Možná se vám zdá vaření vajec ve skořápce jako úplná banalita, ale občas to s oddělením skořápky není tak snadné. O hladkém vyloupnutí ze skořápky se dá při mnoha pokusech mluvit jen ojediněle. Často se stává, že ve skořápce zbude i zbytek bílku. Vejce se rozdrobí na několik kusů, ale vlastně nikdy nezůstane pohromadě celistvé. Jaký správný krok udělat k tomu, aby se to už nikdy při vaření vajec nestalo? Zkuste jednoduchý osvědčený trik.
Dejte přednost starším vejcím
Pokud máte doma slušnou snůšku vajec a nevíte co s nimi,
rozhodně z nich neváhejte připravit dobrou snídaňovou vaječnou pomazánku, která
vás množstvím bílků pro posílení imunity rozhodně nezklame. Pro vaření vajec si
vybírejte raději ty, která mají za sebou již nějaké to datum zrání. Budou se
vám tyto vejce loupat o mnoho snadněji. Skořápka u čerstvých vajec nevytvoří
od vejce dostatečnou bublinu. Právě to je ten důvod, proč nejde oddělit
vejce od skořápky tak snadno.
Změna teplot s vejci zatočí
Vejce uskladňujte nejlépe na chladném místě se stálou
teplotou. Jakmile je vhodíte z lednice přímo do vroucí vody, není divu, že hned
popraskají, nebo že skořápka přilne rovnou k povrchu uvařeného plodu uvnitř
vejcového obalu. Vejce, která takto ledabyle uvaříte, dejte zchladit ihned
pod studenou vodu. Tím alespoň trochu zabráníte přilepení vejce na stěnu
skořápky.
Vařte vejce rovnoměrně
Do hrnce dejte vždy tolik vody, kolik je vajec. Vejce musí
být ve vodě řádně zanořená, tak, aby ležela rovnoměrně pod vodou. Pokud
nějaké vejce ještě vykukuje nad hladinu, přidejte do hrnce ještě trochu vody.
Vejce před samotným vařením vyjměte zhruba dvacet minut z lednice. Jakmile se
stabilizují na pokojovou teplotu, nemusíte se popraskání ani ztíženého loupání
vajec vůbec obávat.
Zatočte s nevhodným pH vody
Do vody, ve které chcete vejce uvařit, přidejte nakonec
ještě jedlou sodu. Postačí vám na tento experiment i půl lžičky jedlé sody. Skořápka
od vejce půjde po zchlazení vejce velmi lehce oddělit. Pokud chcete
skořápku vajec ještě více zjemnit, přidejte ke konci vaření ještě vrchovatou
lžíci octa.
Jak na bílky, aby nevytekly během vaření všude?
Postačí přidat trochu soli. Vařte vejce jen po určitou dobu.
Od chvíle, kdy se vám bude voda na vejce vařit si odpočítejte přesných devět
minut. Vejce po dovaření v horké lázni nikdy nenechávejte. Fígl je v tom, že
je zanoříte do studené vody s ledem. Jedině tak dojde k snadnému procesu
dělení bílku od skořápky. Vznikne jakási pomyslná vzduchová škvírka, která
sloupnutí skořápky ihned usnadní.
Zavařovací sklenice za vás problém vyřeší
Nebaví vás zdlouhavé olupování vajec? Pak vložte uvařená
vejce do sklenice a zatřepte s nimi silně i se sklenicí. Pokus opakujte až
do doby, než vám skořápka sklouzne sama dolů. Pokud ani to nepomůže, běžte
problému naproti jinou cestou. Vezměte lžičku a zasuňte ji přesně do míst, kde
skořápka praskla. Krouživým pohybem s ní opatrně pohybujte kolem obvodu
uvařeného vejce, než se sama pustí.
Rada na závěr
Čím starší, tím jsou vejce na vaření lepší. Vejce nechte po
snůšce týden odležet, teprve poté uvažujte o tom, že je dáte vařit. Čerstvá
vejce zpracujte raději na pečení koláčů, či na přípravu palačinek. Skořápka je
u nejčerstvějších vajec nejvíce tenká, po uvaření se na vejce ihned přilepí. Je
to jeden z důvodů, proč ji nelze tak snadno oddělit.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/vejce-skorapka-natvrdo-loupani-cerstva-lzice-sklenice/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat