Nevšední listovou zeleninu s nádechem citrónové chuti lze vypěstovat snadno i na vaší zahradě. Pokud nechcete bojovat proti kurdějím, jezte šťovík pravidelně. Šťovík zahradní se opět navrací do kuchyní mladé generace. Mladé listy jsou nejchutnější, lze je použít do salátů jako potravinu proti tučným jídlům. Biologicky by se dal přirovnat ke složení špenátu. Výživové hodnoty jsou u šťovíku zahradního poměrně vzácné.
Šťovík roste jako z vody
Šťovík do jisté míry připomíná vzhled špenátových listů.
Můžete jej ale sbírat od výsevu již za dva měsíce. Aby se mohlo vámi vybraným
šťovíkům nejvíce dařit, je zapotřebí vybrat vhodné místo. Nejlépe polostín. To
proto, aby slunce listy příliš nepopálilo. S výsevem začněte klidně až koncem
srpna, sbírat listy bohaté na špenát můžete již během října. Mrazuvzdorná
rostlina jako je šťovík toho vydrží opravdu hodně.
Ocení ho hlavně ti, jenž potřebují doplnit do těla látku
jako je železo, vápník, minerální látky, bílkoviny, nebo některé vitamíny. Aby
se dal šťovík lépe požívat je zapotřebí jeho kyselost neutralizovat mlékem,
sýrem nebo smetanou. Pomůže při stavech snížené krvetvorby, při oslabené
funkci jater anebo při zácpě. Uchovaný v lednici vám vydrží poměrně dlouhou
dobu, téměř 14 dní. Kdo chce, může nechat šťovík i zamrazit.
Polévka ze šťovíků
Kdo by si chtěl chutě trochu něčím ozvláštnit, může si
zkusit doma připravit polévku právě z těchto chutných šťovíkovitých listů. Příprava
polévky není nijak složitá. Postačí vám k tomu vrchovatá hrst nakrájeného
šťovíku, kterou osmahnete krátce na másle. Zhruba 80 g másla bude na polévku
bohatě stačit. Mezitím si připravte světlou jíšku z 40 g hladké mouky. Jíšku
zalijte 1,2 l masového vývaru. Vše důkladně promíchejte, osolte, a nakonec
deset minut vařte. Nakonec vmíchejte smetanu a špetku pepře. Pro lepší chuť i
konzistenci obohaťte polévku i jedním žloutkem. Poté co polévka přejde krátce
varem již polévku nevařte a odstraňte ji z horké plotny. Před samotným podáním
polévky můžete přidat pro zlepšení chuti ještě kopeček zakysané smetany. Skvěle
bude chutnat s pečivem.
Šťovík dokáže v kuchyni vykouzlit vždy zvláštní citronové
chutě, skvěle se bude hodit nejen do salátů, ale i k rybám jenž chutnají
ovoněné citronovou vůní skvěle. Pokud máte možnost, pěstujete tyto chutné
jednoleté rostliny i u sebe doma na zahrádce. Vydrží vám na jednom místě
zhruba 5 let. Počítat však musíte ale s jednou důležitou věcí. Čím bude
rostlina stárnout, tím více bude hořknout. Mladé listy šťovíku chutnají proto
nejlépe.
Zdroje informací: https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/jak-pestovat-stovik-zahradni-rumex-patientia-recept
Náhledové foto: Pixabay
Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat