Brambory patří beze sporu k nejfrekventovanějším přílohám v české kuchyni. Obsahují vitamíny, minerály, včetně železa, hořčíku, zinku, manganu, či draslíku, ale také dostatek vitamínu C. Pro svoji konzistenci je milují lidé po celém světě v podobě bramborové kaše, pečených brambor, nebo jen tak osolené na talíř ve slupce. Jak ale uvařit brambory, aby získaly chuť a neztratily všechny cenné látky?
Zaměřte se na druhy odrůd
Roli fantastické bramborové chuti tkví i ve výběru těch
správných brambor. Pokud se chystáte na přípravu bramborové kaše, brambory s
vysokým obsahem škrobu nebudou nikdy na škodu. Po uvaření ve vodě poměrně i
rychle změknout. Přidáním soli a poměrně i velkého množství másla získáte dobrý
základ k bramborové kaši. Brambory při vaření nikdy neloupejte, ani
nekrájejte.
Brambory s tužší konzistencí
Pevnější brambory se vám budou hodit ze všeho nejvíce na
smažení. Než je ale dáte ve slupce vařit do vody, přesvědčte se, že jste je zbavili
hlíny i případných nečistot. Očištěné brambory zanořte do vody a vařte je
na mírném ohni do změknutí. Brambory nesmí být na povrchu rozvařené, uvnitř
tvrdé, jinak by mohly mít i nepříjemnou hořkou chuť. Na brambory ve slupce si
vyhraďte vždy dostatek času.
Jak vylepšit chuť starých scvrklých brambor
Možná vám ještě od loňska nějaké ty brambory ve sklepě
zbyly. Aby se z nich dala připravit chutná bramborová kaše, je zapotřebí
brambory předem oloupat. Staré brambory mnohdy ztrácí na kvalitě i chuti. Je
potřeba jim trochu pomoc. Trik zkušených babiček byl v tom, že se brambory
povařily vždy i s malou dávkou octa.
K bramborám postačí přihodit jednu polévkovou lžíci octa,
sůl a trochu kmínu. Pro zpestření chuti můžete přidat i libeček a petržel.
Jakmile se pára z brambor vypaří, po octu nezbude často ani památka. Nemusíte
se octové chuti vůbec bát, naopak, brambory budou chutnat skvěle, ocet z nich
prakticky cítit nebude. Brambory nebudou rozvařené, a navíc budou i příjemně
ovoněné.
Vaření brambor v páře
Pro uchování všech živin je důležité vařit brambory vcelku.
Tenká slupka, která vám po uvaření zbyde se může navíc hodit i na váš kompost.
Dva hrnce postavené téměř na sobě dokáží z brambor vyloudit vždy tu
nejpřirozenější chuť. Do spodního hrnce nalijte vždy trochu vody. Do horního
hrnce s dírami oloupejte brambory vcelku. Mírně je osolte a vložte mezi ně i
jednu větší větvičku libečku. Brambory nechte vařit na páře do změknutí. Díky
tomu, že nepřijdou do styku s vodou, neztratí ani všechny vitamíny. Vaření v
páře je mnohem zdravější, brambory mívají i lepší chuť.
Rada na závěr
Brambory mají nespočetně mnoho názvů, až vám bude někdo vykládat o tom, jak vařit zemáky, krumple, bandory, erteple, grumbíry nebo kobzole budete vědět, jak na to. Na vaření si vždy vybírejte přibližně veliké hlízy. Alespoň se vám nestane, že jedna brambora bude díky malým proporcím dříve vařená. Vodu z brambor nikdy nevylévejte, můžete ji použít jako základ k zeleninové polévce.
Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-varit-stare-brambory-rady-a-tipy/
https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-dlouho-varit-brambory/
Náhledové foto:
Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat