Povšimli jste si na vašem trávníku neobvyklého množství hub? Přítomnost hub může signalizovat potíže se stavem vaší půdy. Pravděpodobně nebude v pořádku ani přítomnost vody, kterou trávník v době růstu zadržuje. Nemusíte se nutně zbavovat všech hub, některé jsou totiž jedlé a dost možná si na některých i pochutnáte. Které to jsou?
Houby na zahradě
Houby na zahradě se mohou objevovat z několika různých
důvodů. Klíčovým bodem je dostatečná vlhkost, ve které se myceliím, neboli
podhoubí, dobře daří. Houby mohou být v řadě případů i příčinou hodně
vyčerpané půdy. Jakmile se tento houbařský objev zjeví každý rok, bude
třeba se zamyslet nad složením vaší půdy. Příliš vody je spíše na
překážku.
Jak zlepšit odvodnění půdy?
Půdu je třeba provzdušnit, aertifikace dopomůže ke
zlepšení struktury půdy. Aby se měla přebytečná voda kam nasát, je třeba půdu
lépe zajistit. Na převodněná místa aplikujte nejlépe písek, nebo domácí
kompost. Půda si vezme tolik, kolik sama potřebuje. Odstraňte zbytky
organického materiálu jako je třeba listí. Hromada tlejícího materiálu
trávníku na kráse příliš nepřidá. Zbavte trávník vlhkosti vždy včas. Sečte
ho do správné úrovně spolehlivé výšky. Vysoká tráva je spíše pro zlost.
Přebytečná voda v ní zpravidla zůstane, navíc podporuje i rychlejší růst hub.
Ideální výška trávy je kolem 4 až 5 cm.
Zabraňte růstu hub
Zabraňte kyselosti půdy, po ní rostou houby jako po dešti.
Půdu pomocí vápna přirozeně zneutralizujte. Jedovaté houby odstraňte nejlépe
pomocí rukavic. Vyjměte je i s podhoubím, zabráníte tak dalšímu šíření jejich
výtrusů.
Které houby ze zahrady jsou poživatelné?
Jsou to například pýchavky, hnojníky, nebo špičky.
Pýchavky chutnají nejlépe jako smažené, přidat je můžete ale i do běžné české
polévky. Špičky vás zase mile překvapí jemnou chutí v omáčce. Mají
jemnou oříškovou chuť. Pamatujte ale i hnojníky z nichž si můžete
připravit velmi chutnou snídani v podobě smažených čerstvých vajec s mladými
plodnicemi hub.
Najdou se ale i jedovaté
Mezi ty nejčastěji vídané patří například muchomůrka
jízlivá, nebo vláknice. Poznáte je nejlépe podle odborného atlasu hub. Jestliže
si nejste u většiny hub konzumací příliš jisti, poraďte se nejlépe s
odborníkem na houby. Mykolog dokáže jejich druh určit s daleko větší
přesností.
Zdroje informací: https://prima-receptar.cz/chcete-se-zbavit-hub-z-travniku-a-vite-ze-nektere-muzete-i-snist/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat