I kuchyňské krabičky se mohou vlivem dlouhodobého užívání poškodit, nemají svoji dlouhověkou životnost napořád. Jak poznat, kdy jsou už na vyřazení?
Kdy plast končí?
I obyčejné praskliny mohou být důvodem průniku vzduchu a
zkaženého jídla. Fleky i nevzhledné mapy na plastech mohou značit navíc i nepřiměřené
množení bakterií. Z některých puklin se mohou uvolnit při ohřívání zase
škodlivé látky. Nebezpečí se v plastových krabičkách ukrývá skrytě. Je třeba to
rozpoznat včas.
Krabičky mohou sloužit dlouhé roky
Jakmile se ale jejich povrch vlivem stálého ohřívání
poškodí, je na čase je vyměnit za jiné. Ani poškrábaný povrch vám kvalitu jídla
příliš nezaručí. Nádoby určené pro servírování potravin by měly být
vyrobeny vždy z kvalitních produktů. Ne vždy ale splňují možnost přijít do
kontaktu se všemi druhy potravin. Některé nádoby nejsou určené ani do
mikrovlnné trouby. Zdravotní nezávadnost ale i odolnost hraje u plastových
krabiček hlavní roli
Teplota rozhodne o kvalitě
Na kvalitu plastových krabiček má vliv i teplota některých
potravin. Některé potraviny, které ukládáme běžně v chladu plastové nádoby
povrch nijak nepoškozují. Jedná se především o prudké změny teploty,
které se vlivem uskladnění neustále náhle mění. Vždy je třeba se ujistit,
zda-li plastová nádoba do mikrovlnné trouby vůbec patří. Jedině tak můžete
plastovým krabičkám prodloužit jejich životnost.
Kyselé potraviny, nebo šťávy z nejrůznějších druhů zeleniny
a ovoce mohou poničit dno plastových nádob. Do jídla se mohou při dalším
ohřívání dostat i nevhodné škodlivé látky.
Jednorázové krabičky recyklujte
Obaly od zmrzlin či jiných jednorázových potravin raději
vůbec neschovávejte. Jejich užití je možné pouze jednou. Opakované použití může
nést svá rizika, po použití je raději recyklujte. Týká se to obalů od zmrzlin,
mražených pokrmů, jogurtů, margarínů a jiných. Obaly na jednorázové použití
jsou oproti potravinovým plastům navíc křehčí a na dotyk i mnohem slabší.
Snadnou se lámou, ohýbají a na vícero místech i přirozeně praskají. V
takových krabičkách se uchování jídla dříve či později raději zbavte. Škodlivé
látky, které se z plastů, které nejsou určené pro uskladňování potravin mohou
uvolňovat karcinogenní látky. Je lepší odložit je na místa k tomu určená, tedy
do míst, kde se plast po použití recykluje.
Symboly na krabičkách
Pokud si výběrem krabiček nejste příliš jistí, je lepší
zaměřit se na jejich dno, které stav krabiček předurčí za vás. Podle
přidružených orientačních znaků poznáte, zda jsou či nejsou do mikrovlnné
trouby vhodné. Jakmile je mísa určená pro jiné účely, je na místě doporučení
výrobcem raději plně respektovat.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/domacnost-plastove-krabicky-pouzivani-riziko/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
.jpg)
Komentáře
Okomentovat