Avokádo, neboli plod hruškovce přelahodného, najdete v běžných obchodech často ve stavu tvrdých plodů, jenž nemají chuť ani vyzrálou barvu. Dováženy jsou k nám až z dalekých zemí jako je právě Mexiko. Není divu, že po takové dálce plody přezrají a změní se na vodnatou kaši nebo je často objevíme ještě tvrdé jako kámen. Přezrálý plod je často na vyhození a na ten nezralý je třeba čekat i několik dlouhých týdnů. Jak docílit toho, aby avokádo změklo již během krátké doby?
Postačí i obyčejný papírový sáček
Avokádo vložte do sáčku tak, aby k němu nebyl možný přístup
vzduchu. Okraj sáčku důsledně přehněte. Uzavřený prostor dokáže s avokádem
úplné divy. Avokádo díky tomu začne vytvářet přírodní plyn tzv. etylen,
který pomáhá k jeho časné zralosti. Během dvou dnů bude avokádo připravené ke
konzumaci. Pokud ale na jeho zrání ještě více spěcháte, vezměte si k ruce
kousek banánu, nebo jablka a vložte ho spolu s avokádem do stejného sáčku.
Uvidíte nejlépe sami, jak rychle se vám proces zrání vyplatil.
Zahrabte ho do rýže
Rýže je kromě přípravy různých pokrmů vhodná také na
dozrávání nejrůznějších plodů ovoce. Patří mezi ně i avokádo. Pokud máte
doma dostatek rýže, můžete avokádo bez váhání zanořit tak, aby nebylo vůbec
vidět. Rýže je pro urychlení zrání ovoce jako dělaná. Nemusíte z ní
připravovat jenom sushi, nebo přílohu k různým pokrmům. Zhruba za tři dny
avokádo přirozeně dozraje a změkne.
Jak poznat zralost avokáda
Zralé avokádo má mít přinejmenším máslovitou chuť. Toho
můžete docílit díky těmto trikům. Pokud nejde rozmačkat na vidličku, není ovoce
ještě vyzrálé. Kupujte nejlépe jen ty plody, které nejsou balené ve folii. Lépe
v obchodech dýchají a mají i lepší chuť a dost možná se i méně kazí. Odstín
slupky nehraje v zralosti avokáda žádnou roli. Mnohem podstatnější je
konzistence plodu. Pokud avokádo drží tvar a je na dotek pružné, lze
předpokládat, že bude plod i dobře vyzrálý. Pokud ne, je třeba jít nezralosti
opět naproti.
Vložte ho na malou chvíli do trouby
Teplo z horkovzdušné trouby zrání sice neuspíší, ale vám
pomůže dostat avokádo do krémovité struktury. Troubu zapněte na 90 až 100
stupňů. Avokádo mezitím zabalte do alobalu a spolu s ochrannou folií ho
vložte na 15 minut do trouby. Poté co avokádo vychladne, změní nejspíš nejen
strukturu, ale i svoji chuť. V receptech, kde potřebujete avokádo upéct změnu
téměř vůbec nepoznáte. Skvělé bude i na přípravu zmrzliny.
Zabalte ho do novin
Stále si nemůžete vybrat z rad, které jsme vám pře tím dali?
Pak vezměte jednoduše plod avokáda a zabalte ho do čistých suchých novin.
Ovinuté novinami ho uložte na stinné místo mezi jablka. Postačí ho nechat na
místě pár dní. Avokádo v průběhu zrání bedlivě sledujte. Jakmile změkne, je
pomalu čas na jeho pravidelnou konzumaci.
Avokádo má rádo teplo
Není nic jednoduššího než zanořit plod na pár minut do teplé
lázně. Horké vodě se ale protentokrát vyhněte raději velkým obloukem. Teplá
lázeň změní tvrdou strukturu dužiny i během pár okamžiků. Je nutné počítat i s
tím, že se může avokádo změnit i chuťově. Použijte ho nejlépe na přípravu
různých receptů. Aby vám po rozkrojení hned nezhnědlo, postačí ho potřít
limetkovou šťávou.
Zdroje informací: https://www.nasezahrada.com/jak-urychlit-proces-zrani-avokada/
https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/vychytavka-na-rychle-zmeknuti-avokada/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat