Vejce patří odnepaměti k super potravinám, bez kterých se v kuchyni jen těžko obejdeme. Nutričně vyvážená potravina, která je známá již po mnoha staletí obsahuje hlavně vápník, bílkoviny, živiny i řadu prospěšných vitamínů.
Proč se krvavá skvrna ve vejci vždy objeví
Vejce po běžném rozklepnutí může obsahovat tu a tam krvavé
stopy. Není to rozhodně důvod, proč byste měli vejce ihned vyhazovat. I takové
potraviny lze bez problémů konzumovat. Vadit mohou leda tak esteticky.
Nedá se říct, že by takovýchto vajec bylo v celkových
počtech nějak hodně. Tu a tam na ně narazit ale můžete. Krvavé skvrny
vznikají při procesu vzniku vejce ve vejcovodu. V oblasti vaječníků může
dojít ke slabému zakrvácení jenž se dostane touto cestou přímo i do slepičího
vejce. Někdy se krev ve vejci utvoří i u slepic, které mohou být delší dobu ve
větším stresu. V životě se můžete setkat zhruba se třemi procenty takovýchto
vajec.
Co dělat s krví ve vejci
Jednoduše vezměte lžičku a vysráženou krev odeberte stranou.
Krev ve vejci není na závadu, při tepelné úpravě se není čeho obávat. Vejce
se stopkami krve jsou spíše vzácnější, nebývají vidět příliš často.
Nemusíte se proto bát, že takových vajec máte doma valnou hromadu a i kdyby,
můžete je dát rovnou zapéct do pokrmů. Krevní skvrnu při vyšších teplotách
rychle a snadno i bez obav sami zlikvidujete.
Pokud není vejce nikterak cítit, není skutečně důvod k
panice. Vejce jsou ve většině případů technologicky skenovaná. Pokud
některé z vajec obsahuje větší stopu krve, či nepřirozené anomálie, je vyřazeno
ve většině případů ihned z prodeje. Do oběhu se dostane skutečně jen ve velmi
malém množství.
Která vejce rozhodně nekonzumujte
Jakmile je po rozklepnutí žloutek nazelenalý či má
dokonce černou barvu, vykazuje pravděpodobně známky špatného zdravotního
stavu slepic. Ve většině případů se může jednat o infekci. Bílek je často řídký
až tekutý a jeho barva není rozhodně čirá. Jakmile není barevně v pohodě, jedná
s největší pravděpodobností o bakteriální infekci.
Jak vejce nejlépe skladovat
Uložte je na místo, kam slunce nechodí. Teplota v místnosti
by se měla pohybovat kolem 5 až 8 stupňů Celsia. Pokud plánujete vejce uložit
do postranních dvířek lednice, tak to rozhodně nedělejte. Teplota zde je
nestálá. Při častém otevírání a zavírání dvířek dochází ke změnám teplot
neustále. Vejce před uskladněním nikdy neomývejte, mohli byste snadno poškodit
ochranný obal. Vejce ukládejte vždy špičkou dolů, vyhněte se zbytečné tvorbě
plísní.
Které vejce lze konzumovat
Vejce můžete proklepnout i pouhým pohledem. Vložte ho
opatrně do sklenice napuštěné s vodou. Jakmile vejce klesnou ke dnu, jsou
čerstvá. Pokud vejce ve sklenici plave, jedná se ve skutečnosti o vejce
staršího data. Po rozklepnutí nejde zpravidla ani oddělit žloutek od bílku,
bílek je navíc řídký a může mnohdy i nelibě zapáchat. Takových vajec je lepší
se raději zbavit.
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat