Přeskočit na hlavní obsah

Jak na velikonoční mazanec? Tenhle vám pochválí každá návštěva

Nejenom barevná vajíčka, zajíci a beránek patří na váš velikonoční stůl. I mazanec tu má své místo. Upečte si třeba ten, jenž se vám rozplyne přímo na jazyku. Nezapomeňte na kefírové mléko.



Máte chuť na mazanec?

Také jste dostali chuť na nadýchaný mazanec? K čerstvému kakau na snídani se hodí mazanec nejlépe. Zkuste si ho upéct doma i vy. S tímhle jednoduchým receptem strčíte do kapsy všechny návody na pečení. 

Pokud máte doma robota, neváhejte ho použít. Na hnětení těsta to bude vyžadovat trochu síly. Pokud chcete mít těsto pěkně nadýchané, je zapotřebí na něm alespoň dvacet minut zapracovat. Těstu je třeba dát po uhnětení čas. Nechte pod utěrkou odpočívat. Přikryjte ho, aby neoschlo. 

Jak tento zázrak dostat pod utěrku? 

Jednoduše, k přípravě těsta vám bude stačit pár ingrediencí. Na přípravu těsta vám bude stačit bohatě půl hodinka času. Ingredience si zprvu navažte dopředu a ponechte je prozatím v miskách. Vejce a kefírované mléko vyndejte z lednice jako první, je zapotřebí, aby měly pokojovou teplotu. Pokud se vám nechte dlouho čekat, mléko mírně zavlažte, ohřejte ho na mírném stupni. Máslo přiveďte k tekuté formě. 

Do větší misky nasypte zprvu droždí. Přidejte cukr a přilijte i mírně teplé mléko. Kvásek nechte pozvolna vzejít alespoň 15 minut. Ve velké misce vedle prosejte mouku, přidejte špetku soli, krupicový i vanilkový cukr. Kvásek vměstnejte do mouky postupně. K tomu přidejte žloutky, i kefírové mléko. Vše spojte dohromady. Nakonec přilejte postupně rozpuštěné máslo. To se musí vsáknout pořádně do těsta. Nezapomeňte ani na plnou hrst rozinek a mandlí. Bez nich by mazanec příliš dobře nechutnal.

Těsto nechte nakonec odpočinout. Zhruba po hodině ho propracujte a pak to samé udělejte ještě jednou znovu. Po dvou hodinách ho přemístěte na pomoučněný tác. Znovu ho zapracujte. Po vykynutí ho přeneste opatrně na pečící papír a přikryjte ho folií. Než se vám trouba trochu nahřeje, máte čas mazanec z vrchu nakrojit do kříže. To proto, aby nikde nepopraskal. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem a pečte ho zhruba 40 minut při teplotě 160 stupňů Celsia. Jakmile vyběhne a chytí zlatavou barvu, máte nejspíš vyhráno. 

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/recept-velikonoce-mazanec-kefirovy/

Náhledové foto: Matěj "Dědek" Baťha, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...