Vypěstujte si v pařeništi či skleníku plody sladké jako med. Pokud už s pěstováním zahradnických plodů nějaké zkušenosti na záhonech máte, cukrový meloun vám vyroste s vaší péčí hned. Velmi brzy dozrává a je mnohem sladší než ten vodní. Oceníte ho nejlépe v horkých parních dnech. Vychlazený chutná skvěle. Přesvědčte se sami.
Meloun má rád teplo
Od notoricky známého melounu se liší nejen proporcí, ale
také vzhledem, chutí i barvou. Kůra cukrového melounu je na rozdíl od běžného
melounu vždy více popraskaná. Plody váží jen pouhé 1 až 3 kg, pěstují se
podobně jako okurky. Jedná se o jednoletou rostlinu, kterou je netřeba pěstovat
ve stínu, kam slunce nechodí. Cukrový meloun potřebuje kromě slunných paprsků,
také dostatečnou zálivku a bezvětří. Má rád teplo, stejně jako v Indii,
nebo Pákistánu odkud také pochází. Meloun můžete pěstovat již od semínka v
dubnu přímo v kelímkách. Zhruba tři semínka vložte asi jeden centimetr hluboko
do zeminy. Zhruba po 6–8 týdnech můžete rostlinku přesadit na stávající
místo.
Půda musí být propustná a bohatá na živiny
Půdu je dobré obohatit také o bohatý a vydatný kompost, nebo
chlévskou mrvu. Než nasadí rostliny pořádné květy, nechte melouny přikryté
textilií. Bez přístupu opylovačů budou vaše plody nejen malé, ale také bez
chuti. Popusťte proto uzdu volnému přístupu i na váš záhon. V době kvetení je
opylování nejdůležitější. Uhlídejte proto tento vzácný čas a textilii vždy
poodhrňte. Až meloun vyroste, netrhejte ho dříve, než úplně dozraje. Stopka
plodu musí být od plodu oddělená. Jakmile plod jen mírně nadzdvihnete, slupka
se sama oddělí, a nakonec i sama odpadne. Tím nejlépe poznáte, že je meloun
zralý ke konzumaci.
Ke zralosti plodů má co říct i vůně plodu
Meloun má zpravidla tenkou slupičku, pod kterou se ukrývá
různě barevná a sladká dužina. Chuť i vůně melounu připomíná často chuť medu.
Jakmile plody v mrazu přemrznou, ztratí zpravidla i svoji chuť. Plody byste
neměly vystavovat teplotám nižším než 5 stupňů Celsia. Při skladování budou
optimální teploty kolem 15 stupňů. Je je třeba dát dobrý pozor na otlaky.
Jakmile se plod dlouhodobě maceruje, začne zpravidla hnít a v konečné fázi i
plesnivět. Sbírejte plody, ale jen ty dobře vyzrálé. Tak vám budou chutnat
nejlépe.
Zdroje informací: https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/meloun-cukrovy-sladka-pochoutka-se-az-prekvapive-snadno-pestuje-jak-poznate
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat