Kokos se dá v dnešní době koupit téměř na každém rohu v obchodě, jeho fascinující chuť i vůně však nikdy nebude taková jako z právě utržené palmy na konci světa. Tato zvláštní peckovice s tekutinou uvnitř ohromí svou jemnou kokosovou chutí a vůní každého milovníka exotického ovoce.
Kokosová šťáva a její tajemství
Tajemství šťávy z kokosu nepochází z dešťů ani nemá nic společného s mořskou slanou vodou. Palma kokosových plodů absorbuje pomocí kořenů podzemní vodu a živiny. Tekutina se za pomoci vodivého pletiva zvaný xylém dostane zpravidla až do jádra plodu. Ta se později filtruje a obohacuje o další cenné látky. Z kokosu lze pak za pomoci rozbití kůry snadno získat čirou, nasládlou tekutinu.
Kokosová voda tak připomíná jemně oslazenou minerálku. V parných dnech je osvěžující. Na některých vzdálenějších místech je jediným zdrojem tekutin. Kokosová voda je pro organismus výživná, kromě 95 procent vody tvoří také směs minerálů, převážně draslíku, hořčíku, sodíku i vápníku. Dodá tělu navíc i mangan a zinek. Chybět nebudou ani vitamíny skupiny B a C. Výhodou je, že můžete kokosové šťávy vypít tolik, kolik jen chcete, je totiž nízkokalorická. Mohou ji tudíž i ti, jenž jsou na redukční dietě.
Jaká šťáva je nejlepší?
Šťáva z mladého zeleného kokosu chutná nejlépe. V řadě exotických zemích se můžete setkat s čerstvě naraženým kokosem přímo na ulicích. Kokosová voda hydratuje tělo nejlépe, díky obsahu iontů a minerálů napomáhá vodu do těla vstřebat rychleji. Reguluje navíc dobře i hladinu cukru v krvi. Doporučuje se pít ředěná vodou, napomáhá při rozpouštění ledvinových kamenů.
Zdroje informací: https://vtm.zive.cz/clanky/tajemstvi-stavy-v-nitru-kokosovych-orechu-neni-to-jen-ledajaka-destovka-ale-zasobarna-zivin-pro-zvlastni-bunky/sc-870-a-233969/default.aspx
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat