Nejenom barevná vajíčka, zajíci a beránek patří na váš velikonoční stůl. I mazanec tu má své místo. Upečte si třeba ten, jenž se vám rozplyne přímo na jazyku. Nezapomeňte na kefírové mléko.
Máte chuť na mazanec?
Také jste dostali chuť na nadýchaný mazanec? K čerstvému
kakau na snídani se hodí mazanec nejlépe. Zkuste si ho upéct doma i vy. S
tímhle jednoduchým receptem strčíte do kapsy všechny návody na pečení.
Pokud máte doma robota, neváhejte ho použít. Na hnětení
těsta to bude vyžadovat trochu síly. Pokud chcete mít těsto pěkně nadýchané,
je zapotřebí na něm alespoň dvacet minut zapracovat. Těstu je třeba dát po
uhnětení čas. Nechte pod utěrkou odpočívat. Přikryjte ho, aby neoschlo.
Jak tento zázrak dostat pod utěrku?
Jednoduše, k přípravě těsta vám bude stačit pár
ingrediencí. Na přípravu těsta vám bude stačit bohatě půl hodinka času.
Ingredience si zprvu navažte dopředu a ponechte je prozatím v miskách. Vejce
a kefírované mléko vyndejte z lednice jako první, je zapotřebí, aby měly
pokojovou teplotu. Pokud se vám nechte dlouho čekat, mléko mírně zavlažte,
ohřejte ho na mírném stupni. Máslo přiveďte k tekuté formě.
Do větší misky nasypte zprvu droždí. Přidejte cukr a
přilijte i mírně teplé mléko. Kvásek nechte pozvolna vzejít alespoň 15
minut. Ve velké misce vedle prosejte mouku, přidejte špetku soli, krupicový i
vanilkový cukr. Kvásek vměstnejte do mouky postupně. K tomu přidejte žloutky, i
kefírové mléko. Vše spojte dohromady. Nakonec přilejte postupně rozpuštěné
máslo. To se musí vsáknout pořádně do těsta. Nezapomeňte ani na plnou hrst
rozinek a mandlí. Bez nich by mazanec příliš dobře nechutnal.
Těsto nechte nakonec odpočinout. Zhruba po hodině ho
propracujte a pak to samé udělejte ještě jednou znovu. Po dvou hodinách ho
přemístěte na pomoučněný tác. Znovu ho zapracujte. Po vykynutí ho přeneste
opatrně na pečící papír a přikryjte ho folií. Než se vám trouba trochu nahřeje,
máte čas mazanec z vrchu nakrojit do kříže. To proto, aby nikde nepopraskal.
Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a pečte ho zhruba 40 minut při teplotě 160
stupňů Celsia. Jakmile vyběhne a chytí zlatavou barvu, máte nejspíš
vyhráno.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/recept-velikonoce-mazanec-kefirovy/
Náhledové foto: Matěj "Dědek" Baťha, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat