Nekupujte ředkvičky ze supermarketů, vypěstujte si raději své vlastní. Chutnat vám budou o dost více. Troufnout si na ně může i úplný začátečník. Ředkvičky rostou jako houby po dešti. Z vlastní zahrádky budou nejen křupavé, ale i šťavnaté. A to za to přeci stojí, nebo ne? Pár týdnů do sklizně a ředkvičky můžete mít i na vašem stole. S chlebem na másle a solí chutnají nejlépe.
Pozor na zmrzlou půdu
Nemusíte mít zrovna rozsáhlou zahradu a k tomu velké
parcely. Postačí vám bohatě i obyčejné truhlíky na balkoně. Ředkvičky můžete
sázet hned z kraje jara v době, kdy už půda v noci nemrzne. Ředkvičky
sázejte nejlépe na začátku dubna v době, kdy má teplota zeminy alespoň 5, nebo
nejlépe 10 stupňů Celsia. Sázejte je na místech, kam nepřijde ostré slunce.
Vyhněte se i nadbytečnému suchu, to ředkvičky příliš moc rády nemají. Nesvědčí
jim často ani příliš velké vedro, potom rychle dřevnatí. Vybírejte raději
polostín.
Lehká propustná půda
Ředkvičkám se bude dařit nejlépe v dobře propustné půdě.
Bude zapotřebí, aby se živiny dostaly až co možná nejblíže ke kořenům. Pokud
máte půdu málo propustnou, odlehčete ji přisypáním písku. Jakmile budete
mít půdu připravenou, sázejte do ní rovnou semínka, vyberte si nejlépe
zastíněné místo. Semínka ukládejte do země do hloubky 1,5 centimetru zhruba 2
až 3 centimetry od sebe. Mezi jednotlivými řádky nechte rozestup alespoň deset
centimetrů. Je zapotřebí, aby měly kořeny vždy dostatek místa.
Po výsevu
Co dělat z čerstvými semínky, které koukají ještě z půdy
ven? Zahrňte je jednoduše tenkou vrstvou zeminy. První výhonky můžete
očekávat nejdříve až za týden. Ředkvičkám mezitím dopřejte mírnou zálivku.
Jakmile půda během růstu vyschne, ředkvičky popraskají a nebudou ani dostatečně
šťavnaté. Půdu udržte vždy dostatečně vlhkou.
Sklízejte za 21 dní
Dřív, než za tři týdny se ředkviček nedočkáte. Vždy bude
záležet na velikosti bulviček. Pokud budou zralé, můžete je začít sbírat. Přezrálé
chutnat nikomu nebudou, chce to správně nalajnovat čas. Ředkvičky sbírejte
výhradně jen ráno, v době, kdy jsou nejšťavnatější. Řapíky ani listy nikdy
nevyhazujte. Dají se spotřebovat na chutné pesto anebo do polévek.
Pozor na nevítané hosty
Pokud se vám budou zdát rostlinky příliš nahuštěné u sebe,
nechte je trochu prořídnout. Jinak vám tak dobře plodit nebudou. Pozor dávejte
i na nepřátele jako jsou například slimáci, nebo mšice. V takových případech
pomůže například i mulč. Nenechte se o ředkvičky ochudit, vlastní chutnají
nejlépe.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/jarni-redkvicky-do-salatu-na-chleba-jak-vypestovat-rychle/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat