Na dnešních trzích se můžete setkat opravdu s nepřeberným množstvím druhů rýže od malých až po velká zrna. Mezi nejznámější druhy patří jasmínová rýže a rýže basmati. Tu byste našli nejlépe na rýžových polích v Pákistánu anebo v Himalájích. Za pozornost rozhodně ale stojí i další druhy rýže, pojďme se na ně společně podívat.
Basmati
Basmati aneb rýže plná vůní, jak název napovídá, patří mezi
nejzákladnější přílohy plnohodnotných pokrmů. Rýže je po uvaření nejen
nadýchaná, ale i neslepená. Neobsahuje žádný lepek, proto je vhodná i pro lidi,
kteří trpí celiakií. Na první pohled ji poznáte podle elegantně štíhlých
dlouhých zrn, které mají po uvaření příjemnou oříškovou chuť. Hodí se
nejčastěji pro přípravu salátů, rizota, do španělské paelly apod. O tom, že je
basmati zdravá rýže není pochyb, obsahuje vitamíny, i řadu minerálních prvků.
Díky nízkému obsahu sacharidů je vhodná i pro diabetiky.
Sona Masoori
Mnohem více lepivější rýži byste našli například v Indii,
nebo na Srí Lance. Zářivě bílá barva vás v hrsti vaší ruky zaujme dost možná
jako první. Tato rýže se hodí v kuchyni převážně ke smažení i na různé sladké
recepty. Výhodou je, že je hned zakrátko vařená. Má málo kalorií, takže
kdo chce hubnout, má s touto rýži větší šanci. Obsahuje poměrně málo škrobu a
je lehce stravitelná.
Hnědá rýže
Oproti jiným druhům rýže obsahuje poměrně velké množství
hořčíku. Nevýhodou je, že zrna i po uvaření nejsou tak měkká. Využití najde
tato hnědá rýže převážně jako náplň do nejrůznějších druhů tortil, burgerů,
salátů apod. Odborníci ji řadí mezi nejzdravější druh obilovin, obsahuje
navíc zdravé tuky, které v potravinách najdeme jen málokdy.
Nišiki
Pravá japonská rýže, kterou kdo ochutná, jen těžko odolá.
Hodí se převážně při přípravách domácího sushi. Zrnka rýže jsou nejen
drobná, ale navíc i svůdně kulatá. Pokud z nich budete chtít vytvořit
lepivou hmotu na sushi, postačí přidat cukr a ocet. Vznikne vám báječná hmota
na přípravu domácího sushi. Na jeden hrnek sushi rýže přidejte 4 šálky vroucí
vody.
Carnaroli aneb kousek Itálie
Odlehčenou chuť zdravých italských jídel máte až na dosah
ruky. Postačí si koupi rýži Canaroli, jemnou krátkozrnnou bílou rýži,
kterou budete mít vařenou za dvanáct minut. Můžete z ní připravit třeba skvělé
italské hráškové rizoto.
Do horkého zeleninového vývaru vhoďte hrášek, nechte ho
krátce povařit. Vývar rozmixujte dohladka a osolte ho. V pánvi kousek vedle na
kousku másla osmahněte šalotku. Nechte ji zesklovatět. Stejně tak nechte
zesklovatět i rýži, kterou postupně přidávejte. Rýže se nesmí v žádném případě
smažit. Pokrm je třeba podlít vínem. To se lehce během pár minut odpaří.
Pak už stačí jen pomocí naběračky postupně přidávat hráškový vývar. Jakmile se
obsah naběračky vsákne, hned přidávejte další dokud nedojde úplně. Nakonec do
horké rýže vmíchejte kousek studeného másla, pořádně směs zašlehejte. Nakonec
přidejte hrášek a parmazán, dodá rizotu skvělou chuť. S tímto receptem se
ocitnete na chvíli v Itálii.
A rada na závěr?
Kdo chce rýži trochu ovonět, může vařit rýži s celou
oloupanou cibulí. Do ní je však třeba zapíchnout ještě pár hřebíčků. Koření
dodá rýži šmak. Prozatím si nechte chutnat.
Zdroje informací: https://www.orient-food.cz/ryze-kralovna-priloh/jak-vybrat-ryzi/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat