Přeskočit na hlavní obsah

Jak očistit a uchovávat žampiony?

Máte plný košík čerstvě nasbíraných žampionů a nevíte co s nimi? Můžete je nasušit, zavařit anebo i tepelně zpracovat. Než s nimi začnete ale cokoliv dělat, zbavte je od zeminy i zbytků substrátu. Očistit je můžete i za pomoci vlhké hubičky. Na utěrce je nechte rozložené ještě do uschnutí, teprve poté je můžete zpracovat. Žampiony nemají rádi igelit, proto jim nechte prostoj i pro dostatek vzduchu. Jakmile se zapaří, můžete se s houbami rovnou rozloučit. 



Žampiony

Žampiony vybírejte jen ty, které jsou suché, zdravé a čerstvé. Jakmile budou vykazovat známky hniloby, raději je odeberte pryč. I jeden žampion může nakazit ostatní. Byla by velká škoda o takovou dobrou sbírku hub přijít. Zbavte je nejen nečistot, ale i přebytečné vody. Jakmile vodu nasáknout, ztratí svoji přirozenou chuť i vůni. 

Zakonzervujte plodnice, ale jen ty zdravé

Suché, očištěné houby zbavte nakonec i tenké slupky, kterou mívají žampiony nejčastěji na povrchu kloboučku. Rozkrájejte je poté na velmi tenké plátky a usušte je na sítu v troubě při teplotě 40-50 stupňů po dobu 5-8 hodin. Jakmile začnou houby chrastit, je to dobrá známka toho, že jsou dokonale proschlé.

Pokud by na sušení vaše trouba nestačila, usušte houby nejlépe v sušičce na ovoce a zeleninu. Usušené plátky hub zakonzervujte do čistých suchých sklenic. Uložte je na temné, suché a chladnější místo tam, kde nezplesniví. Před použitím nechte houby vždy krátce namočené v mléce, jedině tak získají opět svoji chuť a pružnost. 

S žampiony rovnou na mrazák

Žampiony, které se chystáte uložit na mrazák nedávejte nikdy do mikrotenového sáčku. Nechte je volně poskládané v plastové krabičce. Jedině tak se nebudou o sebe vzájemně macerovat. Před uložením do chladu je můžete pro jistotu i krátce osmažit. Snažte se, aby byly žampiony zbaveny vždy co nejvíce vody. Nenarušte jejich chuť i strukturu. 

Naložené jsou nejlepší

Zavařené žampiony chutnají nejlépe. Na 200 mililitrů vody budete potřebovat 200 gramů žampionů. V hrnci svařte zprvu vodu s 80 mililitry octa a polovinou cukru, postačí bohatě 15 gramů. To samé proveďte s kořenovou zeleninou. Budete potřebovat 100 gramů kořenové zeleniny a 50 gramů čerstvě nakrájené šalotky. Přidejte druhou polovinu cukru a žampiony nakrájené na tenké plátky. Naplněné sklenice nechte zavařit 20 minut při teplotě 185 stupňů Celsia. Budou chutnat skvěle, a navíc vám houby i dlouho při skladování vydrží. 

Zdroje informací: https://zivotnastatku.cz/jak-ocistit-uchovat-a-zpracovat-zampiony/#google_vignette

 Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...