Utrácíte stále dokola za kupované bujony, které jsou mdlé chuti, a navíc někdy i přesolené? Dejte šanci bylinkám. Dovedou vaši polévku k vybalancovaným chutím, k dobré chuti bude stačit už jen málo. Bylinky můžete pěstovat i na vašem balkoně. Dejte umělým dochucovadlům navždy Sbohem.
Proč ne komerční bujon
Průmyslově zpracované produkty postrádají vždy čerstvost. To
se vám s vypěstovanými bylinkami na zahradě stát nikdy nemůže. Libeček,
petržel ani oregano se neztratí pravděpodobně ani v jejich výrazné chuti.
Pokud se vám zdá polévka nevýrazná, ochuťte ji všemi třemi variantami. Výraznou
chutí ušetříte výrazně i na spotřebě soli. Polévka bude nejen o mnoho
chutnější, ale i zdravější.
Proč jsou pro nás bylinky tak významné
Prospívají našemu zdraví. Například libeček je ve větším
množství močopudný. Dokáže při pravidelné konzumaci očistit celé tělo i krev.
Především tak přispívá k rozpuštění močových i žlučových kamenů. Zatímco
petržel napomáhá tělu při jeho trávení. Ve střevech navíc hlídá cestu před
různými parazity. Díky výraznější chuti si ho každý dobře zapamatuje. Obsahuje
pro tělo navíc i cenné látky i vitamíny. S mrkví na jaře si ho můžete
vypěstovat třeba i ve vašem truhlíku na balkoně.
Oregano neboli dobromysl je bylinka, která pomůže tam, kde
léky na kašel nezaberou. Uvolňuje dobře hleny a napomáhá dobře s vykašláváním. Babky
kořenářky na něj nedají dopustit. Abyste nemuseli pracně házet do polévky
všechny bylinky postupně, vyrobte si raději zeleninovou bylinkovou pastu.
Nezapomeňte ke třem vybraným bylinkám přidat na zlepšení
chutí i česnek. Pasta, která vám vznikne během tření bude navíc z čistě
přírodních produktů. Pro uchování živin bude lepší pastu dobře uchovat. A
to nejlépe v lahvi s olivovým olejem. Takto uchovaná přírodní pasta vám i déle
vydrží.
Chuť především
Aby mohla být chuť pasty co nejlépe vybalancována, je dobré
zapamatovat si poměr ingrediencí. Zprvu si utřete do hladka česnek na kašičku a
obsah zamíchejte s olivovým olejem. Přidejte k hmoždíři 4díly libečku, 2 díly
petržele, a jeden díl oregana. Vše smíchejte dohromady a uložte do předem
připravených skleniček. Snažte se uložit obsah bez bublin. Pokud vám nějaké to
oregano zbude, nešetřete jím, má daleko silnější antioxidační účinek než
má kupříkladu jablko.
Bylinkovou pastou lze bez problémů dochutit například i
marinované maso apod. Hodit se vám může zkrátka všestranně. Kdo chce, může
zeleninovou pastou ochutit kromě polévky taky pizzu.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/zadny-bujon-bylinky-nahrada-pasta-libecek-oregano-petrzel-navod/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat