Také si pamatujete na dlouhé ručně pletené věnce z pampelišek, díky kterým jste si mohli hrát u vody na leckteré pohádkové bytosti? Pampelišek ze zahrady se nezbavujte ani teď, pomohou vám v řadě věcí. Nakládejte s nimi hospodárně, určitě se vám to vyplatí. V salátu či v podobě medu budou chutnat skvěle. Navíc uděláte něco užitečného pro hmyz. Pampelišky jsou zdrojem potravy pro včely i čmeláky. Nechte je během jara a léta sosat nektar, odvděčí se vám mnohonásobně.
Každá hlava pampelišky se počítá
Pampelišky můžete zasadit do malého množství půdy, chytnou
se často i na místech kde jsou okraje chodníků a cest. Rostou poměrně
rychle, brzy se ale přeměňují v bílé chmýří. Období, kdy jsou jejich hlavy
žluté a plné pylu je důležité především pro pracovité opylovače, kteří nosí pyl
pro ostatní do svého úlu.
Čím více pampelišek zasadíte, tím větší význam to
pro poletující hmyz má. V dnešní době můžeme vidět spíše zastavěné plochy
budovami, v nichž lidé skladují zásoby potravin apod. Přirozené biosféry v
přírodě stále více ubývá, včelstvo se vyčerpáním dostává často na místa
rozpálených střech nebo betonových budov. Každý květ má pro zvýšení počtu hmyzu
obrovský význam. Pomozte ho vybudovat i vy.
Využijte i listy
Listy pampelišek uchovejte nejlépe v chladu a suchu. Vychlazené
listy pampelišek vám budou chutnat i v obyčejném salátu, chuť mají podobnou
jako třeba rukola. Díky vysokému obsahu železa, vápníku i některých vitamínů
vás dostanou při pravidelné konzumaci do dobré kondice. Na posílení imunitního
systému jsou jak dělané.
Pampeliškový med
Malým dětem můžete připravit z pampelišek i skvělý med.
Květy pampelišek postačí zbavit hmyzu, omýt a přelít vodou. Přidat byste tak
měli na dochucení i plátky citrónů a několik lžic cukru. Směs povařte nejlépe
do změknutí a nechte ji krátce odstát. Hotový med přelijte přes plátýnko a pak
rovnou do sklenic. Hodit se bude jak v létě, tak i v zimě na posílení
imunitního systému.
Káva z pampelišek
Možná už jste slyšeli, že kořeny pampelišek jsou příjemně
nahořklé. Jakmile je usušíte a rozemelete na prášek, budete z nich mít nejspíše
nejlepšího „bioturka“ v okolí. Sušené a pražené kořeny poslouží jako jemná
káva nejlépe. Tak je nezapomeňte vyzkoušet.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/zahrada/proc-nechavat-pampelisky-na-zahrade/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat