Banány jsou fantastickým zdrojem snadno a rychle využitelné energie. Cítíte se být unavení? Dejte si pořádnou dávku minerálů i sacharidů. Který banán bude pro vás ten nejlepší? Pro lidi s cukrovkou snad raději ten více zelený. Každá fáze zralosti vám přinese jiný doušek zdraví. Při nákupu banánů se dívejte nejlépe na zralost slupky. Ideální je ten, který je žlutý a má na sobě hnědé tečky. I když je určený hned ke konzumaci, věřte že má v sobě nejvíce vlákniny a je dobře stravitelný.
Zelené banány s nízkým glykemickým indexem
Zelený banán obsahuje poměrně velké množství škrobu. Čím více banán zraje, tím více se škrob přeměňuje na cukry. Pokud pozřete zelený banán i při lehké cukrovce, nic se vám nestane. Rezistenční škrob bude jakýmsi potrénováním především pro vaše tlusté střevo. Banán se do žaludku dopraví zcela beze změn. Štěpení škrobu nastane až v koncové fázi trávení, tedy v tlustém střevě. Právě zde dojde ke štěpení škrobu na mastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že k procesu štěpení nemůže dojít hned, nejsou ohroženi ani lidé s cukrovkou. Navíc nezralý banán obsahuje pektin. Snižuje hladinu cholesterolu, krevní tak, a působí efektivně i na zácpu.Když se začne převlékat ze zelené do žluté
Žluté banány jsou nabité draslíkem, vitamínem B6, i vitamínem A. Obsahují nejvíce vitamínu C i přírodních cukrů. O množství antioxidačních látek, nebo-li gallocatechinů není během jejich zralosti pochyb. Díky nízkému obsahu kalorií ho mohou prakticky i ti, kteří drží redukci těla. Jeden banán obsahuje přibližně jen 100 kalorií. Výhodou je, že i když má jen kolem 100 kalorií, dokáže díky poměrně vysokému obsahu vlákniny nabudit dlouhodobý pocit sytosti. Pokud si dáte banán například po cvičení, nejspíš nebudete mít do večera hlad.
Přezrálé banány se mohou pyšnit velkou dávkou cukru
Hnědé banány nejsou na vyhození, obsahují velmi cenné látky, které pomáhají na růst kostí, svalů i kloubů. Mimo jiné obsahují látku zvanou tryptofan, která má zabránit stresu i pocitům úzkosti. Přezrálé banány, které mají hnědou slupku rozhodně nevyhazujte. Přezrálé banány využijete nejlépe do přípravy palačinek, moučníků apod. Už jste někdy slyšeli o banánových palačinkách s kokosem? K přípravě nebudete potřebovat víc než jen tři ingredience. Jeden banán, dvě vejce a mletý kokos dle konzistence těsta. Těsto by nemělo být v konečné fázi příliš tuhé. Na pánvi pečte drobné placičky z obou stran. Banánové palačinky s kokosem polijte čokoládou, nebo zakysanou smetanou. Z přezrálých banánů můžete doslova kouzlit, skvěle budou chutnat i banánové muffiny. Ale o tom si povíme zase až někdy příště.
Proč jíst banány
Banány jsou všeobecně důležitým zdrojem hořčíku. Denně bychom měli přijmout kolem 300 až 350 mg hořčíku. Při jeho nedostatku může tělo vykazovat značnou únavu. Za zmínku stojí i nespavost, křeče a únava.
Zdroje informací:https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5716-prezrale-banany
https://www.zdravizone.cz/banany-ucinky-na-zdravi-zelene-banany-a-kdy-je-jist/
https://www.jenzeny.cz/zdravy-zivotni-styl/zdravi-a-krasa/zelene-zlute-nebo-hnede-poradime-kdy-jist-banany-a-ktera-barva-bananu-je-nejzdrav
https://www.dumazahrada.cz/domacnost/horcik-unava-nespavost-10-potravin-s-horcikem/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat