S pěstováním baklažánu to v Evropě nebylo nikdy nijak valné. Lilek potřebuje na dosažení zralosti plodu vždy dostatek tepla, kterého se u nás jen tak po celý rok neudrží. S příchodem globálního oteplování se však mění pomalu celá jeho strategie. Letní měsíce prodlužují dobu nejenom světla, ale i nezvykle teplého vzduchu, který se u nás ohřívá i na sklonku měsíce září, nebo i během měsíce října.
Lilek neboli baklažán
Baklažán je dnes možné pěstovat ve skleníku, nebo také na
zaskleném balkoně. S přibývajícími teplotami může dozrát klidně až koncem
října, kdy bývá za oknem vždy dostatečné teplo. Noční teploty by nikdy
neměly klesat pod deset stupňů Celsia. V onen moment by mohl lilek přestat
definitivně i růst. Je potřeba počítat vždy i s jeho výškou, může dorůst až do
jednoho metru. Pokud chcete, aby se i vašemu lilku dobře dařilo, nezapomeňte na
dobře výživnou půdu obohacenou o nejrůznější živiny. Půda by měla být vždy
dobře propustná. Hlinitopísčitá půda bude pro lilek na začátek
nejvhodnější.
Pozor na škůdce
Zranitelný lilek je třeba také chránit před nejrůznějšími
škůdci. Mandelinka bramborová i svilušky dokáží zlikvidovat v mžiku celou
úrodu. Jakmile si povšimnete povadlých květů i listů, je třeba zpozornět.
Lilkům může chybět také dostatek zálivky. Zalévejte je podobně jako rajčata.
Pravidelné přihnojování je na místě.
Jak poznat zralý lilek
Na zralost lilku nehleďte jen podle jeho barvy. Fialovomodré
zbarvení mívá i v době, kdy plod není ještě zralý. Jakmile bude plod při
poklepání dutý, je čas na jeho konzumaci. Gumovitá slupka značí naopak
přezrálost plodu. Proto v době, kdy lilek sklízíte, myslete i na správný
čas. Baklažán dozrává nejdříve až v měsíci, kdy začnou děti opět chodit do
školy. Čas na jejich sběr je až do poloviny září, proto nikam
nespěchejte.
Alkaloid solanin
Lilek nekonzumujte nikdy syrový, obsahuje jedovaté látky.
Lilek chutná nejlépe zapečený, nebo na grilu. Dodají tělu fosfor, vápník,
železo, mangan, nebo třeba vzácný hořčík. Lilek je třeba pro dobrou chuť vždy
dobře okořenit.
Zdroje informací: https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/lilek-vejcoplody-jak-vypestovat-baklazan-oblibenou-zeleninu-stredomorske
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat