Valná většina lidí nakupuje zásoby potravin dopředu. Ty se však často rychle kazí a končí dokonce někdy i v odpadkovém koši. Mezi ně se řadí s krátkou expirací i citróny, které nevydrží na vzduchu déle než jeden týden. Plody zeleniny se často rychle scvrknou, změní vzhled, objem, i pružnost. Aby přežily doma dlouhé měsíce, je třeba dát je do chladu či na mrazák. Jedině tak si uchovají cenné látky, i přirozenou trvanlivost.
S citróny do vzduchotěsné nádoby či sáčku
Řada tropických plodů roste v teplých zemích na jihu. Než se
k nám ale dostanou, trvá to i několik dlouhých dní. Plody jsou často
nedozrálé a na pohmat i velmi tvrdé. Někteří odborníci radí, nechat plody
při pokojové teplotě dozrát. Jakmile ale začnou plody měknou, nevydrží často
déle než jeden týden. Mnohé z nich je pak třeba uchovat v chladu, pro citróny
platí nejlépe místo v mrazáku.
Citróny díky hnilobným stavům přichází často o chuť, aroma,
i zdravou barvu. Pokud máte možnost, můžete plody zeleniny a ovoce umístit
nejlépe v zásuvce na ovoce a zeleninu. Při teplotě kolem 4 až 10 stupňů
Celsia vydrží plody nejdéle. Uložte je nejlépe do vzduchotěsné nádoby, na
mrazáku vám vydrží v sáčku i několik dlouhých měsíců.
Mráz aneb chytrý konzervant
Už jste někdy slyšeli o tom, že je dobré dát citrony do
mrazáku? Můžete tam uchovat po ošetření plodů v octové lázni i dobrou
citronovou kůru nebo můžete naplnit tvořítka na led i jejich vlastní
šťávou.
Citróny zprvu omyjte pod proudem studené vody
Po umytí je vyjměte, osušte je, a nakonec i zanořte do
octové lázně. Nechte je louhovat takto 20 minut. Pro lepší pocit je můžete
vydrhnout i čistým kartáčkem. Octovou vodu nakonec z citrónů opláchněte.
Citróny po usušení nakrájejte na tenké plátky a vyložte je na plech. Dejte je
na mrazák. Musí zmrznout dřív, než je do sáčku stihnete uložit, jinak se vám
plátky z citrónů k sobě přilepí.
Zamrazit můžete takto na několik měsíců i strouhanou
citronovou kůru. Ta se může báječně hodit do různých receptů na omáčky či
bábovku. Zmrzlé plátky citrónů zase skvěle ochladí letní drinky.
Vyhněte se skladování s ovocem
Citróny potřebují vlastní prostor. Při skladování v chladu
je proto nedávejte v blízkosti banánů, hrušek, nebo jablek. Ty vylučují plyn
zvaný etylen, který často zapříčiní jejich rychlé dozrávání. Způsobují
především rychlou hnilobu a zrání. Pozor však dejte i na nadměrnou vlhkost,
která může způsobit i plísně.
Pokud máte v lednici málo místa, snažte se je alespoň pomocí
kartonu od sebe oddělit. Pokud se sebe nebudou navzájem dotýkat, riziko vzniku
rychlého zrání nebude působit tak rychle. Při skladování použijte nejlépe suché
vzduchotěsné nádoby anebo na místo mikrotenových sáčků použijte raději sáčky
papírové. Vždy dbejte na důkladné osušení plodů. Díky důkladnému skladování
neztratí citróny chuť ani vitamín C.
Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/clanky/8058-jak-uchovat-citrony-cerstve-az-tri-mesice-pomoci-jednoducheho-triku-zustane-pry-zdroj-vitami
Náhledové foto: Pixabay

Komentáře
Okomentovat