Chřest patří v české tradiční kuchyni k méně známým ingrediencím, přes to se z něj dají uvařit velmi lahodné pokrmy. Hodí se do polévky, do rizota i do nejrůznějších zapékacích pokrmů. Řada inovativních způsobů láká mnohé s chřestem v kuchyni více kouzlit. Výsledkem je mnohdy báječná chřestová chuť, která obohatí nejen zeleninové saláty, ale často se stává i skvělým společníkem k nejrůznějším grilovaným masům během letních prázdnin.
Chřest je všelék
Nejenom na jaře můžete konzumovat báječný zelený chřest.
Hodit se vám bude nejspíše v průběhu celého roku. Kdo jí chřest pravidelně,
tomu zklidní i rozhozené nervy. Hodit se může i na močové cesty při akutních
zánětech. Díky poměrně velkému obsahu dietní vlákniny napomáhá střevům ke
zlepšení trávení. Kdo trpí zácpou, pravidelnou konzumaci chřestu jistě ocení. Chřest
díky velkému obsahu vody působí podobně jako diuretikum, během odvodnění
skvěle pomáhá i při otocích dolních končetin.
Chřest na redukci
Chřest patří mezi nízkokalorické potraviny, v nichž je
obsažena především voda. Má velmi málo kalorií, na 100 gramů připadá zhruba jen
18 kalorií. Bez výčitek si ho můžete připravit ke všem druhům masa. Kromě
vitamínů B1 A B2 obsahuje také důležitou kyselinu listovou, důležitý je i
pro látky jako je draslík, hořčík, nebo vápník. Zelený či bílý chřest seženete
dnes již na každém trhu. Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?
Bílý a zelený chřest
Bílý chřest se pěstuje toho času spíše pod zemí, slunce na
něj prakticky moc nezasvítí. Na rozdíl od zeleného, který vykukuje přímo nad
zem se slunce za svítání dočká každé ráno. Chřest, který se vám dostane do
rukou čerstvý, je lepší zpracovat nejlépe hned. Uchová si nejvíce živin. Sbírat
ho můžete nejlépe od května do června. Výhonky, které mají díky
slunečním paprskům krásně sytě zelenou barvu lahodí i oku na talíři.
Chřestová sezona právě začíná
Jak chřest upravit, aby chutnal na talíři co nejlépe? Chřest
nikdy dlouho nevařte, postačí ho krátce podusit v páře na pár minut. Blanšírováním
neztratí chuť ani důležité vitamíny. Spodní část chřestu nezapomeňte před
přípravou vždy včas odkrojit. Některé části chřestu mohou být dřevnaté a
ani po úpravě v kuchyni by vám nemusely později chutnat. Zelený chřest pouze
odlomte, loupat ho na rozdíl od bílého chřestu nemusíte. Jakmile bude po
blanšírování měkký, stačí ho mírně osolit a přelít rozpuštěným máslem. Skvěle
chutná s bramborem či opečeným, nebo ugrilovaným masem.
Babičky nedaly dopustit na vydatné polévky
Chřestová polévka postaví na nohy v období oslabené imunity
téměř každého. Recept na tuto vydatnou zeleninovou polévku nemůže být
jednodušší. Do zeleninového vývaru vhoďte několik chřestů nakrájených na
kolečka. Polévku ochuťte jarní cibulkou, pepřem, solí, muškátovým oříškem,
a nakonec i smetanou. Vše po změknutí rozmixujte do hladka za pomoci ponorného
mixéru. Nakonec přidejte špetku másla a vše důkladně promíchejte. Prozatím jen
zbývá popřát dobrou chuť.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/chrestova-sezona-cesky-chrest-recepty-rizoto-polevka/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat