Přeskočit na hlavní obsah

Další hmyzí potravina dostala u nás i v Evropě zelenou

Jedlý hmyz je v posledních letech stále více populární, na sušených verzích si čím dál častěji pochutnávají lidé, kteří si chtějí zvýšit příjem zdravých proteinů. Sušené larvy, cvrčci, nebo červi dnes běžně konzumují třeba sportovci nebo otrlejší gurmáni. Řada lidí si takto připravuje svoji pestrou svačinku každý den. Od roku 2018 se potraviny z jedlého hmyzu staly na trhu skutečností. Cvrččí mouka je dnes na trhu už zcela běžná. Nově přibydou na seznamu i larvy potemníka moučného. Unie jim dala zelenou. Péct chleba můžete právě z nich.



Prášek z larev potemníka moučného

Když se řekne sušené larvy, mnohým představa konzumace těchto potravin příliš nesedí, o novinku v podobě této nevšední pochoutky je ze strany firem přitom velký zájem. Jedná se skutečně o zdravou potravinu budoucnosti. Hrát roli má především v pečení chleba, v přípravě cukrovinek či při běžné konzumaci sýrů či při přípravě těstovin. Potemníka moučného bude možné přidávat zkrátka všude. 

V supermarketech najdete potemníka moučného v sušeném stavu, přičemž nechybí ani varianta prášku z červů s příchutí oblíbeného parmezánu. Běžné jsou i obalení cvrčci v čokoládě či kobylky ochucené chilli kořením. Cvrččí chleba dnes už běžně prodává i řetězec Penny, lidé o něj jeví zájem. 

Prášek z larev ošetřených UV zářením

K povolení jeho běžného užívání má prozatím jen francouzská firma Nutri Earth. Larvy ošetřené UV zářením bojují o uznání na potravinářském trhu. Ohroženi jsou především alergici, jimž může prášek z potemníka moučného vyvolat různou reakci. Nejvíce ohroženi jsou pak lidé na roztoče a korýše. 

Entomofágie

Entomofágie, neboli pojídání hmyzu je ve zcela jiných zemích naprosto běžnou činností. Setkat se s ním můžete především v Africe, Asii či v Jižní Americe. Zde se pojídají například hmyzí vajíčka. Někteří obyvatelé kladou mají vůči tomuto způsobu stravování naprostý odpor, jiní je milují a konzumují je ve velkém. Ostatně každý člověk spotřebuje ročně přibližně jeden kilogram hmyzu ať už v podobě džemů, konzumace ovoce, zeleniny, nebo třeba i ve spánku. Pro více choulostivé jedince je podoba hmyzu nabízena právě prostřednictvím hmyzího prášku. Ten při běžném přidání do pečiva ani nepoznáte. 

Přibližně ve 140 zemích světa se konzumuje přes 2000 druhů všeho možného druhu hmyzu. Patří mezi ně například termiti, vosy, housenky, vážky, ploštice apod. Před uvedením na trh EU však musí splňovat určité bezpečnostní podmínky. Ne všechny druhy jsou u nás povoleny. 

Mýty o nezdravém hmyzu boří brány do světa. Milovníci sladkého si tak budou moci pochutnávat na sladkostech ve zcela jiném stylu. Počkejme si tedy na ně.

Zdroje informací: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/805363/chleba-s-primesi-cervu-eu-povolila-vyuziti-hmyzu-v-jidle-alergici-by-meli-byt-na-pozoru.html

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...