Rajčata patří k nejoblíbenějším a nejčastěji pěstovaným plodinám. Pěstují se na zahrádkách, ve sklenících i na balkonech. Víte ale odkud pocházejí původní rajčata? Mnoho pěstitelů se nyní obrací právě k nim.
Rajče divoké: kde to všechno začalo
Původní druh rajčete, který je u nás známý jako rajče
divoké, či rybízové rajče pochází z Jižní Ameriky, především z oblastí
dnešního Ekvádoru a Peru. Jeho správný vědecký název je lilek bedrníkolistý a
na první pohled byste v něm možná předchůdce rajčat ani nepoznali.
Plody rajčete divokého jsou především velmi malé. A když
říkáme malé, máme tím na mysli mnohem menší než dnešní cherry rajčátka. Ve
skutečnosti jsou divoká rajčata podobná spíše rybízu a každý plod váží asi
jeden gram. Tyto malé plody rostou na keříku po celou vegetační dobu ve
velkém množství. Nemusíte se tedy bát, že byste si těchto rajčat neužili.
Jaká jsou divoká rajčata
Mluvíme-li o samotných plodech, pak je lze
charakterizovat jako šťavnaté s plnou sladkou a intenzivní chutí. Co se celého
keře týká, tak ten je především výrazně odolnější než keř klasického rajčete. Významná
je zvláště schopnost bránit se plísni bramborové. Pěstování rajčete
divokého je navíc téměř bezúdržbové a není třeba ani žádné zaštipování.
Foto: Roula30, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Pěstování rajčete divokého
V interiéru je možné začít s předpěstováním někdy na přelomu
března a dubna. ven se potom rajčata umísťují v období po zmrzlých mužích, tedy
okolo 15. května. Pěstovat lze rajčata jak s oporou, tak bez opory. V
prvním případě se mohou vyšplhat třeba do výšky 1,5 metru. Pokud keři oporu
neposkytnete, riskujete, že plody na spodních větvích keříku začnou zahnívat.
Při pěstování s oporou je navíc snadnější sklizeň a plody dozrávají
dříve.
V dnešní době již existují i různé odrůdy rajčete divokého,
stejně jako u klasických rajčat, mají některé plody červenou barvu, jiné
žlutou. Obecně platí, že ty červené jsou odolnější. A jak divoká rajčata
využít? Je to stejné jako u rajčat klasických. Je možné jíst je přímo a dají se
využít třeba na jednohubky, nebo do salátů, případně je lze nasušit.
Pokud chcete vyzkoušet něco nového a vrátit se při pěstování
rajčat zpět ke kořenům, divoká odrůda je pro vás to pravé. I chuťově jsou navíc
vynikající.
Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/vypestujte-si-divoke-rajce-a-ochutnejte-predchudce-oblibenych-rajcat/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

_03.jpg)
Komentáře
Okomentovat