Nedostatek jakéhokoliv vitamínu v těle se vždy při dlouhodobém deficitu různě projeví, pokaždé vždy v jiné míře jinak. Za nedostatek vitamínů v těle mohou i některé nemoci, nejenom špatná skladba jídelníčku a vybraných druhů potravin. Jakmile přestanou orgány vstřebávat důležité látky z potravin, projeví se to vždy na vašem těle.
Nedostatek vitamínu B12
Například nedostatek vitamínu B12 může způsobovat anémii.
Lidé, kteří trpí chudokrevností jsou nejen více bledí, ale trpí především nedostatkem
červených krvinek, které vitamín B12 za jistých okolností pozitivně
podporuje. Jakmile z jídelníčku vysadíte některé důležité složky potravin, může
se to časem promítnout i do vašeho zdraví.
Nedostatkem vitamínu B12 netrpí jen vegetariáni, ale mohou
to být právě i lidé s poruchami vstřebávání důležitých látek z potravin.
Na vině mohou být například i vaše játra, která jsou zodpovědná za vstřebávání
všech důležitých látek a živin. Jakmile dojde k jejich ztukovatění, tělo není
schopné si tyto živiny z jídla brát.
Nedostatek vitamínu B12 se nemusí projevit hned, ale až po
několika dlouhých letech. Deficitem mohou trpět i ty osoby, které přijímají potraviny
jen v rostlinné podobě. Lidé, kteří se záměrně vyhýbají konzumaci masa i
mléčných výrobků si mohou sami deficit tohoto důležitého prvku způsobit.
Za nedostatkem vitamínu B12 stojí řada chronických
onemocnění, mezi které se řadí neléčená cukrovka, či cukrovka léčená
metforminem. Deficit může dále komplikovat i zhoršené vstřebávání trávicí
soustavy či porucha krvetvorby. U lidí v pokročilém věku vstřebávání živin z
potravy vždy rok od roku pomalu slábne. Je třeba zařadit do jídelníčku pestrou
stravu, bohatou zejména na vitamín B12.
Které potraviny jíst
Nejvyšší obsah vitamínu B12 obsahují právě vnitřnosti jako
jsou například srdce nebo ledvinky. Vyhýbat byste se neměli ani různým druhům
masa a ryb, a to v kterékoliv úpravě. Důležitou část tvoří i mléčné výrobky, z
fermentovaných výrobků je to především kefír, jogurt anebo kyška. V každém
případě se sem řadí i čerstvá domácí vejce od slepic a kvalitní sýry.
Záleží jen na vás, kterou volbu zvolíte vy.
Vitamín B12 je důležitý pro tvorbu krve. Jakmile se
rovnováha příjmu tohoto vitamínu přeruší či dokonce sníží na úroveň deficitu,
může to ovlivnit zdraví. Lidé s poruchou vstřebávání mohou trpět i
zvýšenou hladinou bilirubinu v krvi. Projeví se to nejčastěji žlutým zbarvením
kůže či očního bělma. Změňte proto co nejdříve svoje stravovací návyky.
Nedostatek vitamínu B12 může vést až k narušení funkce buněk
těla. Ty potřebují hlavně správně fungovat pro dostatečné zásobení krve
kyslíkem.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/vitamin-b12-zdravi-potraviny-nedostatek-vegan/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat