Jednotlivé druhy tzv. černého ovoce nepochybně znáte. Možná jste ale dosud neslyšeli tento obecný pojem. Nyní ale hlavním cílem článku pouhé seznámení s jednotlivými druhy, byť i na to dojde. Důležitější je ale pochopit proč je černé ovoce tak prospěšné.
Co je černé ovoce
Černé ovoce zahrnuje skupinu plodů, kterou většina lidí zná,
ale k jejímu pěstování jsme se zatím příliš neměli. Borůvky, ostružiny, nebo
třeba černý jeřáb jsme si dopřávali a stále dopřáváme většinou v podobě plodů
nasbíraných v lese. Jistou výjimku z tohoto pravidla tvoří černý rybíz,
který se na zahradách přece jen objevuje. Tím to jsme si prozradili druhy
černého ovoce a nyní se vrhneme na to, co konkrétního bychom o nich měli vědět.
Pěstování borůvek
Vyrazit si do les na borůvky je oblíbenou činností mnoha
lidí a rozhodně proti tomu nelze namítnout vůbec nic. Borůvky lze ale také
pěstovat a zajistit si tak jejich přísun po celé léto. Pro zahradní pěstování
jsou nejvhodnější ty kanadské, nebo americké, které jsou relativně nenáročné. Je
potřeba je sázet na místo z dostatečný přísunem slunečního světla. Ještě
důležitější je ale kyselá půda, dobře provzdušněná a dostatečně vlhká.
Borůvky jsou plné vitamínů, minerálních látek a řady dalších látek se
schopností posilovat imunitu, podporovat léčbu cukrovky, či revmatismu, či
dokonce také zmírňovat problémy se zrakem. Na sázení je nejlepší podzim či jaro
a dobrou zprávou je i to, že keříky vydrží běžně i několik let.
Ostružiny
Také ostružiny představují pro lidský organismus vítanou
vzpruhu. Jsou plné vitamínu C a A i řady důležitých minerálních látek. V
minulosti se z ostružin běžně vyráběla kromě marmelád či šťáv také vína, nebo
kompoty. Ne snad, že by tento zvyk úplně vymizel, je však přece jen méně
častý než v dobách našich prababiček. To se ale nyní mění a ostružiny si
opět nachází cestu do našich špajzů a nově i na naše zahrady. Při sázení je
nutné jim vybrat místo chráněné před větrem a ideálně i před velkými mrazy. Na
vlhkost až tak citlivé nejsou, ale ocení hlinitou půdu s vysokým obsahem
humusu.
Černý jeřáb
Černý jeřáb je z uvedených druhů černého ovoce asi nejméně
známý a s jeho plody se setkáváme spíše sporadicky. Keř, kterému se říká také
aronie však poskytuje plody, které si v ničem nezadají s borůvkami či
ostružinami. I ony mají vysoký obsah vitamínu C a v neposlední řadě jsou
bohaté na látku zvanou rutin. Ta je často využívána i při léčbě vysokého
tlaku, nebo jako přírodní způsob, jak alespoň trochu zmírnit sklerózu. Na
zahradě bude navíc vypadat velmi hezky. Plody lze konzumovat syrové, nebo je
kompotovat.
Zdroje informací: https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-294295-obliba-cerneho-ovoce-stale-stoupa
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat