Příroda se pomalu probouzí z hlubokého spánku a na vás je zajistit s příchodem jara bohatou úrodu. Aby se zahrádce dobře dařilo, bude zapotřebí zajistit záhonům vhodné hnojivo. Pořiďte ho třeba ze zbylého chleba, který máte doma. Dodá vašim rostlinám nejenom zdroj vhodných živin, ale posílí i kořenový systém.
Domácí hnojivo je nejlepší
Hnojivo dnes seženete na každé rohu v obchodě, není však nad
to, které si vyrobíte doma z vlastních zdrojů, navíc vás přijde o dost levněji.
Přebytky ze starého chleba můžete uplatnit i na své vlastní zahradě. Při
výrobě hnojiva přitom postačí tak málo. Droždí, které se dává do chleba,
obsahuje řadu důležitých kvasinek, na kterých si nepochutnáte jen vy, ale i
vaše rostliny.
Kvasinky podporují nejen růst, ale především i vývoj
některých rostlin v úplných počátcích. Díky nim sílí i kořenový systém.
Chlebové hnojivo obsahuje řadu prospěšných látek, které v běžně zakoupeném
hnojivu zaručeně nenajdete. Rostliny stejně jako vy potřebují sacharidy
a některé minerální látky. Pro rostliny je nejdůležitější dostatek draslíku,
fosforu, manganu, železa, ale i méně známého sodíku. Hnojivo všeobecně
chrání rostlinu před vznikem choroboplodných látek, houbovitých chorob, nebo
dokonce i před vznikem tlení. Jak takové domácí hnojivo vyrobit?
Chlebové hnojivo
V rychlovarné konvici převařte zhruba jeden litr vody. Vodu
nechte poté zchladnout na pokojovou teplotu a přelijte ji do prostorově
pohodlné nádoby. Postupně vhazujte 30 g rozkrájeného chleba na menší kousky. Misku
z vrchu zakryjte a nechte jí takto 24 hodin v chladu v lednici odstát. Poté
směs přelijte přes cedník s tenkými dírkami. Směs bez vody, která okapala
vložte opět, pro tentokráte na 5 dní do chladu. Kvasný proces lze tímto
považovat za zahájený.
Účinné hnojivo, které po pěti dnech samo vzejde lze
aplikovat přímo na mladé sazenice, ale i ty jenž chcete, aby byly po zimě
vyživené. Aby mohly rostliny hnojivo lépe absorbovat, je zapotřebí půdu zprvu
trochu navlhčit. Hnojivo v každém případě podávejte postupně. U mladších
sazenic začněte množstvím jedné kávové lžičky, u rostlin většího vzrůstu jednou
polévkovou lžící.
Než na samotné hnojivo dojde, rostliny zasypte nadrcenými
skořápkami od vajec, či dřevěným popelem. Jedině tak vám budou rostliny sát z
půdy živiny nejlépe. Je zapotřebí aby byla půda dostatečně vyhřátá.
Jak správně postupovat při hnojení
Chlebovým hnojivem je možné hnojit ihned z kraje jara v
době, kdy je půda dostatečně vyhřátá. Je všeobecně známé, že kvasinky pracují
nejlépe v době, kdy je teplo. Hnojte nejlépe třikrát za sezónu. Poprvé před
tím, než pupenec vůbec vzejde. Dále dvakrát po sobě v době, kdy květiny rostou.
Během dvou týdnů tak stihnete pohodlně druhý i třetí vrh. Vašim rostlinám se
bude díky chlebovému hnojivu dařit mnohem lépe. Počkejte si sami na skvělý
výsledek. Použít můžete jakýkoliv chleba, ten šumavský bude pro vaše
rostliny ale zaručeně nejlepší. Zbytky chleba střádejte postupně, chlebem nikdy
neplýtvejte, na hnojivo ho budete potřebovat stejně jen 30 g.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/zahrada/hnojivo-ze-stareho-chleba/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat