Máte plný košík čerstvě nasbíraných žampionů a nevíte co s nimi? Můžete je nasušit, zavařit anebo i tepelně zpracovat. Než s nimi začnete ale cokoliv dělat, zbavte je od zeminy i zbytků substrátu. Očistit je můžete i za pomoci vlhké hubičky. Na utěrce je nechte rozložené ještě do uschnutí, teprve poté je můžete zpracovat. Žampiony nemají rádi igelit, proto jim nechte prostoj i pro dostatek vzduchu. Jakmile se zapaří, můžete se s houbami rovnou rozloučit.
Žampiony
Žampiony vybírejte jen ty, které jsou suché, zdravé a
čerstvé. Jakmile budou vykazovat známky hniloby, raději je odeberte pryč. I
jeden žampion může nakazit ostatní. Byla by velká škoda o takovou dobrou
sbírku hub přijít. Zbavte je nejen nečistot, ale i přebytečné vody. Jakmile
vodu nasáknout, ztratí svoji přirozenou chuť i vůni.
Zakonzervujte plodnice, ale jen ty zdravé
Suché, očištěné houby zbavte nakonec i tenké slupky, kterou
mívají žampiony nejčastěji na povrchu kloboučku. Rozkrájejte je poté na
velmi tenké plátky a usušte je na sítu v troubě při teplotě 40-50 stupňů po
dobu 5-8 hodin. Jakmile začnou houby chrastit, je to dobrá známka toho, že
jsou dokonale proschlé.
Pokud by na sušení vaše trouba nestačila, usušte houby
nejlépe v sušičce na ovoce a zeleninu. Usušené plátky hub zakonzervujte do
čistých suchých sklenic. Uložte je na temné, suché a chladnější místo tam,
kde nezplesniví. Před použitím nechte houby vždy krátce namočené v mléce,
jedině tak získají opět svoji chuť a pružnost.
S žampiony rovnou na mrazák
Žampiony, které se chystáte uložit na mrazák nedávejte nikdy
do mikrotenového sáčku. Nechte je volně poskládané v plastové krabičce. Jedině
tak se nebudou o sebe vzájemně macerovat. Před uložením do chladu je můžete pro
jistotu i krátce osmažit. Snažte se, aby byly žampiony zbaveny vždy co nejvíce
vody. Nenarušte jejich chuť i strukturu.
Naložené jsou nejlepší
Zavařené žampiony chutnají nejlépe. Na 200 mililitrů vody
budete potřebovat 200 gramů žampionů. V hrnci svařte zprvu vodu s 80 mililitry
octa a polovinou cukru, postačí bohatě 15 gramů. To samé proveďte s kořenovou
zeleninou. Budete potřebovat 100 gramů kořenové zeleniny a 50 gramů čerstvě
nakrájené šalotky. Přidejte druhou polovinu cukru a žampiony nakrájené na
tenké plátky. Naplněné sklenice nechte zavařit 20 minut při teplotě 185 stupňů
Celsia. Budou chutnat skvěle, a navíc vám houby i dlouho při skladování
vydrží.
Zdroje informací: https://zivotnastatku.cz/jak-ocistit-uchovat-a-zpracovat-zampiony/#google_vignette
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat