Uzené maso patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Aby mělo maso správnou chuť i konzistenci je třeba ho umět správně uskladnit. Může se hodit nejen do polévek, ale i na přípravu velikonočních pokrmů.
Uzené maso ukryjte před světlem
Uzené maso je třeba skladovat na chladnějších místech s
teplotou od 5 až do 10 stupňů Celsia. Lednice však není ideální místo,
protože uzené maso na těchto místech spíše vysychá a ztrácí svoji přirozenou
lahodnou chuť, navíc světlo, i nestálá teplota která je v lednici usnadňuje
žluknutí tuků, a to pro uzené maso nebývá dobře.
Zkuste raději papírový sáček
Maso uložte nejlépe do nemastného papírové sáčku tak, aby
mohlo maso v papírovém obalu volně dýchat. Nesmí se během uskladnění zapotit,
ani přijít do styku s nadměrným množstvím vlhka. Nechte proto sáčkem volně
cirkulovat vzduch. Maso spolu s papírovým obalem vložte ještě do
mikrotenového sáčku. Je zapotřebí udržet přirozeně vlhké prostředí. Kdo má
sklep přímo v domě, má velkou výhodu. Uzené maso se dá skladovat nejlépe
zavěšené na provaze. Obalit ho však bude ještě třeba proti mouchám vhodným
papírem, aby na pokrm během věšení nešly otravné mouchy.
Nenechte maso zkysnout
Jakmile se maso zapaří, zvlhne a po čase i zkysne. Je
třeba udržet ho na sušším chladnějším místě v čistém prostředí. V každém
případě se vyhněte přímému slunečnímu záření. Jakmile se dostane maso do
kontaktu s jinými potravinami, okamžitě ztratí svoji přirozenou vůni. Aby mohlo
udělat na prkénku s hořčicí či křenem nejvíce parády, je zapotřebí nechat uzené
maso uzrát, a to alespoň dva dny.
Když chcete maso uchovat déle
Nejlepší volbou je mrazák. Uzené maso na mrazáku vám vydrží
klidně i tři měsíce. Po vybalení z původního obalu je zapotřebí nechat ho
osušit. Zabalit ho postačí do potravinářské vakuované folie. Pokud ho budete
chtít z mrazáku opět konzumovat, je zapotřebí nechat ho rozmrazit pozvolna v
lednici. Jinak by mohlo ztratit chuť. Nejlepší je zakoupit si vždy jen kousek
vyuzeného masa a ten nejrychleji spotřebovat. Kvalita masa s dobou
uskladnění klesá. Nejvíce si pochutnáte na čerstvě vyuzeném masu. Proces
uzení teplým či studeným kouřem zkrátka nic nenahradí.
Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/clanky/8350-skladovani-uzeneho-masa-ma-sva-pravidla-balte-ho-do-papiroveho-sacku-igelit-jen-v-jednom-pripade-radi-uzenar-plzak/
Náhledové foto:
Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat