Intenzivní letní teploty jako obvykle přichází opět o něco dříve. Grilovací náčiní je dnes možné užít i během příchodu jara. Udržet ale toto tempo není pro každého. Nestačí jen přiložit do ohně, obstarat palivo nebo otřít rošty vlhkým hadříkem. Gril je třeba udržovat stále čistý. Rozhodně se vyhněte chemickým agresivním prostředkům, zkuste raději ty, které jsou přírodní.
Zbavte rošty mastnoty
Mastnota a připáleniny, které na grilu zbyly možná ještě z loňska,
je třeba před zahájením nové sezóny brilantně vyčistit. Ale jak? Rošty naložte
do velkého lavoru. Přidejte do nádoby 10 litrů horké vody, pět lžic jedlé sody,
a nakonec i dvě lžíce kyseliny citrónové. Zhruba po dvou hodinách rošty
vyjměte a vydrbejte je drátěnkou.
Pokud na roštech sedí ještě nějaké usazeniny, postup s
čistícím nálevem zopakujte ještě jednou. Nemusíte se přidáním čistících
prostředků vůbec obávat, mastnotu rozpouští soda ze všech čistících
prostředků nejlépe. Ani kyselina citrónová není k zahození, uplatní se nejlépe
při odstranění rzi. Čistícími prostředky proto nijak nešetřete.
Myslete na vaše bezpečí
U elektrického grilu se vždy ujistěte, že je při údržbě
vypojený z elektrické zásuvky. Gril čistěte vždy s pravidelnou časovou
rezervou. Pokud se chystáte na grilovačku na víkend, je lépe gril
vyčistit ve dnech pracovního týdne. Usazeniny i mastnotu čistěte pravidelně.
Jakmile se jich nahromadí více, mohou způsobit žáruvzdornost i vyšší plameny. S
pravidelnou údržbou grilu bude mít lepší chuť i vaše připravované jídlo.
Neváhejte proto váš gril čistit pokaždé, když dogrilujete.
Vymeťte saze, ukliďte gril
Jestliže v grilu není uklizeno, bude zapotřebí zbavit gril
popela co nejdříve. Vymeťte ven postupně všechny usazené nánosy. V grilu
nesmí zůstat ani zrnko prachu. Na pomoc si přineste kovovou drátěnku. Ta si
s nánosy usazeného popela bude vědět rady nejlépe.
Vyrobte hustou pastu
Pár lžic bílého octa nalijte prozatím do odstřikovače.
Ještě předtím, ale využijte roztoku, který doma snadno sami připravíte. Jedlou
sodu smíchejte s čistícím prostředkem na nádobí. Vznikne vám tak hustá
kaše, kterou gril na pohodu vyčistíte.
Jak si práci s čistěním příště trochu usnadnit
Pokud dogrilujete, nechte gril ještě plnit úkol na plné
oprátky. Gril nechte hořet alespoň dvacet minut naprázdno. Lépe se tak zbavíte
přilehlých nečistot i nevzhledné mastnoty. Zbytky jídla se díky ohni samy
vypálí. Až gril trochu zchladne, bude-li na dotek ruky ještě teplý, neváhejte z
něj nečistoty odstranit i kusem alobalu. Kuličkou z alobalu přejíždějte
po mastných usazeninách tak dlouho, než se samy pustí. Pro čištění grilu
využijte vždy jen čistících prostředků.
Optimální teplota
Aby byla dřina s čištěním grilu pro příště co možná
nejsnadnější, je třeba dodržovat během grilování i správnou teplotu. Příliš
vysoké teploty vedou k připálení nejen pokrmů, ale i nečistot. Na to je třeba
pamatovat při každé grilovací párty.
Zdroje informací: https://www.uklidproklid.eu/blog/jak-vycistit-gril-snadno-a-ekologicky/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat