Přeskočit na hlavní obsah

Tohle jsou nejčastější chyby při vaření brambor

Brambory patří beze sporu k nejfrekventovanějším přílohám v české kuchyni. Obsahují vitamíny, minerály, včetně železa, hořčíku, zinku, manganu, či draslíku, ale také dostatek vitamínu C. Pro svoji konzistenci je milují lidé po celém světě v podobě bramborové kaše, pečených brambor, nebo jen tak osolené na talíř ve slupce. Jak ale uvařit brambory, aby získaly chuť a neztratily všechny cenné látky? 



Zaměřte se na druhy odrůd

Roli fantastické bramborové chuti tkví i ve výběru těch správných brambor. Pokud se chystáte na přípravu bramborové kaše, brambory s vysokým obsahem škrobu nebudou nikdy na škodu. Po uvaření ve vodě poměrně i rychle změknout. Přidáním soli a poměrně i velkého množství másla získáte dobrý základ k bramborové kaši. Brambory při vaření nikdy neloupejte, ani nekrájejte. 

Brambory s tužší konzistencí

Pevnější brambory se vám budou hodit ze všeho nejvíce na smažení. Než je ale dáte ve slupce vařit do vody, přesvědčte se, že jste je zbavili hlíny i případných nečistot. Očištěné brambory zanořte do vody a vařte je na mírném ohni do změknutí. Brambory nesmí být na povrchu rozvařené, uvnitř tvrdé, jinak by mohly mít i nepříjemnou hořkou chuť. Na brambory ve slupce si vyhraďte vždy dostatek času. 

Jak vylepšit chuť starých scvrklých brambor

Možná vám ještě od loňska nějaké ty brambory ve sklepě zbyly. Aby se z nich dala připravit chutná bramborová kaše, je zapotřebí brambory předem oloupat. Staré brambory mnohdy ztrácí na kvalitě i chuti. Je potřeba jim trochu pomoc. Trik zkušených babiček byl v tom, že se brambory povařily vždy i s malou dávkou octa.

K bramborám postačí přihodit jednu polévkovou lžíci octa, sůl a trochu kmínu. Pro zpestření chuti můžete přidat i libeček a petržel. Jakmile se pára z brambor vypaří, po octu nezbude často ani památka. Nemusíte se octové chuti vůbec bát, naopak, brambory budou chutnat skvěle, ocet z nich prakticky cítit nebude. Brambory nebudou rozvařené, a navíc budou i příjemně ovoněné. 

Vaření brambor v páře

Pro uchování všech živin je důležité vařit brambory vcelku. Tenká slupka, která vám po uvaření zbyde se může navíc hodit i na váš kompost. Dva hrnce postavené téměř na sobě dokáží z brambor vyloudit vždy tu nejpřirozenější chuť. Do spodního hrnce nalijte vždy trochu vody. Do horního hrnce s dírami oloupejte brambory vcelku. Mírně je osolte a vložte mezi ně i jednu větší větvičku libečku. Brambory nechte vařit na páře do změknutí. Díky tomu, že nepřijdou do styku s vodou, neztratí ani všechny vitamíny. Vaření v páře je mnohem zdravější, brambory mívají i lepší chuť. 

Rada na závěr

Brambory mají nespočetně mnoho názvů, až vám bude někdo vykládat o tom, jak vařit zemáky, krumple, bandory, erteple, grumbíry nebo kobzole budete vědět, jak na to. Na vaření si vždy vybírejte přibližně veliké hlízy. Alespoň se vám nestane, že jedna brambora bude díky malým proporcím dříve vařená. Vodu z brambor nikdy nevylévejte, můžete ji použít jako základ k zeleninové polévce. 

Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-varit-stare-brambory-rady-a-tipy/

https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-dlouho-varit-brambory/

 Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...