Patříte mezi kuchtíky, kteří se v prostředí kuchyně pohybují jako by nic? Pak byste měli znát i určitá pravidla pro úklid kuchyňských skříněk. Mastnota z jídla ulpí po vaření denně takřka všude, kam jen dohlédnete. Nepomohou často ani drahé chemické prostředky. O kuchyňské skříňky je třeba dbát trochu jinak. Na tuk, prach i jiné nečistoty přizvěte na pomoc raději jen obyčejné přírodní produkty. Řadě hospodyněk se osvědčila jedlá soda, saponát a dokonce i zubní pasta.
Kolem sporáku řádí bakterie nejvíce
V okolí sporáku najdete nečistot vždy nejvíce. Mastný film,
který často usedne na vašich skříňkách, způsobí nejčastěji mapy nevzhledného
filmu. Nánosy, které se tam po čase usadí, nelze často vůbec zlehka odstranit.
Připravte si na ně nejlépe domácí čistící prostředek, který bude ve vaší
kuchyni favoritem číslo jedna.
Odstraňte mastný film
Po dovaření vašeho oblíbeného jídla je třeba otřít skříňky
vlhkým hadrem. Jakmile povrch hadříku po povrchu neklouže, je známka větších
nánosů v místech jasně patrná. Často nepomůže ani digestoř či otevřená okna. Na
takový trik je zkrátka už pozdě. Smíchejte proto do mísy jeden šálek
saponátu, dvě polévkové lžíce zubní pasty, jednu lžíci jedlé sody, a nakonec i
jednu menší sklenici vody. Směs je třeba uhladit na jemnou kašičku. Tu
nalijte nejlépe do rozprašovače. Pomocí pístu naneste připravený roztok na
skříňky. Než se pustíte do úklidu, nechte roztok na skříňkách chvíli působit.
Postačí i pár minut. Skříňky otřete nakonec vlhkým hadrem.
Ocet a voda
Pokud chcete mít linku hygienicky čistou, vezměte na úklid
vašich kuchyňských skříněk nejlépe antibakteriální prostředek. Nejlépe ocet,
ten se již osvědčil v řadě nejrůznějších domácností. Vodu a ocet smíchejte
nejlépe ve stejném poměru 1:1. Ocet vaše skříňky odmastí nejlépe. Na
jednu věc je ale třeba dát velký pozor. Ocet nepoužívejte na mramor ani
přírodní kámen. Kyseliny z octa by mohly povrch poškodit.
Jedlá soda a citronová šťáva udělá práci za vás
Nechte kuchyňskou linku ovonět citrusy ze vzdálených zemí. Vyčistěte
vaše nečistoty hloubkově. Mastné skvrny zmizí takřka do pár minutách. Po
citrónové šťávě bude vaše linka opět čisto skvoucí. Postačí smíchat jedlou sodu
s vodou a přidat šťávu z jednoho citrónu. Linka bude opět zářit čistotou.
Co na vyčištění používat
Vyhněte se abrazivním či drátěným houbám. Ty by mohly povrch
nechtěně poškrábat. Hadřík máčejte vždy jen ve vlažné vodě. Horká voda by
mohla kuchyňský nábytek poškodit. Nezapomeňte při údržbě linky ani na
výměnu filtrů u sporáku. Filtry je třeba měnit pravidelně. Nánosy mastnoty
odstraňujte vždy, jakmile to bude možné. Na nic nečekejte.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/cim-cistit-kuchynske-skrinky-rady-tipy/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat