Bojujete opakovaně se stálou teplotou ve vaší lednici? Potraviny, které do ní ukládáte by neměly podléhat brzké kazivosti. Zkyslé mléko před expirací, či zkažené maso, které jste nedávno koupili může zavánět hnilobou, a to jen díky špatně nastavené teplotě v lednici. Nedopusťte se zbytečných chyb. Optimalizujte teplotu na správnou hranici běžných výšek teplot. Nesprávně zregulovatelná teplota vás může zanedlouho přivést i na mizinu. Účet za elektřinu díky tomu strmě roste.
Nechte mezi jednotlivými potravinami prostor
Máte lednici plnou až po strop? Jakmile v prostoru nemůže
cirkulovat volně vzduch, lednice se začne postupně přetěžovat. Motor jede
zpravidla na plné obrátky. Každý stupeň je znát. Pokud máte dokonce
podezření, že lednice vydává neobvyklé zvuky, je zapotřebí vyměnit alespoň
těsnění. Netlačte proto potraviny příliš blízko ke stěnám. Pro prostupnost
vzduchu je zapotřebí nechat v lednici vždy kousek volného místa.
Jak zjistit co se v lednici děje
Ideální teplota v lednici se pohybuje zpravidla kolem 4
stupňů Celsia. Potraviny nejsou přemrzlé, ale zároveň nepodléhají zkáze. Jak
zjistit, že je tomu skutečně tak? Do skleničky umístěte nejlépe teploměr do
vody. Skleničku postavte uprostřed a nechte ji tam několik hodin. Během
pokusu nechte dvířka od lednice zavřená. Teplota v lednici se může díky vaší
manipulaci prudce měnit. Pokud otevřete dvířka od lednice pětkrát za sebou,
nedivte se, že budou mít vaše jogurty teplotu vychlazeného čaje. Poté se
podívejte na počet stupňů, které lednice skutečně vykazuje.
Rozložení potravin je klíčové
Možná si lámete hlavu nad tím, jak správně potraviny v
lednici uložit. Do spodní či nejchladnější části lednice uložte ryby a maso. Ve
střední části patří salámy, jogurty i sýry. Tam, kde je tepleji uložte vajíčka,
připravenou omáčku či másla. Do horní části uložte připravená hotová jídla a
zavařeniny. Do zásuvek, které vám ještě zbyly, vyskládejte zvlášť ovoce i
zeleninu. Příliš vysoké teploty v lednici jsou semeništěm pro bakterie a
vznik plísní. Naopak přemrzlé ovoce díky nižším teplotám ztrácí zpravidla i
chuť. Teplotní výkyvy mohou často za ztrátu chuti všech potravin. A některé
potraviny do lednice ani nepatří. Které to jsou?
Co do lednice nedávat
Nepatří tam brambory, cibule, pečivo, okurky, rajčata,
ani citrusové plody. K znehodnocení potravin může dojít velmi snadno.
Proto buďte velmi opatrní na to, co lednice ukládáte. Některým potravinám
nesvědčí chlad ani vlhko. Káva po otevření nasaje zpravidla všechny pachy z
lednice. Zrna v chladu mohou navíc i rychle zvlhnout. Pokud chcete u kávy
udržet chutné aroma, neukládejte ji nikdy do lednice. Nepatří tam mimo jiné ani
čerstvě zakoupené pečivo.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/zdravi-domacnost-spotrebice-lednice-spatna-spravna-teplota-nastaveni/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat