Lze se předávkovat jahodami? Tak zlé to sice není, ale přece jen mají i některé negativní vlastnosti
Jahody patří neodmyslitelně k sladko kyselým chutím, jenž
zná mnoho z vás z útlého dětství v různých podobách. Jahody se šlehačkou,
jahodová bublanina, nebo čerstvý jahodový džem. Tak zná jahody většina z vás.
Víte ale, kolik jich můžete svým dětem denně nabídnout? I když patří jahody
mezi superpotraviny, nějaké ty chyby přece jen mají. Potvrdit to mohou nejen
alergici, ale třeba i ti, co to s jahodami ve svém životě už kolikrát
přehnali.
Zdravé jahody
Jahody jsou plné vitamínů, krásně uzrálé je můžete sbírat i
na plantážích do vašich košíčků. I když se zdají být jahody na první pohled
zdravé, nutno podotknout, že i ty omyté obsahují látky, které tělu příliš
neprospívají. Jedná se především o pesticidy, které na povrchu jahod vždy najdeme.
Dospělým nic v malé míře způsobit nemusí, horší je to u dětí nebo alergiků.
Mohou vyvolat kožní vyrážku zvanou kopřivka. Ta neutišitelně svědí a člověk má
pocit, že lechtání na kůži jen horko těžko někdy skončí. Příjem velkého
množství jahod může být i procházka peklem. Tlumící léky na kopřivku sice
pomohou, ale nepočítejte se zklidněním pokožky do pár hodin.
Na talířku, který dáváte dětem by se mělo objevit maximálně
6-8 jahod denně. Nepřekročit denní dávku znamená, že by dítě nemělo sníst
více než 150 gramů jahod denně. Konzumovat mohou děti jahody čerstvé, nebo
v podobě i tzv. smoothie. Výhodou je, že kromě dětí je mohou bez problémů i
diabetici. Mohou si jich dát plnou dlaň i bez větších výčitek svědomí. Pomáhají
regulovat nejen hladinu cukru v krvi, ale i krevní tlak.
Skladujte je v chladu, ne v lednici
Vitamínu C mají více než třeba pomeranče či citróny.
Skladovat byste je ale neměli přímo v lednici. Prostředí, kde je větší chlad
jim příliš neprospívá. Jahody tak brzy ztrácí svoji přirozenou chuť. Uložte je
nejlépe na místo, kde máte nejchladněji. Před hmyzem je chraňte nejlépe
čistou utěrkou. S jejich spotřebou příliš dlouho neotálejte, jahody se
rychle kazí. Myjte je vždy až těsně před konzumací. Stopku i listy odstraňte až
poté. Jahody příliš nemačkejte, mohly by se na místě, kde je málo místa začít
macerovat. Došlo by tak díky tomu k rychlým otlakům a následně by mohla začít
vznikat i nevítaná plíseň. Měkké plody je lépe sníst hned.
Jahody ano, ale jen ty omyté
Kromě kopřivky na vás číhá ještě další nebezpečí. Neumyté
jahody, které rostou často venku u silnice jsou plné prachu, ale i výkalů od
hmyzu. Bakterie a mikroorganismy na jahodách často řádí ve velkém. Nákaza do
těla se může dostat i tímto způsobem. Zmnožení mikroorganismů může v těle
vyvolat žaludeční obtíže, v pokročilejším stádiu i infekci. Na neomytých
jahodách se tito parazity drží nejvíce. Přicházejí nejčastěji do kontaktu s
nemytými rukami i kolem poletujícím hmyzem. Dejte proto dobrý pozor na
důkladnou očistu jahod. Určitě se to vyplatí dodržovat.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/jahody-jidlo-kazdy-den-skladovani-chut-vitaminy/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat