Přeskočit na hlavní obsah

Jak správně rozmrazit chléb?

Chléb je odnepaměti považován za super potravinu, jenž měla kdysi zachránit všechny živé. Jedná se o boží dar, ke kterému se dříve byli lidé ochotní i modlit.  Před tisíci lety patřil chléb mezi pokrmy, které mohli konzumovat pouze vyvolení. Dnes máme chleba naštěstí na každém rohu v obchodě. Řada lidí pak vyhazuje chleba ještě dříve, než stihne skončit jeho expirace.



Chléb jako bohatství

Vůně, křupavá kůra a neodolatelná chuť spojená s čerstvě stlučeným máslem připomene řadě z vás třeba dětství na venkově. Jak ale dnes uchovat chlebu jeho stálou čerstvost? Díky jednoduchému triku bude i chleba z mrazáku chutnat jako právě vytažená pochoutka z pece.

Pohostit dobrým chlebem se dříve považovalo za bohatství, chlebové placky se považovaly za velmi vzácný pokrm. Chleba byl především symbolem tradice a dobré pohostinnosti. Dnes chleba spíše než pečeme, kupujeme. Čerstvý končí často v mrazáku i na několik dlouhých dní. Jak docílit toho, aby byl po rozmrazení opět křupavý? 

Věděli jste kupříkladu, že chléb na mrazáku zpomaluje proces vzniku škrobu? Tím se pochopitelně snižuje i hladina cukru, mražený chléb je pro lidi s vyšším glykemickým indexem mnohem zdravější. 

Chléb z mrazáku

Aby si uchoval kromě vhodného složení i čerstvost a křupavost, bude zapotřebí nechat ho pozvolna rozmrazit. Pokud ho ale zabalíte jen do alobalu, riskujete, že dřív, nebo později navlhne. Předehřejte troubu na 175 stupňů a chleba pečte po dobu 30 minut. Díky teplu se stane kůrka opět křupavá. Vnitřek chleba zůstane zachovalý, stejně jako když jste ho kupovali v obchodě.

Techniku rozmražení tedy nikdy nepodceňujte. Jakmile to uspěcháte, nemůžete s čerstvostí ani křupavostí příliš počítat. Navlhlý chleba může začít navíc plesnivět, posléze může ztratit nejen vůni, ale i svoji báječnou chuť. A to věříme, že byste nechtěli. Chléb můžete uchovat v mrazáku po dobu maximálně tří měsíců, po rozmražení je zapotřebí ho vždy zkontrolovat. Jakmile vykazuje známky hniloby, je lepší koupit chleba čerstvý. Chléb před samotným uskladněním vždy pevně zabalte, pokud je teplý, nechte ho zprvu vychladnout. Minimalizujte přístup vzduchu. 

Pokud mrazíte chléb na dvě poloviny, vždy je dobré jednotlivé kusy chleba oddělit pečícím papírem tak, aby se k sobě poloviny neslepily. Nyní už vám nic nebrání k tomu, abyste chleba pozvolna upekli. Tak prozatím dobrou chuť.  

Zdroje informací: https://www.receptyprimanapadu.cz/poradna/jak-spravne-zmrazit-a-rozmrazit-chleb-zalezi-na-tom-jestli-je-nakrajeny-nebo-cely-a-na-jak-dlouho-ho-zmrazite/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...