Chléb je odnepaměti považován za super potravinu, jenž měla kdysi zachránit všechny živé. Jedná se o boží dar, ke kterému se dříve byli lidé ochotní i modlit. Před tisíci lety patřil chléb mezi pokrmy, které mohli konzumovat pouze vyvolení. Dnes máme chleba naštěstí na každém rohu v obchodě. Řada lidí pak vyhazuje chleba ještě dříve, než stihne skončit jeho expirace.
Chléb jako bohatství
Vůně, křupavá kůra a neodolatelná chuť spojená s čerstvě
stlučeným máslem připomene řadě z vás třeba dětství na venkově. Jak ale dnes uchovat
chlebu jeho stálou čerstvost? Díky jednoduchému triku bude i chleba z
mrazáku chutnat jako právě vytažená pochoutka z pece.
Pohostit dobrým chlebem se dříve považovalo za bohatství,
chlebové placky se považovaly za velmi vzácný pokrm. Chleba byl především symbolem
tradice a dobré pohostinnosti. Dnes chleba spíše než pečeme, kupujeme.
Čerstvý končí často v mrazáku i na několik dlouhých dní. Jak docílit toho, aby
byl po rozmrazení opět křupavý?
Věděli jste kupříkladu, že chléb na mrazáku zpomaluje
proces vzniku škrobu? Tím se pochopitelně snižuje i hladina cukru, mražený
chléb je pro lidi s vyšším glykemickým indexem mnohem zdravější.
Chléb z mrazáku
Aby si uchoval kromě vhodného složení i čerstvost a
křupavost, bude zapotřebí nechat ho pozvolna rozmrazit. Pokud ho ale zabalíte
jen do alobalu, riskujete, že dřív, nebo později navlhne. Předehřejte
troubu na 175 stupňů a chleba pečte po dobu 30 minut. Díky teplu se stane
kůrka opět křupavá. Vnitřek chleba zůstane zachovalý, stejně jako když jste ho
kupovali v obchodě.
Techniku rozmražení tedy nikdy nepodceňujte. Jakmile to
uspěcháte, nemůžete s čerstvostí ani křupavostí příliš počítat. Navlhlý chleba
může začít navíc plesnivět, posléze může ztratit nejen vůni, ale i svoji
báječnou chuť. A to věříme, že byste nechtěli. Chléb můžete uchovat v
mrazáku po dobu maximálně tří měsíců, po rozmražení je zapotřebí ho vždy
zkontrolovat. Jakmile vykazuje známky hniloby, je lepší koupit chleba čerstvý.
Chléb před samotným uskladněním vždy pevně zabalte, pokud je teplý, nechte ho
zprvu vychladnout. Minimalizujte přístup vzduchu.
Pokud mrazíte chléb na dvě poloviny, vždy je dobré
jednotlivé kusy chleba oddělit pečícím papírem tak, aby se k sobě poloviny
neslepily. Nyní už vám nic nebrání k tomu, abyste chleba pozvolna upekli. Tak
prozatím dobrou chuť.
Zdroje informací: https://www.receptyprimanapadu.cz/poradna/jak-spravne-zmrazit-a-rozmrazit-chleb-zalezi-na-tom-jestli-je-nakrajeny-nebo-cely-a-na-jak-dlouho-ho-zmrazite/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat