Pampelišek roste na loukách každoročně velké množství. Pokud bychom začali sbírat tyto jantarově žluté plody hned od začátku jara, měli bychom jich nasbíráno pravděpodobně víc, než by se vešlo do několika velkých hlubokých sklenic. Kromě medu jsou pampelišky užitečné i jinak.
Pampelišky kam se podíváš
Prostor na jejich zdárný růst si najdou často i v prostorách
různých betonových škvírek apod. Dost často každý pampelišku dobře pozná. Po odtržení
květní lodyhy vyteče na prsty jedné ruky lepkavé mléko zvané latex. Na
oblečení i kůži zanechává tato tekutina často tmavé skvrny, které jen tak
neodstraníte. Proč se vyplatí pampelišku sbírat?
Mlíčáky, neboli mladé listy chutnají podobně jako rukola.
Není divu, že je lidé přidávají do pokrmů jako jsou různé saláty
apod. Pampeliška dává přednost kvetení v půdách, jež jsou bohaté
na dusík. Nedivte se proto, až jich budete mít letos plný trávník. Mladé
listy pampelišek se dají nejlépe zužitkovat. Hodit se vám budou nejlépe do
smoothie, polévek, nebo na dochucení některých těstovin.
Proč lidé listy pampelišek jedí
Obsahují spoustu důležitých látek. Kromě vitamínů A, C a K
jsou bohaté i na minerální látky. Obsahují železo, hořčík i dostatek vápníku.
Mladé listy pampelišek mají především diuretické vlastnosti. Díky tomu dokáží
odbourat škodlivé látky z těla. Při pravidelné konzumaci podporují i zdraví
vývoj střev, ulehčují navíc i vstřebávání potravy.
Detoxikační smoothie z pampeliškových listů
K výrobě zdravého smoothie vám bohatě postačí jedna plná
hrst omytých pampeliškových listů, jeden oloupaný a na menší kousky pokrájený
banán, a nakonec i jedno kolečko bio citrónu. Vše je potřeba přisladit
třtinovým cukrem. Do smoothie proto přidejte tři lžičky cukru. Vše důkladně
rozmixujte se 450 ml studené vody na hladkou kašičku. Podávejte nejlépe
chlazené a čerstvé. Pokud se chcete dostatečně detoxikovat, pijte tento nápoj
nejlépe po dobu dvou týdnů. Doplňte do těla dostatek železa i vápníku.
Využijte i kořeny
Z pampelišek se dají využít všechny její části. Z květů se
dá připravit skvělý pampeliškový med, nebo také sirup. Méně známý je však recept
z kořenů pampelišek. Ty se dají nejen pražit, ale také sušit. Připomínají
tak skvělou chuť jemně mleté kávy espresso. Kořeny pampelišek mají nahořklou
chuť, právě v tom tkví jejich kouzlo nevšedních chutí. Postačí je rozemlít a
zalít vodou. Vychutnejte si i vy báječnou čerstvou kávu z pampeliškových kořenů
u vás doma. Nebudete litovat, chutná totiž famózně. Z pampelišek se vám
budou hodit pravděpodobně vždy všechny její části, proto je hned nevyhazujte,
raději je zdárně zužitkujte.
Zdroje informací: https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/pampeliska-jak-jist-jeji-kvety-k-cemu-vyuzit-listy-pripravte-si-salat-sirup-i-espresso
https://www.toprecepty.cz/recept/47796-smoothie-z-pampeliskovych-listu-detoxikacni-2-tydenni-kura/
Náhledové foto: Pixabay

Komentáře
Okomentovat