Přeskočit na hlavní obsah

Jak se vyznat v různých typech rýže

Na dnešních trzích se můžete setkat opravdu s nepřeberným množstvím druhů rýže od malých až po velká zrna. Mezi nejznámější druhy patří jasmínová rýže a rýže basmati. Tu byste našli nejlépe na rýžových polích v Pákistánu anebo v Himalájích. Za pozornost rozhodně ale stojí i další druhy rýže, pojďme se na ně společně podívat.



Basmati

Basmati aneb rýže plná vůní, jak název napovídá, patří mezi nejzákladnější přílohy plnohodnotných pokrmů. Rýže je po uvaření nejen nadýchaná, ale i neslepená. Neobsahuje žádný lepek, proto je vhodná i pro lidi, kteří trpí celiakií. Na první pohled ji poznáte podle elegantně štíhlých dlouhých zrn, které mají po uvaření příjemnou oříškovou chuť. Hodí se nejčastěji pro přípravu salátů, rizota, do španělské paelly apod. O tom, že je basmati zdravá rýže není pochyb, obsahuje vitamíny, i řadu minerálních prvků. Díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná i pro diabetiky. 

Sona Masoori

Mnohem více lepivější rýži byste našli například v Indii, nebo na Srí Lance. Zářivě bílá barva vás v hrsti vaší ruky zaujme dost možná jako první. Tato rýže se hodí v kuchyni převážně ke smažení i na různé sladké recepty. Výhodou je, že je hned zakrátko vařená. Má málo kalorií, takže kdo chce hubnout, má s touto rýži větší šanci. Obsahuje poměrně málo škrobu a je lehce stravitelná.

Hnědá rýže

Oproti jiným druhům rýže obsahuje poměrně velké množství hořčíku. Nevýhodou je, že zrna i po uvaření nejsou tak měkká. Využití najde tato hnědá rýže převážně jako náplň do nejrůznějších druhů tortil, burgerů, salátů apod. Odborníci ji řadí mezi nejzdravější druh obilovin, obsahuje navíc zdravé tuky, které v potravinách najdeme jen málokdy. 

Nišiki

Pravá japonská rýže, kterou kdo ochutná, jen těžko odolá. Hodí se převážně při přípravách domácího sushi. Zrnka rýže jsou nejen drobná, ale navíc i svůdně kulatá. Pokud z nich budete chtít vytvořit lepivou hmotu na sushi, postačí přidat cukr a ocet. Vznikne vám báječná hmota na přípravu domácího sushi. Na jeden hrnek sushi rýže přidejte 4 šálky vroucí vody. 

Carnaroli aneb kousek Itálie

Odlehčenou chuť zdravých italských jídel máte až na dosah ruky. Postačí si koupi rýži Canaroli, jemnou krátkozrnnou bílou rýži, kterou budete mít vařenou za dvanáct minut. Můžete z ní připravit třeba skvělé italské hráškové rizoto. 

Do horkého zeleninového vývaru vhoďte hrášek, nechte ho krátce povařit. Vývar rozmixujte dohladka a osolte ho. V pánvi kousek vedle na kousku másla osmahněte šalotku. Nechte ji zesklovatět. Stejně tak nechte zesklovatět i rýži, kterou postupně přidávejte. Rýže se nesmí v žádném případě smažit. Pokrm je třeba podlít vínem. To se lehce během pár minut odpaří. Pak už stačí jen pomocí naběračky postupně přidávat hráškový vývar. Jakmile se obsah naběračky vsákne, hned přidávejte další dokud nedojde úplně. Nakonec do horké rýže vmíchejte kousek studeného másla, pořádně směs zašlehejte. Nakonec přidejte hrášek a parmazán, dodá rizotu skvělou chuť. S tímto receptem se ocitnete na chvíli v Itálii. 

A rada na závěr?

Kdo chce rýži trochu ovonět, může vařit rýži s celou oloupanou cibulí. Do ní je však třeba zapíchnout ještě pár hřebíčků. Koření dodá rýži šmak. Prozatím si nechte chutnat. 

Zdroje informací: https://www.orient-food.cz/ryze-kralovna-priloh/jak-vybrat-ryzi/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...