Výhodu mají ti, co bydlí blízko lesa. Pálivé kopřivy nejsou jen postrachem kvůli popálení kůže, nýbrž dodají tělu vitamíny, minerály i antioxidanty. Kopřivový sirup zastudena je toho jasným důkazem. Jeho přípravu zvládnete hravě, nejedná se o nic složitého. Zprvu postačí nasbírat proutěnou ošatku čerstvých kopřiv. Až vyrazíte do lesa, nezapomeňte s sebou také ochranné pracovní rukavice. Kopřivy poměrně dost žahají, jsou-li mladé, chutnají v přípravách pokrmů ze všeho nejlépe. Vyrazte na ně třeba hned.
Každý doušek dodá sílu a energii
O tom, že kopřivy obsahují několikanásobně více železa než
špenát není pro mnohé, co sbírají rádi bylinky či pěstují špenát na zahradě,
ani pochyb. Kopřivy však umí nabídnout v pestrosti jídel ještě mnohem více.
Kopřivy obsahují například celou paletu vitamínů skupiny B. Základem všech
minerálních látek jsou také vápník, draslík, ale také křemík, jenž má za úkol
zpevnění nehtových lůžek na rukou i nohou. Do popředí se dere také draslík,
který pomáhá s činností zdravých srdečních chlopní nejvíce. Kopřivový
sirup zastudena je zkrátka zdravý elixír pro všechny věkové skupiny lidí.
Jak takový sirup připravíte? A co na něj budete potřebovat?
Mladé výhonky kopřiv dlouhé asi tak 20 cm budou na přípravu
sirupu nejlepší. Budete jich potřebovat zhruba půl kilogramu. Ve stejném
množství i třtinový cukr. Jednu velkou zavařovací sklenici, a nakonec i na
plátky očištěný citrón.
Kopřivy, které jste nasbírali za suchého počasí po zaschnutí
rosy hned po ránu se vyplatí uchovat vždy co nejčerstvější. Kopřivy sesbírané v
čistém prostředí přírody umyjte nejlépe pod tekoucí vodou. Ujistěte se, že na
nich nejsou mšice, nebo psí výkaly. Po důkladném očištění je nasekejte na
drobné kousky. Do prázdné sklenice položte vrstvu těchto čerstvě nasbíraných
kopřiv. Ve stejném množství přisypte cukr. Takto naplněnou sklenici zaplňte až
do dvou třetin. Nakonec přidejte čtvrtinu pokrájeného citrónu. Tenké plátky
citrónu se snadno vsáknou do kopřivových lasagní. Jakmile nasají kopřivy
šťávu z citrónu, je čas na stálé otáčení sklenice dnem vzhůru. Dokud se se z
vrstev kopřiv, cukru a citronu nezačne uvolňovat zelená šťáva, není sirup
dostatečně připravený ke konzumaci.
Sirup lze připravit i z medu
Nechce se vám na přípravu sirupu přisypávat cukr? Použijte
raději med. Na půl kilogramu kopřiv budete potřebovat 400 gramů medu.
Postup je stejný jako u předešlého sirupu.
Zhruba po týdnu sirup přefiltrujte
Filtrovat odležený sirup můžete nejlépe pomocí gázy, nebo
velmi jemného sítka. Dospělým se doporučuje jedna až dvě lžíce denně. Dětem
postačí jedna kávová lžička. Pokud se vám nebude chtít sirup stále odměřovat,
jednoduše ho přelijte do kostek na led. Větší kostky budou pro dospělé, menší
pro děti. Kopřivový drink osvěží i během parních letních dní. Navíc
uděláte něco pro své zdraví. Pokud budete chtít své tělo více detoxikovat,
neváhejte přidat na množství spotřebovaného sirupu. Sirup užívejte nejlépe po
dobu pěti dní třikrát denně po jedné lžičce.
Sirup, který se vám už do ledových kostek nevejde, uchovejte
nejlépe v lednici a to po dobu 6 až 8 měsíců. Sirup můžete užívat i do teplých
nápojů jako je třeba čaj. Kopřivový sirup pomůže i na zahřátí organismu.
Posilte svoji imunitu, sbírejte mladé kopřivy.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/jarni-vzpruha-koprivovy-sirup-nabity-vitaminy-a-mineraly/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat