Slupky od brambor nepatří do koše, jak si mnozí z vás často myslí. V cizině patří bramborové slupky mezi vzácný produkt, ze kterého se dá podle receptu vytvořit i dobrá tradiční pochoutka. Dobře ji znají například v Americe, jmenuje se „Potato skins“.
Kvalitní slupky tvoří základ
Co k výrobě bramborových chipsů budete ještě potřebovat?
Především kvalitní brambory, které budou bez známek hniloby, skvrn i zelených
map, které mohou obsahovat nebezpečnou látku zvanou solanin. Jakmile jsou brambory
nezralé, raději je na vaření vůbec nepoužívejte. Na potato skins je třeba
vybrat jen kvalitní slupky.
Konec s plýtváním
Denně vyhodí lidé tisíce kilogramů potravin. Ze zbytků
potravin se dá přitom ještě kvalitně žít. Důkazem jsou i tyto pochoutkové
bramborové chipsy. Na výrobu Potato skins budete potřebovat zhruba dva
kilogramy zdravých brambor. Čisté, omyté slupky krájejte co možná nejtenčí,
nebudete je po upečení pak muset zbytečně dlabat. Slupky osolte a pokapejte
kvalitním olivovým olejem a šup s nimi do vyhřáté trouby na 180 stupňů,
přibližně na osm minut.
Pomazánka plná chuti
Mezitím co se vám budou bramborové slupky v troubě pozvolna
péct, postačí si připravit náplň z tvarohu a pomazánkového másla. Na jaře
můžete této pomazánce dodat chuť i vůni pomocí čerstvě nasekané pažitky.
Dochutit ji lze čerstvě nakrájenými chilly papričkami.
Potato skins pro celiaky
Tyto bramborové slupky dokáží mnohé hodně překvapit.
Obsahují hodně minerálů i antioxidantů, a především vlákninu, která je v
bramborách obsažena nejvíce. Díky obsahu škrobu se bát o své kalorie
nemusíte. V pouhých 100 g se nachází přibližně 75 kcal, navíc neobsahují
žádný lepek, tudíž mohou tuto potravinu i lidé jenž trpí celiakií.
Ročně přijde nazmar 33 000 tun bramborových slupek. Kdyby se
všechny bramborové slupky zužitkovaly, nejspíš by měla celá Česká republika pod
dobu dvou měsíců co jíst. Bramborové slupky je třeba ekologicky zpracovat.
Nemusíte z nich vařit, stačí je přidat i do kompostu. Kdo chce, může je použít
i jako skvělé ochucovadlo do polévek. Stačí slupky nasušit a rozemlít.
Česnek, bylinky, paprika
Chipsy, jak je ještě neznáte. Slupky od brambor namočte
předem půl hodiny do studené vody, zbavte je co nejdříve škrobu, jinak vám
nebudou křupat. Poté je osušte do sucha a dejte je hned péci. Nezapomeňte na
olej, sůl, česnek, mletou papriku, ani bylinky. Chipsy pečte rozložené na
pečícím papíře 15 minut na 190 stupňů.
Když není čas
Kdo nemá na přípravu bramborových slupek čas, tomu postačí
bramborové slupky povařit na vývar, který může dobře posloužit jako základ do
omáček, nebo polévek. Bramborové slupky jsou plné vápníku, vitamínu C i
B. Jsou skvělým pomocníkem na posílení imunity, často poslouží i jako zdravý
zdroj energie. Bramborovým chipsům jen málokdo odolá. Nechte si chutnat i
vy.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/brambory-slupky-vyuziti-jidlo-recept-priprava/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat