Luštěniny jsou považovány za velmi zdravou potravinu, která by ve našem jídelníčku neměla rozhodně chybět. Jejich příprava je na první pohled jednoduchá. I ona by se však měla řídit jistými pravidly. Třeba taková čočka.
Proč je čočka zdravá
Luštěniny jsou plné zdraví prospěšných látek, především
obsahují velké množství bílkovin. Kromě toho v ní najdete vlákninu, kyselinu
listovou, minerály jako hořčík a draslík, nebo antioxidanty. Také její nízký
glykemický index z ní činí součást zdravého jídelníčku. Čočku, stejně jako
jiné luštěniny lze potom vařit na různé způsoby. Lze ji rozvařit prakticky na
kaši, nebo tak, aby zůstala vcelku. Druhý jmenovaný způsob je v hodnější z toho
důvodu, že je čočka lehčí do žaludku a osvěžující.
Vaření čočky
V první řadě je potřeba si uvědomit, že není čočka jako
čočka. Různé druhy je proto potřeba vařit různě. Obecně platí, že červená a
žlutá čočka je uvařena výrazně rychleji a snadněji se rozvaří. Také máčet
se nemusí tak dlouho. Postačí několik málo minut. Sůl potom přidávejte až ve
chvíli, kdy se vaření blíží ke konci. Je to z toho důvodu, že měknutí slupek
zpomaluje. Zatímco u červené či žluté čočky s menšími zrníčky bude na uvaření
potřeba nějakých deset až patnáct minut, u klasických druhů jako zelená či
hnědá čočka, bude potřeba 20 až 25 minut. Speciální případ tvoří černá čočka,
která leckdy vyžaduje i půlhodinové vaření. Mimochodem, černá čočka je ideální
do salátů.
Pokud chcete z nějakého důvodu vaření čočky urychlit,
můžete k ní přidat trochu jedlé sody, rozhodně to s ní ale nepřehánějte, stačí
opravdu na špičku lžičky. V opačném případě by totiž zkazila chuť luštěnin. Tu
naopak podpoříte tím, že čočku nebudete vařit v čisté vodě, ale ve vývaru, nebo
za přítomnosti koření jako je bobkový list, česnek, nebo římský kmín.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-varit-cocku/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat