Přeskočit na hlavní obsah

Nedělejte při vaření čočky zbytečné chyby

Luštěniny jsou považovány za velmi zdravou potravinu, která by ve našem jídelníčku neměla rozhodně chybět. Jejich příprava je na první pohled jednoduchá. I ona by se však měla řídit jistými pravidly. Třeba taková čočka. 



Proč je čočka zdravá

Luštěniny jsou plné zdraví prospěšných látek, především obsahují velké množství bílkovin. Kromě toho v ní najdete vlákninu, kyselinu listovou, minerály jako hořčík a draslík, nebo antioxidanty. Také její nízký glykemický index z ní činí součást zdravého jídelníčku. Čočku, stejně jako jiné luštěniny lze potom vařit na různé způsoby. Lze ji rozvařit prakticky na kaši, nebo tak, aby zůstala vcelku. Druhý jmenovaný způsob je v hodnější z toho důvodu, že je čočka lehčí do žaludku a osvěžující. 

Vaření čočky

V první řadě je potřeba si uvědomit, že není čočka jako čočka. Různé druhy je proto potřeba vařit různě. Obecně platí, že červená a žlutá čočka je uvařena výrazně rychleji a snadněji se rozvaří. Také máčet se nemusí tak dlouho. Postačí několik málo minut. Sůl potom přidávejte až ve chvíli, kdy se vaření blíží ke konci. Je to z toho důvodu, že měknutí slupek zpomaluje. Zatímco u červené či žluté čočky s menšími zrníčky bude na uvaření potřeba nějakých deset až patnáct minut, u klasických druhů jako zelená či hnědá čočka, bude potřeba 20 až 25 minut. Speciální případ tvoří černá čočka, která leckdy vyžaduje i půlhodinové vaření. Mimochodem, černá čočka je ideální do salátů. 

Pokud chcete z nějakého důvodu vaření čočky urychlit, můžete k ní přidat trochu jedlé sody, rozhodně to s ní ale nepřehánějte, stačí opravdu na špičku lžičky. V opačném případě by totiž zkazila chuť luštěnin. Tu naopak podpoříte tím, že čočku nebudete vařit v čisté vodě, ale ve vývaru, nebo za přítomnosti koření jako je bobkový list, česnek, nebo římský kmín. 

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-varit-cocku/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...