Přeskočit na hlavní obsah

Jak urychlit zrání avokáda?

Avokádo, neboli plod hruškovce přelahodného, najdete v běžných obchodech často ve stavu tvrdých plodů, jenž nemají chuť ani vyzrálou barvu. Dováženy jsou k nám až z dalekých zemí jako je právě Mexiko. Není divu, že po takové dálce plody přezrají a změní se na vodnatou kaši nebo je často objevíme ještě tvrdé jako kámen. Přezrálý plod je často na vyhození a na ten nezralý je třeba čekat i několik dlouhých týdnů. Jak docílit toho, aby avokádo změklo již během krátké doby?



Postačí i obyčejný papírový sáček

Avokádo vložte do sáčku tak, aby k němu nebyl možný přístup vzduchu. Okraj sáčku důsledně přehněte. Uzavřený prostor dokáže s avokádem úplné divy. Avokádo díky tomu začne vytvářet přírodní plyn tzv. etylen, který pomáhá k jeho časné zralosti. Během dvou dnů bude avokádo připravené ke konzumaci. Pokud ale na jeho zrání ještě více spěcháte, vezměte si k ruce kousek banánu, nebo jablka a vložte ho spolu s avokádem do stejného sáčku. Uvidíte nejlépe sami, jak rychle se vám proces zrání vyplatil. 

Zahrabte ho do rýže

Rýže je kromě přípravy různých pokrmů vhodná také na dozrávání nejrůznějších plodů ovoce. Patří mezi ně i avokádo. Pokud máte doma dostatek rýže, můžete avokádo bez váhání zanořit tak, aby nebylo vůbec vidět. Rýže je pro urychlení zrání ovoce jako dělaná. Nemusíte z ní připravovat jenom sushi, nebo přílohu k různým pokrmům. Zhruba za tři dny avokádo přirozeně dozraje a změkne.  

Jak poznat zralost avokáda

Zralé avokádo má mít přinejmenším máslovitou chuť. Toho můžete docílit díky těmto trikům. Pokud nejde rozmačkat na vidličku, není ovoce ještě vyzrálé. Kupujte nejlépe jen ty plody, které nejsou balené ve folii. Lépe v obchodech dýchají a mají i lepší chuť a dost možná se i méně kazí. Odstín slupky nehraje v zralosti avokáda žádnou roli. Mnohem podstatnější je konzistence plodu. Pokud avokádo drží tvar a je na dotek pružné, lze předpokládat, že bude plod i dobře vyzrálý. Pokud ne, je třeba jít nezralosti opět naproti.

Vložte ho na malou chvíli do trouby

Teplo z horkovzdušné trouby zrání sice neuspíší, ale vám pomůže dostat avokádo do krémovité struktury. Troubu zapněte na 90 až 100 stupňů. Avokádo mezitím zabalte do alobalu a spolu s ochrannou folií ho vložte na 15 minut do trouby. Poté co avokádo vychladne, změní nejspíš nejen strukturu, ale i svoji chuť. V receptech, kde potřebujete avokádo upéct změnu téměř vůbec nepoznáte. Skvělé bude i na přípravu zmrzliny. 

Zabalte ho do novin

Stále si nemůžete vybrat z rad, které jsme vám pře tím dali? Pak vezměte jednoduše plod avokáda a zabalte ho do čistých suchých novin. Ovinuté novinami ho uložte na stinné místo mezi jablka. Postačí ho nechat na místě pár dní. Avokádo v průběhu zrání bedlivě sledujte. Jakmile změkne, je pomalu čas na jeho pravidelnou konzumaci. 

Avokádo má rádo teplo

Není nic jednoduššího než zanořit plod na pár minut do teplé lázně. Horké vodě se ale protentokrát vyhněte raději velkým obloukem. Teplá lázeň změní tvrdou strukturu dužiny i během pár okamžiků. Je nutné počítat i s tím, že se může avokádo změnit i chuťově. Použijte ho nejlépe na přípravu různých receptů. Aby vám po rozkrojení hned nezhnědlo, postačí ho potřít limetkovou šťávou. 

Zdroje informací: https://www.nasezahrada.com/jak-urychlit-proces-zrani-avokada/

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/vychytavka-na-rychle-zmeknuti-avokada/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...