Přeskočit na hlavní obsah

Kuchyňské skříňky nejsou běžný nábytek. Jak je správně čistit?

Patříte mezi kuchtíky, kteří se v prostředí kuchyně pohybují jako by nic? Pak byste měli znát i určitá pravidla pro úklid kuchyňských skříněk. Mastnota z jídla ulpí po vaření denně takřka všude, kam jen dohlédnete. Nepomohou často ani drahé chemické prostředky. O kuchyňské skříňky je třeba dbát trochu jinak. Na tuk, prach i jiné nečistoty přizvěte na pomoc raději jen obyčejné přírodní produkty. Řadě hospodyněk se osvědčila jedlá soda, saponát a dokonce i zubní pasta. 



Kolem sporáku řádí bakterie nejvíce 

V okolí sporáku najdete nečistot vždy nejvíce. Mastný film, který často usedne na vašich skříňkách, způsobí nejčastěji mapy nevzhledného filmu. Nánosy, které se tam po čase usadí, nelze často vůbec zlehka odstranit. Připravte si na ně nejlépe domácí čistící prostředek, který bude ve vaší kuchyni favoritem číslo jedna. 

Odstraňte mastný film 

Po dovaření vašeho oblíbeného jídla je třeba otřít skříňky vlhkým hadrem. Jakmile povrch hadříku po povrchu neklouže, je známka větších nánosů v místech jasně patrná. Často nepomůže ani digestoř či otevřená okna. Na takový trik je zkrátka už pozdě. Smíchejte proto do mísy jeden šálek saponátu, dvě polévkové lžíce zubní pasty, jednu lžíci jedlé sody, a nakonec i jednu menší sklenici vody. Směs je třeba uhladit na jemnou kašičku. Tu nalijte nejlépe do rozprašovače. Pomocí pístu naneste připravený roztok na skříňky. Než se pustíte do úklidu, nechte roztok na skříňkách chvíli působit. Postačí i pár minut. Skříňky otřete nakonec vlhkým hadrem. 

Ocet a voda 

Pokud chcete mít linku hygienicky čistou, vezměte na úklid vašich kuchyňských skříněk nejlépe antibakteriální prostředek. Nejlépe ocet, ten se již osvědčil v řadě nejrůznějších domácností. Vodu a ocet smíchejte nejlépe ve stejném poměru 1:1. Ocet vaše skříňky odmastí nejlépe. Na jednu věc je ale třeba dát velký pozor. Ocet nepoužívejte na mramor ani přírodní kámen. Kyseliny z octa by mohly povrch poškodit. 

Jedlá soda a citronová šťáva udělá práci za vás

Nechte kuchyňskou linku ovonět citrusy ze vzdálených zemí. Vyčistěte vaše nečistoty hloubkově. Mastné skvrny zmizí takřka do pár minutách. Po citrónové šťávě bude vaše linka opět čisto skvoucí. Postačí smíchat jedlou sodu s vodou a přidat šťávu z jednoho citrónu. Linka bude opět zářit čistotou. 

Co na vyčištění používat

Vyhněte se abrazivním či drátěným houbám. Ty by mohly povrch nechtěně poškrábat. Hadřík máčejte vždy jen ve vlažné vodě. Horká voda by mohla kuchyňský nábytek poškodit. Nezapomeňte při údržbě linky ani na výměnu filtrů u sporáku. Filtry je třeba měnit pravidelně. Nánosy mastnoty odstraňujte vždy, jakmile to bude možné. Na nic nečekejte. 

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/cim-cistit-kuchynske-skrinky-rady-tipy/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...