Palčivá chuť tohoto již poměrně známého japonského koření má využití především při dochucování tzv. sushi pokrmů. Milovníci japonského kořene si pochutnávají zejména na jeho vybalancované chuti. S wasabi pastou, která se již i u nás běžně objevuje v asijských pokrmech, nemá ale wasabi často nic společného. Pravý kořen wasabi není tolik pálivý, má mnohem jemnější chuť než ty, které nám jsou představovány v restauracích či mnohých obchodech. Wasabi si přitom můžete vypěstovat doma v květináči. Pokud se o pravou chuť tohoto nevšedního pokrmu nechcete ošidit, pak stačí wasabi jen zasadit. Jak na to?
Proč pěstovat wasabi
Náhražku z rozdrcených hořčičných semínek a zeleného barviva
přenechte raději jiným. Originální wasabi zpestří každým coulem chuť
vašich pokrmů. Vyplatí se vám ho proto na záhonu vypěstovat.
Pokud se přeci jen rozhodnete wasabi vypěstovat, pak byste
měli vybrat místo kam příliš ostré slunce nepřijde. Substrát plný živin
bude pro wasabi tvořit pomyslný základ. Substrát byl měl být bohatý nejen na
humus, ale případně i na živiny. Kdo chce, může si wasabi vypěstovat z tzv.
předpěstovaných rostlin, které lze zakoupit téměř v každém větším květinářství.
Ještě větší dobrodružství je, vypěstovat si ho ze semínek.
Semínka ihned zpracujte
Jakmile si drobná semínka wasabi donesete domů, ihned je co
nejdříve zasaďte. Před samotným sázením je lepší nechat je pro lepší klíčivost
namočené v destilované vodě po dobu několika hodin. Během sázení jim nechte
vždy pár centimetrů vůli, a to alespoň pět centimetrů. Semínka hned po zasazení
ale nezalévejte. Jakmile by došlo k jejich přemokření, mohly by začít zahnívat.
Na zálivku vezměte raději jen rozprašovač s odstátou
destilovanou vodou. Semínka spíše než zalévejte, pouze zlehka roste. Během zimy
nezapomeňte udržovat stálou teplotu v rozmezí od 8 do 18 stupňů Celsia,
uberte v zimě i na množství vody. Zhruba dva roky počítejte, než vám kořen
vyroste. Jakmile bude mít kolem 20 cm, je čas na jeho sklizeň.
Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/vypestujte-si-vlastni-wasabi-zvladnete-to-i-v-kvetinaci/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat