Možná se to zdá naprosto banální, ale uspořádání potravin je v lednici nejen více přehledné, ale i organizačně lépe zvladatelné. Potraviny, které jsou na svém místě vytvářejí dojem větší přehlednosti. Kazivost potravin se díky tomu dá lépe odhalit. Když víte, kam uložit máslo, šunku, jogurty, je to pro vás brnkačka. Jasná vize o tom, kde co máte, vám navíc ušetří i váš drahocenný čas. Nákup můžete díky tomu vybalit až o polovinu méně času.
Potraviny jsou závislé na vlhkosti
Ovoce, nebo ostatně i zelenina potřebuje až 90 procent
vlhkosti. Jakmile uložíte tyto potraviny na suché místo, zelenina či ovoce
začne jednoduše vysychat. Ztratí brzy svoji pružnost a šťavnatost.
Ukládejte tyto potraviny nejlépe do nejspodnějšího boxu. Banány, rajčata,
brambory, česnek, nebo cibuli tam ale raději nedávejte. Tyhle potraviny snesou
nejlépe jen pokojovou teplotu.
Některým potravinám nadměrná vlhkost na druhou stranu někdy
až příliš škodí. Není dobré je proto na tyto místa se zvýšenou vlhkostí
ukládat. Mohou začít podléhat plísním a za nějaký čas i bakteriím.
Vlhkost lednice je pro optimální nastavení dobré snížit na 80 procent. To by
ostatně mělo vyhovovat všem potravinám. Nastavená vlhkost bude nejspíš
vyhovovat i samotnému spotřebiči. Zkondenzované vody bude v chladničce díky tomu
zas o něco méně.
Uspořádání potravin v lednici je třeba představit si jako
pyramidu. Nahoru patří mléčné výrobky a hotová vařená jídla. Zhruba pod ně
patří sýry a uzeniny. Ty je třeba jednotlivě oddělit vždy zvlášť. Nad
zeleninu a ovoce uložte maso, vejce a ryby. Potraviny uložte vždy tak, aby se
nemohly vzájemně kontaminovat. Ovoce a zeleninu při uložení do lednice nikdy
nemyjte. Pokud jsou potraviny zabalené v sáčku, je lepší je vyjmout a nechat
dýchat.
Lednici pravidelně kontrolujte
Potraviny s prošlou expirací ihned odejměte. Jakmile je
necháte v lednici ještě dalších pár týdnů, koledujete si nejspíš o vnik
bakterií. Plechovky, i zakonzervované potraviny do lednice nedávejte, vždy je
jen řádně popište. Zavařeniny, které vám podarovaly vaše babičky, mějte v
průběhu roku vždy pod kontrolou. Kontrolujte je pravidelně při každém novém
nákupu. Pokud se v nich utvoří plíseň, odstraňte je ihned stranou. Stejně
tak nedopusťte žluknutí vajec. Ukládejte vejce vždy tam, kde bude stabilní
teplota. Nikde je nedávejte do dveří. Tam je teplota proměnlivá nejvíce.
Potraviny, které nestihnete zpracovat, uložte nejlépe na
mrazák. Maso i ryby tak můžete konzumovat později. Vždy je od sebe řádně
oddělte a popište. Uklizená čistá lednice bude navíc bez zápachu i tlení.
Kontrolu potravin provádějte pravidelně, určitě se vám to vyplatí.
Zdroje informací: https://primanapady.cz/clanek-293300-rady-pro-zacinajici-hospodynky-jak-byste-si-meli-usporadat-potraviny-v-lednici
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat