Přeskočit na hlavní obsah

Chřest je označován za krále zeleniny. Co všechno byste o něm měli vědět?

Chřest patří v české tradiční kuchyni k méně známým ingrediencím, přes to se z něj dají uvařit velmi lahodné pokrmy. Hodí se do polévky, do rizota i do nejrůznějších zapékacích pokrmů. Řada inovativních způsobů láká mnohé s chřestem v kuchyni více kouzlit. Výsledkem je mnohdy báječná chřestová chuť, která obohatí nejen zeleninové saláty, ale často se stává i skvělým společníkem k nejrůznějším grilovaným masům během letních prázdnin. 



Chřest je všelék

Nejenom na jaře můžete konzumovat báječný zelený chřest. Hodit se vám bude nejspíše v průběhu celého roku. Kdo jí chřest pravidelně, tomu zklidní i rozhozené nervy. Hodit se může i na močové cesty při akutních zánětech. Díky poměrně velkému obsahu dietní vlákniny napomáhá střevům ke zlepšení trávení. Kdo trpí zácpou, pravidelnou konzumaci chřestu jistě ocení. Chřest díky velkému obsahu vody působí podobně jako diuretikum, během odvodnění skvěle pomáhá i při otocích dolních končetin. 

Chřest na redukci

Chřest patří mezi nízkokalorické potraviny, v nichž je obsažena především voda. Má velmi málo kalorií, na 100 gramů připadá zhruba jen 18 kalorií. Bez výčitek si ho můžete připravit ke všem druhům masa. Kromě vitamínů B1 A B2 obsahuje také důležitou kyselinu listovou, důležitý je i pro látky jako je draslík, hořčík, nebo vápník. Zelený či bílý chřest seženete dnes již na každém trhu. Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?

Bílý a zelený chřest

Bílý chřest se pěstuje toho času spíše pod zemí, slunce na něj prakticky moc nezasvítí. Na rozdíl od zeleného, který vykukuje přímo nad zem se slunce za svítání dočká každé ráno. Chřest, který se vám dostane do rukou čerstvý, je lepší zpracovat nejlépe hned. Uchová si nejvíce živin. Sbírat ho můžete nejlépe od května do června. Výhonky, které mají díky slunečním paprskům krásně sytě zelenou barvu lahodí i oku na talíři. 

Chřestová sezona právě začíná

Jak chřest upravit, aby chutnal na talíři co nejlépe? Chřest nikdy dlouho nevařte, postačí ho krátce podusit v páře na pár minut. Blanšírováním neztratí chuť ani důležité vitamíny. Spodní část chřestu nezapomeňte před přípravou vždy včas odkrojit. Některé části chřestu mohou být dřevnaté a ani po úpravě v kuchyni by vám nemusely později chutnat. Zelený chřest pouze odlomte, loupat ho na rozdíl od bílého chřestu nemusíte. Jakmile bude po blanšírování měkký, stačí ho mírně osolit a přelít rozpuštěným máslem. Skvěle chutná s bramborem či opečeným, nebo ugrilovaným masem.

Babičky nedaly dopustit na vydatné polévky

Chřestová polévka postaví na nohy v období oslabené imunity téměř každého. Recept na tuto vydatnou zeleninovou polévku nemůže být jednodušší. Do zeleninového vývaru vhoďte několik chřestů nakrájených na kolečka. Polévku ochuťte jarní cibulkou, pepřem, solí, muškátovým oříškem, a nakonec i smetanou. Vše po změknutí rozmixujte do hladka za pomoci ponorného mixéru. Nakonec přidejte špetku másla a vše důkladně promíchejte. Prozatím jen zbývá popřát dobrou chuť. 

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/chrestova-sezona-cesky-chrest-recepty-rizoto-polevka/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...