Dnešní zdražování potravin přiměje mnohé k šetření prošlých věcí, které byste jinak běžně vyhodili. Některé zdravotně nezávadné potraviny se dají konzumovat ještě rok poté, co jim projde expirační lhůta. Dovedete si představit, kolik takových potravin lidé běžně vyhodí? Za rok byste s nimi nakrmili dost možná celou Českou republiku. Miliony tun potravin přijdou v Evropě za jeden rok na zmar. Není to tak trochu škoda? Je na čase naši planetu více chránit.
Dva druhy značení trvanlivosti
Vyznáte se v nich? Není jednoduché je na poprvé snadno
rozlišit, ale věřte, že když je pochopíte, máte jídla při nejmenším na rok.
Potraviny označené logem „spotřebujte do konkrétního data“ jsou často ty
potraviny, které se rychle kazí. Právě u nich je dobré dodržet čas, kdy se mají
spotřebovat. Výrobci vám nemohou zajistit na další dny i týdny jejich
kvalitu. Chuť potravin po vypršení této lhůty se může změnit k horšímu,
jejich vlastní konzistence změní často i strukturu. Jakmile je budete chtít
uchovat déle, je to spíše na vaši zodpovědnost. Nelze zaručit, že se na nich
nevytvoří kupříkladu tenká vrstva plísně apod.
Potraviny, které nepředstavují riziko
Kupujete do zásoby konzervy, těstoviny, rýži, nebo i jiné
trvanlivé potraviny? Pak byste měli vědět, že se dají s klidem konzumovat i po
uvedeném datu jejich vlastní spotřeby. Ovšem chce to používat zdravý selský
rozum. Jakmile je konzerva po otevření uvedeného data spotřeby už prošlá
opravdu dlouho, je třeba počítat i se zkaženým jídlem. U potravin jako je
rýže nebo těstoviny by se vám to stát nemělo. I tak dbejte na kvalitu
otevřených potravin. Zejména u čajů, nebo kávy.
A jak je to s vejci
Vydrží dvakrát tak déle. Že ne? To byste se divili. Záleží
na tom, jak je celou dobu skladujete. Vajíčka ukládejte nejlépe do chladu přímo
ve vaší lednici. Jakmile je položíte do prostoru dvířek vaší lednice, je třeba
počítat s citlivostí na změnu teploty. Při otevírání a zavírání dvířek
lednice dochází často k prudkým změnám teplot, což nemá příliš blahodárné
účinky na kvalitu skořápek jednotlivých vajec.
Některá vejce mohou začít praskat. Jakmile se přes skořápku
dostane k vejci vzduch, mohou se vejce začít rychle kazit. Jakmile ale jejich
konzistenci zajistíte neporušenou, vejce i po datu spotřeby vydrží v chladu
nejméně ještě další dva týdny navíc. Taková vejce spotřebujte nejlépe na
pečení nebo přípravu polévek. Jakmile vejce použijete při přípravách na
vyšší teplotu, nemusíte se obávat ani obávané salmonelózy.
Žádné datum
Na některých potravinách datum spotřeby chybí. Většinou se
jedná o alkohol, ocet, čerstvé ovoce, pečivo, olej a další. Tady je třeba řídit
se heslem, co vás nezabije, to vás posílí. Jen těžko si umíte představit
zkažený olej. Ale jde to, zapáchat může podobně jako motorový olej. V
takovém případě ho raději vyřaďte z provozu vaší kuchyně a kupte v lepším
případě olej, který bude nový.
Maso ihned spotřebujte, nebo zamrazte
Jakmile necháte stát maso několik hodin po příchodu domů z
nákupu, není divu, že se i přes uvedené datum spotřeby zkazí. Dejte ho raději
na mrazák, prodloužíte mu tím expiraci o několik dalších měsíců.
Než poletí jídlo do koše, ujistěte se, že vaše kroky jsou
správné. Měkké sýry i jogurty se dají jíst po expiraci ještě několik dní. V
jogurtu sice ubude pár zdravých bakterií, ale na škodu to pro vás rozhodně
nebude. Imunitní systém přijme i tak dostatek zdravých látek na to, aby
mohl bojovat s nepřátelskými bakteriemi či viry. U sýrů kontrolujte jejich
vzhled, chuť i vůni. Do deseti dnů po expiraci budou mít některé z nich dokonce
i lepší chuť. Není nad to, konzumovat dobrý vyzrálý sýr na čerstvém kousku
pečiva. Prozatím dobrou chuť.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/potraviny-jidla-datum-spotreby-minimalni-trvanlivost-zkazene-prosle/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat