Když se řekne lékořice, možná se mnohým z nás vybaví sladký pendrek plný její ostré chuti. S čím ale může pomoci našemu zdraví? Je toho překvapivě hodně. Pojďme se na to podívat.
Pro koho lékořice je a pro koho není
I když není lékořice vhodná pro lidi s vysokým tlakem, řadě
lidí naopak napomáhá s dýchacími cestami. Lékořice má také antiseptické účinky,
v mnoha případech pomůže i při zvýšené teplotě. Lékořice není tedy jen sladká
pochoutka, která by snad měla připomínat dávné vzpomínky na dětství či útlé
mládí.
V řadě případů má lékořice pozitivní účinky, neutěší jen naše
chutě na sladké. Mohou ji konzumovat i ti, co mají vyšší cukr v krvi, napomáhá
v přiměřeném množství se stabilizací hladiny cukru v krvi. Vhodná je tedy i pro
cukrovkáře.
Pomůže s trávením i zácpou
Lékořice je téměř všelék, který je vhodné užívat pravidelně.
Podle řady průzkumů lékořice pomůže s trávením, rychlejším metabolismem
i s nadýmáním. Negativních účinků má jen pramálo. Ví se o ní například, že při
nadměrném množství zvyšuje krevní tlak, potlačuje zároveň i tvorbu moči. V
přiměřených dávkách se ji však bát nemusíte.
Pomáhá také s pálením žáhy, uklidňuje stavy neutišitelného
kašle, uvolňuje napětí ve svalech, podporuje nervový i imunitní systém, tlumí
bolesti v krku při nachlazení, aktivně pomáhá při vzniku akné, či potížích
s různými tipy ekzémů, napomůže v řadě případů i bolavým kloubům při
revmatismu, či artritidě. Lékořice je zkrátka všelék, kterého bychom si měli
považovat vždy a všude za všech okolností.
Lékořice je antioxidant, který kvete od června do
září
Očistí tělo, především plíce a průdušky v řadě případů. Kdo
by si chtěl lékořici vypěstovat na své zahrádce, je třeba, aby věděl, že musí
počítat s místem. Lékořice se dorůstá výšky až dvou metrů. Předpokladem dobrého
úspěchu pěstění je slunné stanoviště s písčitou a dobře propustnou
půdou.
Pokud si lékořici doma zasejete, bude vám na zahradě navíc
dělat i hodně parády. Její drobné květy se mohou pyšnit nejrůznějšími
odstíny barev od růžové přes bledě modrou až po sytě fialovou. Na úrodu se
lze těšit nejdříve ale až za tři roky, kdy kořeny získají teprve tu pravou
sladkou chuť. Až na sklonku podzimu je možné kořeny lékořice teprve
konzumovat.
Pokud si budete chtít lékořici namnožit, půjde to nejlépe
výsevem či dělením. Pěstování lékořice je samo o sobě nenáročné, takže to
zvládne i leckterý začátečník. Pro výsadbu vyberte nejlépe místa poblíž
rybníku či potoka. Písčitá propustná půda je pro vysazení lékořice
nejvhodnější. Kořen je však třeba zasadit kolem března do hloubky alespoň 10
cm.
Nechte vždy od sebe vždy větší rozestupy, kolem 50 cm budou
dostačující. Půdu před samotným sázením vždy řádně odplevelte, hnojte a
vyživujte. Jedině tak se bude lékořicím nejlépe dařit. Lékořice miluje
subtropické až tropické počasí, vyberte ji proto nejlépe slunné místo s půdou
neutrálního pH.
Jak si připravit extrakt z kořene
Kořen zprvu očistěte, nakrájejte ho na malé kousky a
pomocí drtiče ho rozemelte na kaši. Vzniklou hmotu posléze vařte až do doby,
kdy získá temně černou konzistenci i správnou hustotu. Výsledný extrakt tak
připomene onu známou hmotu pendrekového suku.
Zdroje informací: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-lekorici-rady.html
Náhledové foto:
Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat