
konzumují je ve velkém. Ostatně každý člověk spotřebuje ročně přibližně
jeden kilogram hmyzu ať už v podobě džemů, konzumace ovoce, zeleniny, nebo
třeba i ve spánku. Pro více choulostivé jedince je podoba hmyzu nabízena právě
prostřednictvím hmyzího prášku. Ten při běžném přidání do pečiva ani
nepoznáte.
Přibližně ve 140 zemích světa se konzumuje přes 2000 druhů
všeho možného druhu hmyzu. Patří mezi ně například termiti, vosy, housenky,
vážky, ploštice apod. Před uvedením na trh EU však musí splňovat určité
bezpečnostní podmínky. Ne všechny druhy jsou u nás povoleny.
Mýty o nezdravém hmyzu boří brány do světa. Milovníci
sladkého si tak budou moci pochutnávat na sladkostech ve zcela jiném stylu.
Počkejme si tedy na ně.
Zdroje informací: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/805363/chleba-s-primesi-cervu-eu-povolila-vyuziti-hmyzu-v-jidle-alergici-by-meli-byt-na-pozoru.html
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat