Přeskočit na hlavní obsah

Bramborové slupky jako základ nejednoho zajímavého receptu

Slupky od brambor nepatří do koše, jak si mnozí z vás často myslí. V cizině patří bramborové slupky mezi vzácný produkt, ze kterého se dá podle receptu vytvořit i dobrá tradiční pochoutka. Dobře ji znají například v Americe, jmenuje se „Potato skins“.



Kvalitní slupky tvoří základ 

Co k výrobě bramborových chipsů budete ještě potřebovat? Především kvalitní brambory, které budou bez známek hniloby, skvrn i zelených map, které mohou obsahovat nebezpečnou látku zvanou solanin. Jakmile jsou brambory nezralé, raději je na vaření vůbec nepoužívejte. Na potato skins je třeba vybrat jen kvalitní slupky. 

Konec s plýtváním

Denně vyhodí lidé tisíce kilogramů potravin. Ze zbytků potravin se dá přitom ještě kvalitně žít. Důkazem jsou i tyto pochoutkové bramborové chipsy. Na výrobu Potato skins budete potřebovat zhruba dva kilogramy zdravých brambor. Čisté, omyté slupky krájejte co možná nejtenčí, nebudete je po upečení pak muset zbytečně dlabat. Slupky osolte a pokapejte kvalitním olivovým olejem a šup s nimi do vyhřáté trouby na 180 stupňů, přibližně na osm minut. 

Pomazánka plná chuti

Mezitím co se vám budou bramborové slupky v troubě pozvolna péct, postačí si připravit náplň z tvarohu a pomazánkového másla. Na jaře můžete této pomazánce dodat chuť i vůni pomocí čerstvě nasekané pažitky. Dochutit ji lze čerstvě nakrájenými chilly papričkami. 

Potato skins pro celiaky 

Tyto bramborové slupky dokáží mnohé hodně překvapit. Obsahují hodně minerálů i antioxidantů, a především vlákninu, která je v bramborách obsažena nejvíce. Díky obsahu škrobu se bát o své kalorie nemusíte. V pouhých 100 g se nachází přibližně 75 kcal, navíc neobsahují žádný lepek, tudíž mohou tuto potravinu i lidé jenž trpí celiakií. 

Ročně přijde nazmar 33 000 tun bramborových slupek. Kdyby se všechny bramborové slupky zužitkovaly, nejspíš by měla celá Česká republika pod dobu dvou měsíců co jíst. Bramborové slupky je třeba ekologicky zpracovat. Nemusíte z nich vařit, stačí je přidat i do kompostu. Kdo chce, může je použít i jako skvělé ochucovadlo do polévek. Stačí slupky nasušit a rozemlít. 

Česnek, bylinky, paprika

Chipsy, jak je ještě neznáte. Slupky od brambor namočte předem půl hodiny do studené vody, zbavte je co nejdříve škrobu, jinak vám nebudou křupat. Poté je osušte do sucha a dejte je hned péci. Nezapomeňte na olej, sůl, česnek, mletou papriku, ani bylinky. Chipsy pečte rozložené na pečícím papíře 15 minut na 190 stupňů. 

Když není čas

Kdo nemá na přípravu bramborových slupek čas, tomu postačí bramborové slupky povařit na vývar, který může dobře posloužit jako základ do omáček, nebo polévek. Bramborové slupky jsou plné vápníku, vitamínu C i B. Jsou skvělým pomocníkem na posílení imunity, často poslouží i jako zdravý zdroj energie. Bramborovým chipsům jen málokdo odolá. Nechte si chutnat i vy. 

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/brambory-slupky-vyuziti-jidlo-recept-priprava/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...